Massevaccinationsdag: Kø og parkering gav flest udfordringer

Mandag var store vaccinedag i hele landet. I Sønderborg fik 1.500 et stik i armen uden problemer, mens dagens udfordringer var lange køer og parkeringsforhold.

- Jeg synes, dagen er forløbet som planlagt.

Sådan lyder det fra Thomas Lund Sørensen, der er vaccinechef hos Sygehus Sønderjylland. Han var tilfreds ovenpå mandagens massevaccinationsdag.

Dagen skulle stressteste vaccinationssystemet, hvor det på landsplan var målet at vaccinere op mod 100.000 borgere.

I Sønderborg kom 1.500 forbi til et stik i armen. Selve vaccinationerne forløb uden problemer, men på vej til og fra stikket opstod der andre problemer ifølge vaccinechefen.

- Der har været nogle udfordringer, som vi allerede på forhånd var forberedt på. Vores computersystemer har blandt andet været svært belastet i dag, og vi har haft nogle nedbrud. Det er jo derfor, vi holder de her generalprøver for at presse systemet maksimalt, siger han og tilføjer:

- Den her dag var jo også en afprøvning af logistikken og hele setuppet. Vi har været lidt nervøse for, om parkeringsforholdene var tilstrækkelige, og hvordan patientflowet ville køre, men overordnet er det gået som planlagt.

Thomas Lund Sørensen var tilfreds med dagens massevaccinationsdag.
Thomas Lund Sørensen var tilfreds med dagens massevaccinationsdag.
Foto: Heidi Clemmensen, TV SYD

75 stole

Efter de 1.500 borgere havde fået et stik i armen, stod læge Henrik Schaumburg klar til at observere de vaccinerede.

I dagens anledning var der stillet 75 stole frem, som alle blev brugt, men det stressede ikke lægen.

- Vi har ikke oplevet noget stress. Nogle gange har jeg oplevet, at der kun har siddet fem mennesker på stolene foran mig, hvor der har været plads til 50, men i dag har der været et fornuftigt flow med de 75 stole, siger han.

Udvidelsen af stolekapaciteten var en af de erfaringer, som de gjorde sig under første stresstest tilbage i februar, hvor fem gange så mange borgere i Rødekro blev vaccineret end normalt.


Kom til tiden – ikke før

En erfaring fra mandagens massevaccination er en opfordring til borgerne. Ifølge vaccinechefen har udfordringerne nemlig været uden for vaccinecenteret.

- Vi oplever, at folk kommer før deres tid, og det kan skabe nogle udfordringer. Kommer man for tidligt, så hober det sig op, inden man kommer ind ad døren, så det er rigtig vigtigt, at folk kommer til tiden og ikke for tidligt af hensyn til parkeringsforhold, og så man ikke skal stå og vente, siger Thomas Lund Sørensen.

Mandagen var en generalprøve på regeringens udmelding om, at målet er at få op mod 400.000 borgere vaccineret om dagen.