Overblik: Her kommer de vintersikrede testcentre

Senest fra midten af november kan alle syd- og sønderjyder blive coronatestet i nye centre, der kan klare vinterens kulde og blæst.

Om kort tid rykker coronatestpersonalet i Horsens, Vejle, Kolding, Aabenraa og Sønderborg indendørs i nye vintersikrede testcentre, mens Esbjergs nye testcenter allerede er åbnet.

Her vil borgere uden symptomer og borgere med milde symptomer kunne blive testet for covid-19. Derved samler man nu de to hidtidige spor - samfundssporet i de hvide Testcenter Danmark-telte og sundhedssporet på sygehusene - i forsvarligt indrettede lokaler. 

I Sønderborg kommer det nye testcenter til at ligge i en nedlagt Bilka vareudlevering på Ellegaardsvej, fortæller Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, der er presseansvarlig ved Sygehus Sønderjylland.

Ekstra sikkerhed

Her kan testpersonalet udføre podningerne i ly for vintervejret, men samtidig er det også en ekstra sikkerhedsforanstaltning at rykke indendørs. For sundhedspersonalets hænder er ekstra udsatte i koldt vejr, hvor håndspritten tager længere tid om at fordampe. Det kan skade hænderne og øge smitterisikoen, fortæller Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen.

- Ødelagte hænder kan også bringe smitten videre. Så det er også et spørgsmål om sikkerhed, siger han. 

Her placeres centrene

    Desuden planlægger Region Syddanmark også en række mindre faste teststationer i Fredericia, Tønder, Grindsted og Haderslev. Men det er endnu ikke bestemt på, hvilke adresser de kommer til at ligge på.