Pårørende til demente har ikke holdt ferie i årevis - nu træder staten til

18 pårørende til demente ægtefæller får sig i disse dage et tiltrængt frirum. De føler sig isolerede i corona-krisen, fordi flere offentlige tilbud og plejehjem er lukkede.

Spørgsmål: Hvornår havde du sidst ferie?

Svar: - Det havde jeg i 2012, siger Leif Christensen. 

Svar: - Ferie? For mit vedkommende er det nok fem år siden, siger Lone Mathiesen.  

De to er pårørende til en dement ægtefælle. Med masser af daglige udfordringer, som corona-krisen kun har gjort sværere. 

quote

Jeg kunne sagtens bruge en uge. 

Leif Christensen, pårørende og frivillig, Demensfællesskabet Lillebælt

Gløden i min kones øjne 

Leif Christensens hustru er på plejehjem. Der har hun det godt, siger han, men frygten for at de ældre bliver smittet med den dødbringende corona har gjort besøg umulige eller vanskelige.

- For tiden er plejehjemmet lukket, fordi der er konstateret corona blandt personalet. Det har også tidligere været lukket, og jeg har måttet se min kone gennem 45 år på to meters afstand. Men jeg kan ikke få glød i min kones øjne på to meters afstand, fordi hun ikke længere har noget sprog. Det kræver, at jeg nusser hende og tager hende i hånden, fortæller han. 

Gertrud Nærø, Sønderho, guider de pårørende gennem Fanøs historie og klædedragt - med masser af grin til følge.
Gertrud Nærø, Sønderho, guider de pårørende gennem Fanøs historie og klædedragt - med masser af grin til følge.
Foto: Finn Grahndin

- Det var SÅ hårdt

Lone Mathiesens mand bor hjemme hos hende. Selv om hun ikke længere er på arbejdsmarkedet, er det hårdt. Ofte er de pårørende på 24-7. Corona-krisen har betydet, at hun heller ikke får de pauser, hun ellers fik førhen, fordi de aktiviteter, han gik til, var lukkede. 

-    Det var SÅ hårdt. Ikke bare for mig, men også for ham. For han blev revet ud af det, som var hans dagligdag og rytme. Når man er dement, har man brug for struktur og faste rutiner, siger hun. 

Pårørendes helbred i fare: 

  • Ifølge en endnu ikke publiceret undersøgelse fra Alzheimerforeningen fortæller 50 procent af pårørende til hjemmeboende mennesker med demens, at deres mentale helbred er blevet forværret eller meget forværret på grund af nedlukningen under coronakrisen.
  • 33 procent af de pårørende vurderer, at deres fysiske helbred er blevet forværret som følge af nedlukningen, der blandt andet har betydet, at mange tilbud om dagsaktiviteter og aflastning er blevet lukket ned eller kraftigt begrænset.
  • Spørgeskemaet blev sendt ud mellem d. 15. juni og d. 30. juni 2020. Undersøgelsen blev i alt sendt til 6698 personer og er fuldt besvaret af 1419 respondenter

Mere ferie, tak 

Nu har de to fået et frirum i tre dage. En miniferie på Fanø. Sammen med 16 andre pårørende fra Fredericia. Her bliver de guidet rundt på øen. De får shoppet og får grint og grædt. 

- Vi er her med andre, der er i samme båd. Det er dejligt at kunne snakke med andre om vores udfordringer i hverdagen. Om det vi alle oplever. Og det vi oplever forskelligt, siger Leif Christensen, som skynder sig at sige: 

- Jeg kunne sagtens bruge en uge.  

Gunhild Juhl - her i Sønderho kirke - er med på miniferien: - Det er et dejligt frirum.
Gunhild Juhl - her i Sønderho kirke - er med på miniferien: - Det er et dejligt frirum.
Foto: Finn Grahndin

Nu træder staten til 

Lone Mathiesen er - som Leif Christensen - også frivillig i Demensfællesskabet Lillebælt. Hun kender udmærket den frustrerende situation, mange pårørende må leve med. Som er blevet vanskeligere under corona-krisen. 

- Jeg har næsten dagligt opringninger fra pårørende, der ringer til mig privat for at lette deres hjerte og for at få trøst, fortæller hun.  

Pårørende overses

Turen er økonomisk støttet af Sundhedsstyrelsen. Den oprettede i forbindelse med corona-krisen puljemidler under titlen "Tilskud til aktiviteter på demensområdet".  Formålet var at tilgodese pårørende til mennesker med demens, f.eks. samboende, hvor ægtefællen passer den demensramte ægtefælle i hjemmet, pårørende til en borger med demens, der bor alene, eller pårørende til plejehjemsbeboere med demens. 

Lone Mathiesen: - Det har været SÅ hårdt under nedlukningen på grund af corona-smitten. Min mand har været endnu mere hjemme.  
Lone Mathiesen: - Det har været SÅ hårdt under nedlukningen på grund af corona-smitten. Min mand har været endnu mere hjemme.  
Foto: Finn Grahndin

Over 82.000 danskere lider af demens. Men sygdommen rammer lige så meget de pårørende. Nationalt Videncenter for Demens anslår, at 300.000-400.000 pårørende må leve med et nærstående familiemedlem, der er ramt af demens. Alligevel er denne store gruppe ofte overset, mener de to frivillige.

-  Jeg var selv ved at gå ned, inden min hustru kom på plejehjem. Så havde vi i stedet for én haft to, der havde det rigtigt dårligt, siger Leif Christensen. 

Bag turen står: 

Louis Lindholm centerleder i Frivilligcenter Fredericia, frivillige Jonna Lorentzen Bøttern, Leif Christensen og Lone Mathiesen samt Pia Heesch Andersen tovholder i Demensfællesskabet Lillebælt.