Sprøjten gøres klar til stik nummer fire

Sundhedsmyndighederne vil snart rulle fjerde vaccinestik ud til dem, der dårligst kan tåle coronasmitte.

Sundhedsmyndighederne vil tilbyde fjerde vaccinestik til særligt sårbare grupper.

På et tidspunkt, hvor næsten 55 procent af danskerne indtil videre har modtaget det tredje vaccinestik, er udrulningen af det næste boosterstik altså allerede på trapperne.

Det fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

Kun for få

Indtil videre har kun en meget lille gruppe danskere, herunder en række gigtpatienter, fået tilbudt fjerde stik i forsøget på at styrke deres svækkede immunforsvar over for coronasmitten.

Men i slutningen af denne uge og starten af næste uge vil flere modtage tilbud om at blive vaccineret igen, forklarer Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen.

- Det er en fokuseret gruppe af dem, der er i allermest risiko. Det er kræftpatienter, patienter i immunterapi og personer med immunsygdom.

- De fik også tilbudt tredje stik som nogle af de første meget tidligt i efteråret, siger Brostrøm på pressemødet.

Måske også plejehjemsbeboere

Han siger også, at myndighederne også overvejer at tilbyde det fjerde stik til plejehjemsbeboere og de allerældste i samfundet.

- De er godt beskyttet af det tredje stik, som de fik i efteråret og den tidlige vinter. Men hvis vi ser noget, som gør, at vi synes, at vi skal handle, så gør vi det, siger Brostrøm.

Erfaringerne med fjerde stik er ret begrænsede, fordi det ikke er ret mange steder i verden, at man har forsøgt sig med endnu et boosterstik.

Mindre risiko for død

Et nyt studie i USA viser, at risikoen for at dø med den nye omikronvariant er 90 procent mindre end for deltavarianten.

Det er en undersøgelse blandt 70.000 coronasmittede, der kommer frem til, at selvom omikronvarianten smitter meget, giver den anledning til et markant mildere sygdomsforløb.

Omikronvarianten har været den dominerende i Danmark siden midten af december.