Turismen gik i sort fra fredag den 13.

Antallet af overnatninger i feriehuse og på hoteller i Syd- og Sønderjylland faldt i marts med 34 procent, viser nye tal fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik. April ser endnu sortere ud.

Overtroiske mennesker synes som regel, det bringer uheld med sig, at en fredag falder på den 13. i måneden. Nye tal fra både Dansk Erhverv og Danmarks Statistik viser, at nedlukningen af Danmark og grænsen til Tyskland fredag den 13. marts nærmest har sendt turistindustrien i Syd- og Sønderjylland til tælling.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort overnatningstallene for marts 2020. Hotellerne i Syd- og Sønderjyllands 14 kommuner havde tilsammen 61 procent færre overnatninger end i samme måned 2019.

quote

Skal hotellerne overleve, når de åbner igen, kræver det mange kunder i butikken. Hurtigt.

Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Samlet set er landsdelen gået 34 procent tilbage i antallet af overnatninger på hotel, campingplads, lejet feriehus, feriecenter og vandrerhjem. I marts 2019 havde de nævnte brancher i alt 532.952 overnatninger sammenlignet med i år, hvor tallet var 353.832. Tilbagegangen på 179.120 svarer til 34 procent.

- Krisen har ramt som en forhammer i specielt Syddanmark, hvor tusindvis af job er bundet op på turismen. Hoteller og feriecentre står tomme, udlejningsbureauer og feriehusejere mister markant udlejning, og den voldsomme nedgang rammer lokalt, siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, der ser frem til, at regeringen åbner samfundet og grænserne hurtigst muligt.

- Der er akut behov for at finde en løsning på en kontrolleret grænseåbning over for udvalgte lande, der har styr på smitten. Gensidig åbning af grænserne i forhold til Tyskland står derfor forrest i køen som det absolut vigtigste marked – og lige efter følger Norge, mener han.

Mange hoteller og restauranter har under coronakrisen fået god hjælp af kompensationspakkerne for løn og faste omkostninger.

- Men de virker også som en respirator, idet de har holdt virksomhederne i live. Skal hotellerne overleve, når de åbner igen, kræver det mange kunder i butikken. Hurtigt, siger Lars Ramme Nielsen til TV SYD. 

Danskerne kunne ikke kompensere i april

I marts, der traditionelt er en relativ lille måned for feriehusene, når påsken falder i april, kompenserede danske gæster for de tyskere, der måtte blive hjemme efter grænselukningen, viser tal fra Dansk Erhverv.

April er dog en helt anden historie. Påsken lå i 2020 i april, hvor lukkede grænser betød, at den suverænt største kundegruppe – tyskerne – måtte aflyse deres ophold. 

- For hele Danmark betød det en tilbagegang i april 2020 i forhold til 2019 på hele 66 procent. Vi vurderer, at tilbagegangen er betydeligt større i Region Syddanmark, hvor tyskerne vanligt fylder mest, siger Lars Ramme Nielsen.

Forslag: Udvidelse af boligjob-ordning

Dansk Erhverv foreslår derfor nu en udvidelse af boligjob-ordningen til også at inkludere turisme, så der kan være fradrag for eksempelvis overnatninger og restaurantbesøg.

- Her og nu er der samtidig brug for, at man fra myndighedernes side begynder at stimulere danskernes lyst til ferieophold i Danmark, siger han.