Fra dronning af Sønderjylland til dronning af Danmark

Dronning Margrethe begynder sit sommerophold på Gråsten Slot. Foto: Carsten Rehder/AFP/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dronning Margrethe trådte sine sommer-barnesandaler på Gråsten Slot i Sønderjylland, og som voksen regent har hun samlet den royale familie på det sønderkyske slot år efter år.

Noget har forandret sig i forholdet mellem kongehuset og Sønderjylland i Dronning Margrethe 2.s regeringstid.

Det skete ikke over natten mellem den 14. og 15. januar 1972, da kong Frederik den 9. døde, og den daværende kronprinsesse Margrethe blev udråbt til Danmarks dronning.

Men det skete gradvist hen over de godt 28 år, der gik, fra dronning Margrethe besteg tronen, og til hendes mor, Dronning Ingrid, døde den 7. november 2000, og sønderjyderne endegyldigt mistede ”deres” dronning.

Mens dronning Ingrid havde et nært forhold til Sønderjylland, så har Dronning Margrethe (til venstre) måttet fokusere på rigsfællesskabet. Foto: Per Pejstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Sønderjydernes egen dronning

- Sønderjylland havde med dronning Ingrid det dér følelsesmæssige forhold til kongehuset. De følte nærmest, at de havde egen dronning, siger redaktør og forfatter Poul-Erik Thomsen.

Dronning Margrethe er monark. Det var dronning Ingrid ikke. Og dronning Margrethe er opmærksom på, at hun er hele Danmarks dronning.

Poul-Erik Thomsen, redaktør og forfatter, Tinglev

Men man tager ifølge Poul Erik Thomsen fejl, hvis man tror, at sønderjyderne stadig har samme særlige status i kongehuset under Dronning Margrethe, som landsdelen havde, mens dronning Ingrid levede.

- Dronning Margrethe er monark. Det var dronning Ingrid ikke. Og dronning Margrethe er opmærksom på, at hun er hele Danmarks dronning, siger Poul-Erik Thomsen.

Dronning for det hele

Så selvom dronning Margrethe uden tvivl har varme barndomsminder fra somrene på Gråsten Slot, så er hendes opgave en anden.

Margrethe er knyttet til Gråsten. Margrethe er knyttet til Møgeltønder. Men dronning Margrethe er ikke sønderjydernes dronning, som dronning Ingrid var det.

Poul-Erik Thomsen, redaktør og forfatter, Tinglev

- Hun er dronning af tiden, og hun er dronning for hele rigsfællesskabet, og hvis hun skulle lave en rangliste over, hvad der er vigtigst, så tror jeg faktisk, at det, at hun kan holde sammen på rigsfællesskabet - hvilket ikke er enkelt - det er det, der er hendes mission som monark, siger Poul-Erik Thomsen.

Men det betyder ikke, at der ikke er bånd, der binder.

- Margrethe er knyttet til Gråsten. Margrethe er knyttet til Møgeltønder. Men dronning Margrethe er ikke sønderjydernes dronning, som dronning Ingrid var det. Og det er fordi, tiden er forskellig, og så fordi at dronning Ingrid gik ind i et hjælpearbejde, som gav hende en helt særlig position, siger Poul-Erik Thomsen.

I.P. Nielsen havde et stærkt ønske om, at Gråsten Slot kunne blive indrettet til børnehjem, men da slottet i stedet blev givet som folkegave til kronprins Frederik og Dronning Ingrids bryllup i 1935, blev han rasende.

Citat fra Grænseforeningen.dk

Slot eller børnehjem

På sin hjemmeside fortæller Grænseforeningen:

”I.P. Nielsen havde et stærkt ønske om, at Gråsten Slot kunne blive indrettet til børnehjem, men da slottet i stedet blev givet som folkegave til kronprins Frederik og Dronning Ingrids bryllup i 1935, blev han rasende. Han opsøgte kronprinsparret på Gråsten Slot, og det lykkedes ham uden forudgående aftale, formentlig med kronprinsesse Ingrids mellemkomst, at få en samtale med kronprinsparret.”

I.P. Nielsen fik ikke Gråsten Slot til børnene. Men han fik en personlig ven i kronprinsesse Ingrid, og samtalen med kronprinsparret endte med, at kronprinsessen kastede sig ind i hjælpearbejdet i Sønderjylland.

Den indvendige vedligeholdelse af Gråsten Slot vil fremover blive varetaget af staten.

Dronning samler tøj til fattige børn

Både som kronprinsesse og senere som dronning hjalp Ingrid blandt andet med tøjindsamlinger til fattige sønderjyske børn gennem Den Sønderjyske Hjælpekomite, og i 1938 oprettede kronprinsessen ”Ingrid-Indsamlingen”, som blandt andet støttede oprettelsen af feriehjem for sønderjyske børn.

Det er ikke ret mange royale, der tager aktivt del i at samle varmt tøj ind til dem, der ikke har råd til at købe det.

Poul-Erik Thomsen, redaktør og forfatter, Tinglev

Det var en indsats, som skabte både nære personlige og følelsesmæssige relationer mellem sønderjyderne og dronning Ingrid.

- Det er ikke ret mange royale, der tager aktivt del i at samle varmt tøj ind til dem, der ikke har råd til at købe det, og det er jo det sammenhold, hun bliver en del af. Så hun bliver nærmest hvirvlet ind i at være sønderjydernes helt særlige dronning, siger Poul-Erik Thomsen.

Fra fjende til ven

Dronning Margrethe blev dronning i en anden tid.

Tyskland er ikke længere en fjende, men en ven og allieret, og i 1978 blev dronning Margrethe den første monark i 114 år, der besøgte Sydslesvig. Det var ikke sket siden Christian den 9. i 1864.

Dronning Margrethe var den første regent i 114 år, der besøgte Sydslesvig i 1978. Foto: Orion/Ebbe Larsen

Med kongeskibet Dannebrog lagde regentparret til i Flensborg, hvor de aflagde et historisk, officielt besøg – 58 år efter genforeningen.

- Mens dronning Ingrid havde et anstrengt forhold til tyskerne på grund af verdenskrigene og hele det sønderjyske spørgsmål, så har dronning Margrethe været en ”afspændingsdronning” i grænselandet, fortæller Poul-Erik Thomsen.

Især for de to mindretal har det meget stor betydning, at det danske kongehus viser sig i mindretallene.

Poul-Erik Thomsen, redaktør og forfatter, Tinglev

Mindretals-dronning

Dronning Margrethe har både lagt vægt på forholdet til det danske mindretal syd for grænsen og det tyske mindretal i Danmark, og ved årsskiftet sendte hun en hilsen til både sønderjyderne og til begge mindretal i sin nytårstale.

Og man skal ikke undervurdere betydningen af sådan en passage for de to mindretal, vurderer Poul-Erik Thomsen.

- Det har haft stor betydning. Især for de to mindretal har det meget stor betydning, at det danske kongehus viser sig i mindretallene.

Vi er ikke glemt

Men selvom forholdet mellem sønderjyderne og kongehuset har ændret karakter under dronning Margrethe, og selvom hun i sin tid som regent har delt sin opmærksomhed mellem alle landsdele og alle dele af rigsfællesskabet, så er Sønderjylland ikke glemt på Amalienborg.

Dronning Margrethe har overtaget sin mors sommertradition, og har siden 2001 samlet den kongelige familie på Gråsten Slot sommer efter sommer.

En arv, hun langsomt er ved at give videre til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Og Gråsten Slot er ikke det eneste slot, der har betydet noget for dronningen personligt.

I 70’erne – hvor alle andre unge studerede Karl Marx – begynder kronprinsesse Magrethe at interessere sig for den pligt, der er en del af at være monark, nemlig at hun også er en del af folkekirken. Så hun begynder faktisk at læse religion.

Poul-Erik Thomsen, redaktør og forfatter, Tinglev

Søndagsskole på Schackenborg

- I 1970’erne – hvor alle andre unge studerede Karl Marx – begynder kronprinsesse Magrethe at interessere sig for den pligt, der er en del af at være monark, nemlig at hun også er en del af folkekirken. Så hun begynder faktisk at læse religion - og det gør hun hos lensgreve Hans Schack på Schackenborg, fortæller Poul-Erik Thomsen.

Prins Joachim og kronprins Frederik ses her sammen med dronning Margrethe og prins Henrik på godset Schackenborg sammne med lensgreven Hans Schack og lensgrevinden Karin i forbindelse med at Joachim skal overtage godset 1978. Greveparret blev kongefamiliens personlige venner efter Dronning Margrethes deltagelse i "søndagsskole" på godset i 1970'erne Foto: Willy Lund/Ritzau Scanpix

Op gennem 70’erne kom dronning Margrethe først som kronprinsesse og senere som dronning derfor meget på Schackenborg.

Her deltog hun i teologiske konventer – også kaldet den grevelige søndagsskole ifølge Kristeligt Dagblad – under ledelse af lensgreve Hans Schack, som i øvrigt selv var teolog og præst i Tønder ved siden af arbejdet som landmand, samt en række andre fremtrædende teologer i den danske folkekirke.

Teologerne omfattede dr. phil. Christian Thodberg, som gennem 33 år var dronningens teolog og i 1975 blev kongelig konfessionarius, og Regin Prenter og P.G. Lindhardt, og de tog sig af dronningens teologiske uddannelse.

Et sted med stor betydning

Forholdet til Schackenborg har ifølge Poul-Erik Thomsen haft stor betydning for dronning Margrethes tilknytning til Sønderjylland.

Til gengæld er bruddet så meget mere smertefuldt, da prins Joachim og prinsesse Marie beslutter sig for at forlade Schackenborg, og jeg vurderer, at dronning Margrethe måske har råbt højt den dag, hun fik det at vide.

Poul-Erik Thomsen, redaktør og forfatter, Tinglev

- Det er så tydelig en markering af, at nu er kongefamilien der, og det bliver så også tydeligt i de år, hvor prins Joachim har Schackenborg, siger Poul-Erik Thomsen.

I 1978 forærede det barnløse grevepar Schackenborg i Møgeltønder til Prins Joachim, som boede der sammen med sin familie fra 1993 til han solgte slottet, og flyttede fra Sønderjylland i 2014.

Smerteligt brud

I mellemtiden har Møgeltønder været ramme for både et royalt bryllup og barnedåb.

- Til gengæld er bruddet så meget mere smertefuldt, da prins Joachim og prinsesse Marie beslutter sig for at forlade Schackenborg, og jeg vurderer, at dronning Margrethe måske har råbt højt den dag, hun fik det at vide, siger Poul-Erik Thomsen, og fortsætter:

- Jeg tror ikke, det var sådan hun ønskede det. Men omvendt ved jeg også, at hun i dag bakker sin søn op i forhold til at det var nødvendigt at gøre.

Teenagere varetægtsfængsles efter knivoverfald ved skole

Udgivet

To drenge på henholdsvis 15 og 16 år er onsdag eftermiddag blevet varetægtsfængslet i surrogat i fire uger.

De blev tirsdag anholdt efter, at en 9. klasseselev fra Bankagerskolen i Horsens blev stukket med en kniv på gangen.

Grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre - det vil sige, at tilhørere og presse ikke måtte være tilstede.

Dommeren har nedlagt navneforbud i sagen.

Forældre er rystede efter knivoverfald på teenager

Billedet her er taget ved Bankagerskolen onsdag formiddag Foto: Anne Bjørnskov, TV2 Østjylland
Af Kathrine Emilie Kristensen
Udgivet
I samarbejde med TV2 Østjylland

Det er rystende, at det kan ske på en dansk folkeskole, lyder det.

En helt almindelig folkeskole i Horsens er efterladt i chok.

En 15-årig elev fra 9. klasse blev tirsdag eftermiddag stukket med en kniv på gangen, mens hans var i skole på Bankagerskolen i det sydlige Horsens.

Det var ifølge Sydøstjyllands Politi to drenge på henholdsvis 15 og 16 år, der stod bag overfaldet, der gav det 15-årige offer snitsår i begge skuldre og i venstre albue.

Der går i alt 740 elever på Bankagerskolen. Foto: SpotFoto

Det har skabt rystelser, at en helt almindelig skoledag for en folkeskoleelev på den måde kan ende som et sandt mareridt.

- Jeg tror - som alle andre mennesker - at vi er meget rystede over, at sådan noget kan ske på en dansk folkeskole, siger Jonas Lund Jørgensen, der er formand for skolebestyrelsen på Bankagerskolen.

Han har selv børn, der går i 0. og 4. klasse på skolen. Selvom hændelsen har rystet ham, har han ikke mistet tillid til skolen, og han er heller ikke nervøs ved at have sine børn der.

- Når det er sagt, så er jeg og bestyrelsen helt trygge ved at sende vores børn afsted i skole, og jeg har også et indtryk af, at både skoleledelsen og kommunen har taget hånd om den her sag. Som jeg kan forstå det, er det en politisag, som behandles på den måde, siger Jonas Lund Jørgensen og afslutter:

- Det er en ulykkelig hændelse, men det påvirker ikke mit samlede syn på skolen.

Elever er mødt ind

Eleverne på Bankagerskolen er onsdag morgen mødt ind som normalt. Både psykologer og SSP-medarbejdere er tilstede for at støtte elever, der måtte have behov for det.

- Hvis nogle af de unge har brug for at snakke om det her - uanset om de har oplevet noget, hørt om det, eller kender nogen - så er vi her. Det fylder meget, når der sker sådan noget, siger Jan Asmussen, der er viceungdomsskoleleder i SSP i Horsens.

Ifølge politiet kendte de tre unge mennesker hinanden, og der er ikke noget i den nuværende efterforskning, der peger på, at det skulle være banderelateret.

Selvom sådan en hændelse kunne få én til at tro, at det er blevet farligere at være ung, så er det ikke Jan Asmussens oplevelse, at der skulle være mere kriminalitet blandt de unge i byen.

- Det er voldsomt, men heldigvis er det på ingen måde et generelt billede, og det er også første gang, vi oplever sådan en voldsom ting her, siger Jan Asmussen.

- Men, det gør det selvfølgelig ikke mindre ulykkeligt, når det sker.

Ikke grund til at være bange

Jan Asmussen fortæller, at SSP vil være til stede på Bankagerskolen hele dagen, og at man vil blive der, så længe der er behov for det.

Han fortæller videre, at der har været "store reaktioner" fra de unge indtil nu, men at det har været stille og roligt.

- Jeg synes, de har en meget forståelig reaktion, men den er stille og rolig. Hele udskolingen har været samlet her til morgen og har fået en fælles orientering af skolelederen om, hvad der er sket, og der har de også fået fortalt, at der er mulighed for at snakke. Så vi forsøger på bedste vis at tage hånd om det og lægge låg på de spekulationer og tanker, der kan opstå i sådan en situation, siger Jan Asmussen.

De to drenge på 15 og 16 år er blevet anholdt og fremstilles onsdag klokken 12.00 i grundlovsforhør ved Retten i Horsens. Jan Asmussen oplever det som positivt, at det er gået så hurtigt.

- Efter alt at dømme er det lynhurtigt lykkedes at få fat i de to gerningsmænd, så der er ikke grund til at være bange for, at der sker andet, siger han.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com