Efter snyd med vaccinationer: - Vi kommer til at diskutere corona-etik meget mere end nu

De seneste uger har der været flere sager fremme om læger og sygehuspersonale, der har stillet sig foran i vaccinekøen, selvom det ikke er deres tur. Vi har spurgt filosof og tidligere formand for Etisk Råd, Jacob Birkler, hvad det er, der sker, når dét sker.

"Hvad er corona-etik?" Det spørgsmål stiller filosof med speciale i etik og tidligere formand for Etisk Råd, Jacob Birkler, på sin hjemmeside.

Og med god grund. For selvom denne virus ingen grænser kender, så ser den ud til at kunne flytte på de etiske grænser.

De danske sundhedsmyndigheder har lavet en klar prioritering af hvilke befolkningsgrupper, der skal vaccineres hvornår og i hvilken rækkefølge. Alligevel har der, siden vi begyndte at vaccinere i de sidste dage af december, været flere tilfælde af læger, der ikke overholder de retningslinjer, myndighederne har stukket ud.

- Vi mennesker er forskellige, og derfor opleves og tolkes etik også forskelligt. Og hvis vi skal være ærlige, kan de fleste af os måske godt forstå, det er sket, og måske kan hver enkelt af de involverede personer forsvare at gøre det, selvom det ikke er etisk korrekt, siger Jacob Birkler, der samtidig understreger, at han ikke kender bevæggrundene i de konkrete tilfælde, men kun udtaler sig om de overordnede menneskelige reaktioner og etiske kodeks.

Mindst tre tilfælde i Syd- og Sønderjylland

Alene i Syd- og Sønderjylland er der tre kendte tilfælde, hvor sundhedsfagligt personale har trodset Sundhedsstyrelsens retningslinjer og vaccineret sig selv og de nærmeste kolleger, selvom det ikke var deres tur.

Senest har en gruppe praktiserende læger i Region Syddanmark, efter at have vaccineret borgere på plejehjem i Billund og Varde, taget vaccinerne med sig hjem og vaccineret sig selv og personalet. Klart imod myndighedernes anbefalinger.

En gruppe ortopædkirurger fra Sygehus Sønderjylland fandt i januar et hul i bookingsystemet og bestilte vacciner til sig selv, selvom de ikke var berettigede til at blive vaccineret endnu, og på Sygehus Lillebælt i Kolding er to direktører og andre administrative medarbejdere blevet coronavaccineret, også selvom de ikke stod for tur.

Hændelser som både Region Syddanmark og hospitalsledelser har beklaget dybt og taget afstand fra.

- Det vil ske igen

Men hos Jacob Birkler er der egentlig ikke forundring over, at det sker:

- Der er to grundlæggende menneskesyn på spil her. Et mere egoistisk som handler om at beskytte sig selv og sine nærmeste, så de vil vacciners ’nu’. Og så er der dem, der først tænker på 'de andre' og accepterer de opstillede spilleregler, om at der er nogle mennesker, der skal vaccineres før dem, selvom de måske også synes, de har gode grunde til at blive vaccineret 'nu'. Altså et mere altruistisk menneskesyn.

Og når knaphed er et vilkår, som det er lige nu med vaccinerne, så vil vi også i fremtiden komme til at se folk, der bryder de etiske regler og 'snyder foran i køen', og vi vil på trods af en vaccinestrategi komme til at diskutere, hvem der skal vaccineres hvornår:

- Når de allersvageste og ældste snart er færdigvaccinerede, så er jeg sikker på, vi vil se flere af de her diskussioner komme og i langt højere grad end nu, siger Jacob Birkler og fortsætter:

- Vi er bare forskellige, og etik handler også om optik, altså hvorfra vi ser en sag. Derfor vil nogle mennesker udfordre den planlagt vaccinestrategi, fordi de ser nogle behov hos sig selv eller deres nærmeste, som ikke er i tråd med sundhedsmyndighedernes planer.