Lindas far fik vaccine nytårsaftensdag - nu ligger han syg med corona

På Områdecenter Strandby i Esbjerg er over halvdelen af beboerne smittet med corona. Heriblandt Linda Merschs far, der fik første vaccinestik den 31. december sidste år.

Opdatering: Artiklen er opdateret med Sundhedsstyrelsens informationer om covid-19 vaccinernes effektivitet.

Det var en sand lettelse for Linda Mersch, da hun i december fik beskeden om, at hendes 87-årige demente far, der bor på Områdecenter Strandby i Esbjerg, kunne blive vaccineret for covid-19.

- Vi tænkte jo ‘jubi’, da vi fik at vide, at han skulle vaccineres nytårsaftensdag, siger Linda Mersch, der er førtidspensionist og bosat i Esbjerg.

Men allerede et par dage inde i det nye år fik hun en ny opringning fra plejepersonalet. Her fortalte de, at beboerne var blevet testet, og at hendes far desværre var én af dem, der var blevet testet positiv for coronavirus.

- Man når jo lige at tro, at når man er blevet vaccineret, så er det ligesom ordnet. Men det er det jo så åbenbart ikke. Så det bliver man selvfølgelig ked af, fordi det er noget grimt noget, der er kommet indendørs, fortæller Linda Mersch.

Vaccination ingen garanti

Meget tyder ifølge Sundhedsstyrelsen på, at mange opnår noget beskyttelse allerede et par uger efter første stik, men den fulde effekt (94-95 procent) er først dokumenteret fra en til to uger efter andet stik. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke dokumenteret 100 procent beskyttelse mod covid-19 ved vaccination. I sjældne tilfælde kan man altså godt blive smittet og syg af covid-19, selvom man er vaccineret.

Der har landet over været flere eksempler på smitteudbrud på plejecentre efter første vaccination. På et plejecenter ved København modtog beboerne og personalet den første af de i alt to doser med Pfizer/BioNTech-vaccinen den 6. januar. Alligevel er der opstået et udbrud af covid-19, skrev TV 2 Lorry i sidste uge.

Smitten eskaleret på det ellers coronafrie plejehjem

Der har siden nedlukningen i marts ikke været coronavirus inden for dørene på Områdecenter Strandby i Esbjerg. Men det ændrede sig mellem jul og nytår. Derfor har personalet hurtigt skullet omstille sig til nu at have coronasmitte på plejehjemmet.

- Der er jo meget nyt det hele. Lige pludselig fik vi covid-19 ind på vores plejecenter, så man har lige skullet vænne sig til at skulle tage værnemidler på hele tiden og i den rigtige rækkefølge, siger Tina Martzak Poulsen, der er social- og sundhedsassistent på Områdecenter Strandby.

I sidste uge var der 18 smittede beboere på Områdecenter Strandby i Esbjerg, og 16 ansatte blev testet positive med covid-19. Én smittet beboer døde. I denne uge er tallene steget, hvor 33 beboere og 23 ansatte nu er smittet med covid-19, og i weekenden afgik to smittede beboere ved døden.

Skrappere procedure taget i brug

Nu har plejehjemmet skærpet reglerne for både beboere, personale og pårørende. Det betyder blandt andet, at Linda Mersch ikke kan besøge sin far.

- Det har været forfærdeligt ikke at kunne besøge ham. Min svigerinde ringede lige til mig og fortalte, at hun mistede sin faster i weekenden, der boede heroppe på 1. sal. Så hun var endnu mere ked af det. Og der tænker man ‘for søren da’ – nu må det godt stoppe. Det er noget grimt noget.

Som en del af opstramningen skal personalet skal bære værnemidler hele tiden, ligesom de gør alt for at isolere beboerne for at holde smitten nede. Men ifølge social- og sundhedsassistent Tina Martzak Poulsen er det ikke en helt let opgave.

- Beboerne er jo svære at isolere, fordi de er demente. Så det har egentlig været lidt en udfordring, siger Tine Poulsen.

Tina Martzak Poulsen er social- og sundhedsassistent på Områdecenter Strandby. Personalet er nødt til at bære værnemidler som en del af opstramningen.
Tina Martzak Poulsen er social- og sundhedsassistent på Områdecenter Strandby. Personalet er nødt til at bære værnemidler som en del af opstramningen.

Linda har ingen kontakt med sin far

Linda Mersch har ikke set sin far siden juleaftensdag, hvor hun var inde at pynte lidt op til jul hos ham. Han holdt både jul og nytår på plejehjemmet, da Linda Mersch og familien vurderede, at det var det bedste for ham, fordi han er dement. Efter han er blevet syg med covid-19, har hun kun været telefonisk kontakt med plejepersonalet. 

- De fortæller, at han har det godt, men han er træt. Han har også været rimelig urolig, fordi han ikke rigtig har kunnet forstå, hvad der sker omkring ham. Sådan er det jo med demente, siger Linda Mersch.  

Hun fik dog lov til at komme forbi plejehjemmet med lidt sodavand og nyt tøj til sin far tirsdag. Men hun kom ikke indenfor.