Lukker efter 37 år - personalemangel og arbejdspres tvinger par til svær beslutning

Efter 37 år må Jette og Torben Møller lukke deres livsværk. De kan ikke skaffe personale nok, og så skal det være slut med arbejdsuger på 70 timer.

Syv dage om ugen, ti timer dagligt sørger Jette og Torben Møller for, at der er friskt brød og masser af kager til kunderne. Men 1. oktober er det slut. Her lukker parret bag Rådhus Conditoriet i Ribe forretningen efter 37 år.

- Det er meget, meget hårdt, og det er heller ikke en beslutning, der er taget sådan lige fra den ene dag til den anden. Den har været nogle år undervejs, fortæller Jette Møller, som sammen med sin mand har gjort forretningen til deres livsværk.

For to år siden fik Torben Møller en diskusprolaps, men selv om parret har forsøgt at ansætte en bagersvend til at aflaste i bageriet, er det ikke lykkedes at finde en holdbar løsning. 

- Så vi satsede på, at vi kunne klare det selv, men det går ikke. Vi kan ikke blive ved med at holde til det. Jeg er 57 år, og Torben bliver snart 58 år. Vi har også fået nogle børnebørn, vi gerne vil se, så nu har vi truffet beslutningen, siger Jette Møller.

I Ribe håber Jette og Torben Møller, at nogen får lyst til at overtage deres konditori.
I Ribe håber Jette og Torben Møller, at nogen får lyst til at overtage deres konditori.
Foto: Privatfoto

Kæmpe udfordring

Hun og Torben Møller er langt fra de eneste, der må kigge langt efter bagersvende. Både i Fødevareforbundet NNF og hos brancheorganisationen Bager- og Konditormestre (BKD) bekræfter de, at der længe har været mangel på arbejdskraft.

- Det er en kæmpe udfordring. Vi oplever, at mange unge i folkeskolen ikke har de faglige uddannelser i kikkerten. Flere vil gerne have en gymnasial uddannelse, og når vi så endelig får unge ind i faget, så oplever vi et stort frafald, lyder det fra Jim Jensen, der er næstformand i NNF.

- Det at vælge job i dag er ikke et livskald på samme måde, som det var tidligere. De unge zapper mere, og det er ikke unormalt at have flere uddannelser. Jeg har selv været et år om at finde en bagersvend, og det lykkedes kun, fordi der var en anden bager, der lukkede, fortæller John Jønsson, der er formand for BKD og indehaver af en bagerforretning i København. 

Folk forsvinder

Begge organisationer peger også på, at de skiftende arbejdstider med både natarbejde og weekendvagter afholder de unge fra at søge ind i branchen. 

- I dag er 80 procent af de uddannede bagere og konditorer kvinder, og vi oplever, at når de får børn, så fungerer det ikke med natarbejde, så der mister vi mange, siger John Jønsson, der generelt oplever flere kolleger skifte branche.

- Du kan gå ud og få en skovl i hånden og arbejde til 220 kroner i timen, holde fri klokken 13 om fredagen og have fri i weekenden, og det er der mange, der synes er mere attraktivt , siger John Jønsson.

quote

Nu skal vi lige igennem nogle rigtig hårde måneder, hvor vi ikke har tid til andet end arbejde, og så skal vi ud og finde os nogle job. Det bliver dejligt at prøve at arbejde 8-16

Jette Møller, Rådhus Conditoriet

Hos NNF fortæller Jim Jensen, at de længe har arbejdet på at trække de unge til de faglige uddannelser og også fastholde dem.

- Vi forsøger at gøre opmærksom på, at der er brug for kloge hænder, og vi har lavet kampagner målrettet lærerne i 9. og 10. klasse. Samtidig nytter det ikke noget, at vi ikke kan holde fast i dem, der rent faktisk vælger branchen, så vi skal have en dialog om, hvordan vi fastholder dem, siger næstformanden. 

Rørende farvel

Han peger på, at en konsekvens af færre bagerhænder er, at branchen bliver mere centraliseret, og at man i stedet samler bagerierne ét sted, og så kører bagværket ud derfra.

I Ribe håber Jette og Torben Møller, at nogen får lyst til at overtage deres forretning. De bor selv ovenpå den, så ønsket er, at de kan blive boende der og leje butikken ud.

- Vi har fået nogle henvendelser, men nu må vi se, hvad det ender med, siger Jette Møller.

Det er efterhånden rygtes blandt kunderne, at det fra 1. oktober ikke længere er det vante bagerpar, der langer brød og kager over disken i Rådhus Conditoriet, og kunderne er også begyndt at reagere på beskeden.

- Nogle er grædefærdige. Det er utroligt rørende. Mange af dem er jo som familie. Vi har jo kendt dem i mange år, så den del med at sige farvel er slet ikke sjovt, siger Jette Møller.

Hun ser dog alligevel frem til at komme på den anden side af 1. oktober.

- Nu skal vi lige igennem nogle rigtig hårde måneder, hvor vi ikke har tid til andet end arbejde, og så skal vi ud og finde os nogle job. Det bliver dejligt at prøve at arbejde 8-16, siger hun.