Hotelchef skriger efter arbejdskraft, men må alligevel afvise ukrainske ansøgere

De ukrainske jobsøgende er så dårlige til engelsk, at indehaveren af Hotel Søgården i Brørup ikke kan ansætte dem, selvom hun gerne ville.

Opdatering: Artiklen er opdateret med nye jobtal.

På Hotel Søgården i Brørup skriger de efter arbejdskraft lige som så mange andre i hotel- og restaurationsbranchen.

Indehaver Alice Thomsen havde håbet, at hun kunne give et job til en eller flere af de ukrainske flygtninge, som kom til Danmark i kølvandet på Ruslands invasion af det østeuropæiske land.

Men hvor end hun gerne ville ansætte dem, så kan hun ikke.

- Sproget er en kæmpe udfordring. Vi er i forvejen presset på tid, fordi vi har en generel mangel på arbejdskraft, og det kræver mange ressourcer at oplære en med dårlige sprogkundskaber, siger Alice Thomsen.

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at knap 1.055 ukrainske flygtninge ud af godt 28.000 på landsplan har fået et arbejde. 

Tallene viser også, at der per 5. juni er knap 6.700 ukrainske flygtninge, der er vurderet jobparate.

quote

Selvom jeg gerne ville have taget hende ind, så kunne jeg ikke

Alice Thomsen, indehaver, Hotel Søgården, Brørup

Heraf vurderer STAR, at 38 flygtninge har fået job i hotel- og resturationsbranchen.

Styrelsen understreger over for TV SYD, at det er et estimat, da det er svært at få det fulde overblik over de ukrainske flygtninges jobsituation.

På Hotel Søgården i Brørup har der været tre ukrainske flygtninge forbi med en jobansøgning. Men hver gang har Alice Thomsen takket pænt nej.

- Jeg er overrasket over, hvor dårlige de er til engelsk, og det er jobcentret også. En ung pige spurgte om arbejde. Selvom jeg gerne ville have taget hende ind, så kunne jeg ikke, fordi hendes ordforråd var meget begrænset, siger Alice Thomsen, der har haft hotellet siden 2008.

quote

De er så høflige og kan være kede af at sige, at de ikke forstår, hvad man mener

Alice Thomsen, indehaver, Hotel Søgården, Brørup

Rumænere og srilankanere

Alice Thomsen har i forvejen to rumænere ansat - én elev i køkkenet og én til at gøre rent. 

Derudover har hun tidligere haft srilankanske medarbejdere ansat.

Selvom medarbejderne taler engelsk, så har Alice Thomsen oplevet, at informationer er gået tabt i kommunikationen. 

- De er så høflige og kan være kede af at sige, at de ikke forstår, hvad man mener, selvom man siger, at de bare skal sige til. Men det vil man helst ikke - måske fordi, det er pinligt, siger Alice Thomsen.

Og det kan gå ud over hotelgæsternes oplevelse med deres ophold.

- Det er tit nogle ekstra informationer om værelserne. Hvis nogen skal have en ekstra pude eller en ekstra opredning. Og det glipper indimellem, siger Alice Thomsen.

Godt samarbejde med jobcentret

Lige nu står Alice Thomsen og mangler en morgenvagt, der både kan sørge for morgenmad og udtjekning af gæster. 

Hvis der kommer en ukrainsk flygtning ind med de nødvendige sprogkundskaber og erfaringer, ligger vedkommende lunt i svinget til at få jobbet.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med jobcentret, som også har fået henvendelser fra flygtninge, der var interesseret i et job hos os. Men jobcentret oplever også, at der er udfordringer med sproget, siger Alice Thomsen.  

Alice Thomsen håber, at hun enten selv kan finde en medarbejder, eller at jobcentret kan - hvad enten det er en ukrainsk flygtning eller en anden.

- Det er ikke fordi, vi decideret søger en ukrainsk flygtning til jobbet. Vi søger bredt. Men hvis de kan sproget og har kvalifikationerne, så er de jo ligesom en almindelig kandidat, siger Alice Thomsen.