Rikke droppede karrieren for at blive fængselsbetjent – så væltede det frem med negative historier

42-årige Rikke uddanner sig til fængselsbetjent. Tidligere har hun været frisør i 23 år. Hvad fik hende til at droppe karrieren for at gå ind i et udskældt fag?

For nogle år siden kom Rikke hjem fra sit arbejde og sagde til sin mand:

- Jeg vil være fængselsbetjent.

Manden troede ikke sine egne ører. Han troede, at Rikke måtte have haft en dårlig dag.

Den 42-årige kvinde med det lyse hår og karakteristiske hvide briller havde gang i en udmærket karriere. Hun havde været frisør i 23 år og stod til at blive medejer af den salon, hun klippede og farvede hår i. Hendes efternavn og bopæl er kendt af redaktionen, men optræder ikke i artiklen af hensyn til hendes sikkerhed.

quote

Jeg skal ikke ind og spille hård banan, men sørge for at de indsatte får en god og ordentlig straf.

Rikke

Hun havde dog ikke haft en dårlig dag, men hun manglede noget. Hun savnede at udfordre sin fysik. Hun havde også fået en rygskade, som betød, at hun fik smerter og en prikken i ryggen efter de to første kunder i stolen.

Dengang var det dog kun muligt at tage den treårige uddannelse til fængselsbetjent i Birkerød, som lå langt fra Rikke og hendes families hjem. Det kunne ikke lade sig gøre.

- Så jeg skød en hvid pil efter det, siger hun.

Men i 2019 blev det muligt at uddanne sig til fængselsbetjent i Møgelkær ved Horsens. Det gjorde udslaget for Rikke.

For at komme ind på uddannelsen skal eleverne bestå en fysisk test. Der bliver deres koordination, kondition og styrke vurderet.
For at komme ind på uddannelsen skal eleverne bestå en fysisk test. Der bliver deres koordination, kondition og styrke vurderet.
Foto: Wasabi/TV SYD

I januar i år begyndte hun på drømmeuddannelsen.

TV SYD følger eleverne på skolen i Møgelkær i programmet ’Fængselsbetjent på prøve’, som har premiere lørdag aften klokken 19.30 på TV SYD. Du kan allerede nu se programmet på TV SYD PLAY.

Men efter at Rikke meldte sig til uddannelsen, væltede det frem med historier om dårlige arbejdsforhold og stor mangel på fængselsbetjente.

Bag pigtråden

Det kan godt være, at fængsler er beregnet til at holde på folk, men det har den stik modsatte virkning på de fængselsbetjente, som skal passe på de indsatte bag tremmerne.

Enner Mark Fængsel blev indviet i 2006 og er et af landets mest moderne fængsler. Der er plads til 235 indsatte, som overvåges af 300 kameraer og holdes inde af en seks meter høj og 1400 meter lang mur.
Enner Mark Fængsel blev indviet i 2006 og er et af landets mest moderne fængsler. Der er plads til 235 indsatte, som overvåges af 300 kameraer og holdes inde af en seks meter høj og 1400 meter lang mur.
Foto: Wasabi/TV SYD

Der mangler nemlig tusindvis af fængselsbetjente. Fængselsforbundet skønner, at der vil mangle 1.500 betjente inden for de næste tre år. Der stopper nemlig flere betjente, end staten kan nå at uddanne nye. 

Derudover flytter flere indsatte ind bag tremmerne. En prognose siger, at der om fire år vil være 5.250 indsatte i landets fængsler. Det er 1.000 flere end i dag.

En undersøgelse fra 2021 blandt landets fængselsbetjente viste, at 93 procent mente, at arbejdspresset var øget, siden de blev ansat. 61 procent svarede, at arbejdspresset var øget væsentligt. Undersøgelsen var lavet af Fængelsforbundet.

FEM HURTIGE OM FÆNGSLER I DANMARK

Der er 14 fængsler i Danmark.

I vores del af Danmark ligger tre fængsler: Renbæk Fængsel, Sdr. Omme Fængsel og Enner Mark Fængsel.

Der arbejder i gennemsnit 4.282 fuldtidsmedarbejdere hver dag i de danske fængsler. (Tal fra 2020).

Episoder, hvor fængselsbetjente bruger magtanvendelse, er stort set uændret siden 2018. Dog er brugen af stav mere end fordoblet. Fra 25 episoder i 2018 til 57 episoder i 2020.

Sidste år begyndte 98 nye fængselsbetjente. Men 124 andre fængselsbetjente stoppede.

Kilde: Kriminalforsorgen.

I oktober 2021 skrev TV SYD, at betjentene i Renbæk Fængsel ved Skærbæk måtte arbejde over 50 timer om ugen, for at vagtplanen kunne hænge sammen.

Ydermere viste en undersøgelse fra Justitsministeriet i 2020, at hver syvende fængselsbetjent rammes af posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD). Det er fire gange så mange som almindelige politibetjente.

Kort sagt et arbejde med betydelige udfordringer.

Alt det vidste Rikke ikke, da hun meldte sig til uddannelsen sidste år. Men på trods af historierne valgte hun alligevel at følge sit kald.

Brikkerne faldt på plads

Udover sin rygskade lider Rikke også af mild ordblindhed.

- Jeg fandt ud af det for to år siden. Selvom det ikke er meget, skal jeg bruge meget energi på at læse, siger hun.

Hun undersøgte muligheden for at blive sygeplejerske, men hun følte, at brikkerne faldt på plads med uddannelsen til fængselsbetjent. Uddannelsen tager tre år, og hvert år består af et skoleforløb på to til tre måneder, som følges af et praktikforløb på ni til ti måneder. 

Altså mindre tid på skolebænken og mere tid i felten. Perfekt til Rikkes ordblindhed og lyst til at bruge sin krop.

Udover en fysisk test skal kommende elever også bestå et langt interview, hvor de bliver spurgt til mange dele af deres liv.
Udover en fysisk test skal kommende elever også bestå et langt interview, hvor de bliver spurgt til mange dele af deres liv.
Foto: Wasabi/TV SYD

- Jeg har været i et kvindedomineret fag i mange år, hvor jeg begyndte at kede mig. Jeg har brug for mandlige kollegaer, og jeg mener, at jeg kan bruge mit omsorgs-gen i Kriminalforsorgen, siger Rikke.

Hun blev dog lidt betænkelig, da nyhederne om mangel på fængselsbetjente kom ud. På dét tidspunkt havde hun allerede meldt sig til uddannelsen.

- Folk spørger tit, om jeg har søgt ind, fordi der mangler betjente. Jeg synes, at det er en rådden kommentar. Jeg har søgt ind, fordi jeg gerne vil. Ikke fordi der er mangel på betjente, siger Rikke.

Hun tænker dog over, at der er en risiko forbundet med arbejdet. Udover historier om mangel på betjente og sygeramte kollegaer meldes der også om indsatte med stærke banderelationer, og som har mindre respekt for fængselsbetjentene. 

Rikke fortæller også, at hun diskuterer arbejdsforholdene med de andre elever i klassen, hvor nogle hæfter sig ved, at jargonen mellem kollegaer kan være hård.

Rikke lider af mild ordblindhed og søgte en uddannelse, som ikke var så boglig. Det føler hun, at hun har fundet i uddannelsen som fængselsbetjent.
Rikke lider af mild ordblindhed og søgte en uddannelse, som ikke var så boglig. Det føler hun, at hun har fundet i uddannelsen som fængselsbetjent.
Foto: Wasabi/TV SYD

Men Rikke er overbevist om, at hendes alder, livserfaring og omsorgs-gen er fordele, hun kan trække på, når de tunge metaldøre smækker, og låsen klikker.

- Da jeg stoppede på mit gamle arbejde, var der en, som sagde, at jeg ikke skulle være for god ved de indsatte. Men det er jeg slet ikke enig i. Det er jo netop det, jeg skal. Jeg skal ikke ind og spille hård banan, men sørge for, at de indsatte får en god og ordentlig straf, siger Rikke.

'Fængselsbetjent på prøve' sendes hver lørdag aften på TV SYD, men du kan allerede nu se første afsnit på TV SYD PLAY lige her - det er gratis.