Valget er udskrevet - syd- og sønderjyderne skal til valg den 1. november

Statsminister Mette Frederiksen (S) har trykket på valgknappen. De kommende uger vil der være valgkamp over hele landet inden valget den 1 november.

Den 1. november skal syd- og sønderjyderne i stemmeboksene, når der er folketingsvalg.

Valget blev onsdag udskrevet klokken 13.00, da Mette Frederiksen til pressemøde på Marienborg sagde: Jeg har meddelt dronningen, at jeg udskriver valg.

Det betyder, at der de kommende uger vil være valgkamp på gader og stræder, når partierne skal kæmpe om magten for 71. gang siden 1849.

Se øjeblikket hvor Mette Frederiksen udskriver valg.

For syd- og sønderjyderne er der god mulighed for at stemme en lokal kandidat ind i Folketinget.

De 14 opstillingsberettigede partier i Sydjyllands Storkreds samt i Horsens og Hedensted har i alt 118 politikere på listen fordelt på 14 partier.


I Sydjyllands Storkreds sidder der lige nu 21 politikere i Folketinget.

Hvad går folketingsvalg ud på?

Det er de danske statsborgere, der vælger, hvem der skal sidde i Folketinget. Vælgerne stemmer på de kandidater, som de synes repræsenterer deres holdninger. Det kaldes repræsentativt demokrati.

Det er Indenrigs- og Boligministeriet, der står for at afvikle folketingsvalg i Danmark. Men langt de fleste opgaver løses ude i kommunerne.

Der skal som minimum være valg hvert 4. år.

Der er 179 folketingsmedlemmer i Folketinget, hvilket svarer til 179 mandater. Mandaterne fordeler sig således:

  • Danmark: 175 mandater
  • Grønland: 2 mandater
  • Færøerne: 2 mandater

Første gang i 1849 

Det første folketingsvalg fandt sted den 4. december 1849. Samme år som Grundloven blev forfattet den 5. juni.

Sidste folketingsvalg var den 5. juni 2019, hvor Mette Frederiksen overtog statsministerposten efter Lars Løkke (V). Den 27. juni dannede Socialdemokratiet en mindretalsregering med Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti som støttepartier og Mette Frederiksen som statsminister.

Folketinget åbnede den 4. oktober efter sommerferien. Men det er ikke sikkert, at folketingsarbejdet kommer i gang. 

Når et folketingsvalg bliver udskrevet, stopper stort set alt arbejde i Folketinget med det samme, og politikerne kaster sig ud i valgkampen.

Møderne i Folketingssalen aflyses, og alle de lov- og beslutningsforslag, der er fremsat i Folketinget, men som endnu ikke er færdigbehandlet, bortfalder ved valget.