Datter vandt and i banko - otte år senere har 86 familier fået julehjælp

Line og Tommy Vinther har i otte år doneret julehjælp til familier i trekantsområdet. I år er det eksploderet med ansøgninger til én af de eftertragtede julekurve.

Der er 36 dage til juleaften.

Men hos familien Vinther er det ikke den 24. december, der bliver talt ned til. Her er den 22. december en særlig dag, og det har den været i otte år. 

Lige siden familiens ældste datter Line Vinther kunne råbe: banko! og snuppe en stor juleand med hjem.

- Jeg tænkte: Hvad skal jeg dog stille op med den?, husker Line Vinther.

I familien var julemiddagen på plads, så hun tilbød den til nogen, der kunne have brug for den, gennem et Facebookopslag. I mellemtiden havde hendes far Tommy Vinther købt tilbehør til anden, så der ikke skulle mangle noget. 

En mor fra Horsens fik en julemiddag, og far og datter igangsatte en tradition.

En tradition der i år har vist sig at være vigtigere end nogensinde.

Line og Tommy Vinther har på 8. år udbudt julehjælp til familier i Trekantsområdet.
Tidligere kunne familier vælge mellem and og flæskesteg, men med den store efterspørgsel er der nu flæskesteg i alle kasser for at gøre det overskueligt.
Foto: Julie Lapp

Ét døgn med opslag

Siden juleanden i 2016 har 86 familier fået julemad doneret. 228 børn har fået en julegave med. I begyndelsen var det hjælp fra egen lomme, men sådan er det ikke længere.

- Folk vil gerne hjælpe med at give julehjælpen. Nogen overfører penge til os, nogen donerer ubrugt legetøj og lignende, der bliver brugt til julegaver til børnene, siger Line Vinther og fortæller, at 36 familier fik en julekurv sidste år, hvor mange var økonomisk pressede af energikrise og inflation.

quote

Vi skal ikke gøre os til dommere over, hvem der har mest brug for hjælp baseret på en besked

Line Vinther

Den 1. november i år lagde hun sammen med sin far traditionen tro et opslag på Facebook, hvor hun tilbød julehjælpen.

Den 2. november var hun nødt til at lukke for kommentarer og ansøgninger.

- Min telefon var rødglødende. 110 henvendelser tikkede ind som beskeder på Messenger på ét døgn, og det har vi aldrig prøvet før, siger Line Vinther og fortæller, at det tidligere var svært at finde nogen, der havde brug for hjælpen, da far og datter begyndte deres julehjælp for otte år siden.

Line Vinther modtog 110 henvendelser fra folk, der ønskede julehjælp, på bare én time.
Line Vinther modtog 110 henvendelser fra folk, der ønskede julehjælp, på bare én time.
Foto: Julie Lapp

Hvor end Line og Tommy Vinther gerne vil hjælpe, så er 110 familier for mange, og derfor er de nu i gang med et udskillelsesforløb.

- Jeg har læst alle beskeder og svaret til en start, at jeg vender tilbage til dem med et svar. Vi er gået fra at hjælpe én familie til fem året efter til 36 sidste år. I år håber vi på at give mad og gaver til 25 familier og udelukkende en julemiddag til mellem 15 og 20 familier, siger Line Vinther.

Udvælgelsen foregår ved simpel lodtrækning.

- Det har vi ikke prøvet før, for det har ikke været nødvendigt. Men vi skal ikke gøre os til dommere over, hvem der har mest brug for hjælp baseret på en besked, understreger hun.

Brug for mere hjælp

Det er ikke kun Line og Tommy Vinther, der har mærket en stigning.

Mødrehjælpen, Røde Kors, Blå Kors, Dansk Folkehjælp og Frelsens Hær gik i oktober sammen om en fælles henvendelse til politikerne med en opfordring til at tilføre ekstra penge til julehjælpen.

- Vi kan se, at julehjælpen kommer under et kæmpe pres i år. Der er nemlig på nuværende tidspunkt allerede 30 procent flere ansøgere til julehjælp hos Mødrehjælpen, end det var tilfældet i samme periode sidste år, sagde direktør i Mødrehjælpen den 31. oktober

Sådan har andre Syd- og Sønderjyder julehjulpet

Familien Kondrup fra Horsens samlede i 2016 ind til økonomisk trængte familier. I alt 90 julegaver blev det til.

Julegaver fra familien

Julegaver fra familien

Familien Kondrup fra Sejet lidt uden for Horsens indsamlede i 2016 en stor bunke gaver fra nær og fjern. I alt 90 julegaver blev fordelt til børnefamilier, der ikke skulle mangle noget.

Juletræ

Venskabelig dyst

Venskabelig dyst

To hold deltog i 2017 i en venskabelig dyst, der endte med at sende 8 millioner kroner til Dansk Folkehjælp.

Det var Vestdanmark mod Østdanmark, da en række erhvervsfolk og kendte ansigter skulle konkurrere om, hvem der kunne samle flest penge ind til Dansk Folkehjælps julehjælpsindsamling på bare én time.

7-årige Mathilde Kallesen pantede sig til 13.333 kroner i 2022, som gik til Børnenes Jul i Sønderborg.

Fra pant til hjælp

Fra pant til hjælp

I Sønderborg samlede 7-årige Mathilde Kallesen ind til økonomisk trængte familier sidste år. Det blev til 13.333 kroner, der kom fra pant.

Trængende familier får flæskestege

Hjælp fra grisene

Hjælp fra grisene

Som en del af Julehjælpen uddelte Danske Svineproducenter 750 kilo flæskesteg til trængende familier over hele landet i 2017.

I Kolding fik mange familier mad til julen på Tobbers Madbar i Kolding, hvor der var inviteret til juletræstfest.

Jelling Festival

Overskud fra Festival

Overskud fra Festival

I alt 286.000 kroner blev sidste år delt ud til juleformål af Jelling Musikfestivals overskud.

Pengene blev fordelt mellem Julemærkefonden, Mødrehjælpen, Dansk Røde Kors, Vejle Julehjælp, Mentorbarn og Broen Vejle, der modtog mellem 15.000 og 75.000 kroner til julegaver til børn, mad og julefest.

Danny Hansen og Liselotte Kristensen

Loppemarked hjalp

Loppemarked hjalp

I 2017 åbnede Danny Hansen og Liselotte Kristensen et loppemarked ved deres hjem i Aabenraa. Overskuddet gik til at give økonomiske trængte familier en god juleaften.

Kæresteparret stod begge uden job og kendte alt til ikke at have råd til mad, men de ville alligevel gerne hjælpe andre familier.

Blå Kors modtog på seks timer 1.344 ansøgninger om julehjælp fra familier i Syd- og Sønderjylland. I 2022 fik de samlet set 1.924 ansøgninger fra familier i de 14 kommuner, TV SYD dækker, i hele ansøgningsperioden på fire uger.

Tårer i øjnene 

Inden længe går storindkøbet af flæskesteg, kartofler, glaskartofler, chips, fløde, sukker, grødris, mælk, sodavand og andre julegodter i gang. 

quote

Vi gør ikke det her for at være helte eller pudse vores glorie. Vi gør det for at hjælpe

Line Vinther

Det hele bliver placeret i et rum hjemme hos Tommy Vinther, indtil de rykker ind i den lokale fodboldklub og fylder alle tørvarer i banankasser fra ABC Lavpris, som Line Vinther henter til formålet. Den 21. december bliver kølevarerne lagt i kasserne, og så kommer familierne den 22. december og henter deres donation.

- Der er mange tårer i øjnene, når kasserne bliver hentet. Både hos os og familierne. Mange af dem spørger, om de må give os en krammer som tak, fortæller Line Vinther.

Line og Tommy Vinther har på 8. år udbudt julehjælp til familier i Trekantsområdet.
I begyndelsen pakkede familien poser i Tommy Vinthers køkken. I dag foregår det i et lokale, de har lånt i fodboldklubben med god plads til banankasserne fra ABC.
Foto: Julie Lapp

Og Line Vinther kan godt sætte sig ind i familiernes følelser. Hun befinder sig i et ressourceforløb, mens hun venter på at få tilkendt førtidspension og har været på kontanthjælp. 

- Jeg mangler ikke noget, men jeg ved, hvor svært det kan være, siger hun og fortæller, at hun for tre år siden fik en søn, der har gjort det endnu vigtigere at give andre en god jul.

Når far og datter står midt i pakkeriet med kartofler overalt, virker det lidt uoverskueligt.

- Den 21. december siger vi nok: Det her gør vi aldrig igen, siger Line Vinther.

Line og Tommy Vinther har på 8. år udbudt julehjælp til familier i Trekantsområdet.
Far og datter har altid været tætte, men julehjælpen har gjort dem endnu tættere.
Foto: Julie Lapp

Men når familien sidder sammen til deres egen julemiddag og beskederne bliver ved med at tikke ind på Line Vinthers telefon, så går det hele op i en højere enhed.

- Sidste år holdt jeg jul med min far, og der kunne jeg læse beskeder højt og vise billeder fra folk, der skrev "I har reddet vores jul". Det gjorde indtryk, siger hun.

- Vi gør ikke det her for at være helte eller pudse vores glorie. Vi gør det for at hjælpe.

Og om 34 dage er der tårer og kram i vente igen. Ligesom der er om 399 og 764 og 1.129 dage, hvis det står til far og datter.