Oversigt

Minister: Flere F-35-fly skal diskuteres de kommende måneder

Om Danmark skal købe flere end de 27 allerede bestilte F-35-kampfly, som skal have base på Flyvestation Skrydstrup ved Vojens, skal diskuteres de kommende måneder.

Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) under et besøg i USA.

- Det har vi ikke taget politisk beslutning om endnu, men det kommer vi til at diskutere de kommende måneder, siger han.

Danmark har indtil videre modtaget 10 af de 27 indkøbte F-35-kampfly. I november lød det fra Forsvarsministeriet, at leveringen af de resterende fly kan blive yderligere forsinket.

Troels Lund Poulsen har under det igangværende besøg hos flyleverandøren Lockhead Martin "pointeret vigtigheden af, at vi får leveret de kampfly, som vi har bestilt".

Det er dog endnu uklart, præcis hvordan tidsplanen ser ud, oplyser ministeren.

Udfordringerne med leveringen skyldes problemer med den såkaldte Technology Refresh 3, som er en opdatering af flyene. Ifølge forsvarsministeren er Lockhead Martin "pinligt bevidst" om vigtigheden af, at tidsplanen ikke skrider yderligere.

- Ikke mindst fordi Danmark er i færd med udfase F-16-kampfly, som hidtil er blevet benyttet. Derfor er det jo afgørende for os, at den tidsplan, der er blevet lagt, holder, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren udelukker, at udfordringerne vil påvirke donationen af F-16-fly til Ukraine.