Stjal sodavand og stillede dem tilbage igen – nu skal 19-årig i Højesteret

Kedsomhed fik tre unge mænd til at gå ind i gammel skolebygning. Det kan koste Ricco Rosenberg en plet på straffeattesten og farvel til jobdrømme.

Man siger, at kedsomhed er roden til alt ondt. Det kan den 19-årige Ricco Rosenberg fra Haderslev skrive under på. Han var 17 år i april 2021, da han og to kammerater gik ind i Skrydstrups tidligere skolebygning, og det har han fortrudt mange gange.

- Vi var tre drenge, der kedede os, og en af de andre havde lånt en bil af sin far. Derfor kørte vi lidt rundt og fandt på nettet frem til, at den gamle skole stod tom. Så vi kørte derhen og fandt en ulåst dør og gik derind, fortæller Ricco Rosenberg.

Torsdag sidder han i Højesteret, godt to år efter sit unge livs formentlig største dumhed. En dumhed, som kan koste ham dyrt i voksenlivet.

Skrydstrups tidligere skole blev solgt til en forening i 2015. En del af det er nu kulturcenter, men der er ofte ikke aktivitet i dagtimerne.
Skrydstrups tidligere skole blev solgt til en forening i 2015. En del af det er nu kulturcenter, men der er ofte ikke aktivitet i dagtimerne.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Dyr samvittighed

Det var en torsdag ved højlys dag, da de gik indenfor.

quote

De næste par dage fik vi dårlig samvittighed

Ricco Rosenberg, HF-studerende

- Vi var bare nysgerrige og ville ikke stjæle noget, det var urban exploration (at gå på opdagelse i forladte bymiljøer, red.), og vi var sikre på, at bygningen stod tom. Så fandt vi tre rammer sodavand, som de andre tog med og drak et par stykker. Men de næste par dage fik vi dårlig samvittighed, for det gik op for os, at en forening brugte lokalerne til møder. Så vi stillede dem tilbage. Sammen med to halvanden liters colaer som kompensation for dem, der var drukket, siger Ricco Rosenberg.

De var formentlig ikke blevet opdaget, hvis de ikke havde fået dårlig samvittighed. De tre kasser indeholdt nemlig små 25 centiliters sodavand, så de to store colaer var ikke til at overse.

Urban Exploration

Urban Exploration, eller blot Urbex, er en trend, der kan oversættes til byudforskning. Man går ind på forladte steder som lukkede fabrikker, skoler eller hospitaler eller hvor som helst, hvor der ikke længere kommer mennesker. Ofte fotograferer man de forladte steder og lægger billederne på nettet.

De uskrevne regler siger, at man ikke må bryde låste døre op, pille ved noget, efterlade noget eller stjæle noget. Men selv hvis man overholder disse regler, kan man stadig blive dømt for ulovlig indtrængning. Derfor er udøverne af Urban Exploration ofte anonyme.

Ødelægger jobchancer

Derfor kiggede foreningen på optagelsen fra et overvågningskamera, hvor man kunne se de unge mænd. Hændelsen blev meldt til politiet, og de tre teenagere kom i retten i Sønderborg. Både der og senere i Vestre Landsret lød dommen på 14 dages betinget fængsel.

- Det er jeg ked af, for jeg frygter, at en grim plet på straffeattesten kan ødelægge mine chancer for uddannelse og job, og det vil betyde, at jeg ikke kan rejse til USA. Det var ulovligt og forkert at gå derind. Det fortrød vi jo også, og jeg gør det selvfølgelig aldrig igen. Men jeg mener, at et rap over fingrene og en bøde vil være en retfærdig dom, siger Ricco Rosenberg.

En dom står typisk på straffeattesten i fem år.

Butikstyve får lavere straf

Forsvarsadvokaten Stephan Ravn Berg  fører Ricco Rosenbergs sag i Højesteret. Det gør han pro bono - det vil sige uden beregning.

quote

En betinget fængselsdom er helt ude af proportioner

Stephan Ravn Berg, forsvarsadvokat, Berg Advokater

- Det gør jeg, fordi en betinget fængselsdom er urimelig og helt ude af proportioner. Han var under 18 år, han var ustraffet, døren var ulåst, og det var ikke hensigten at stjæle noget. Så jeg går efter, at han bliver straffri eller nøjes med en bøde. Til sammenligning får man typisk en bøde, hvis man stjæler for op mod 7000 kroner i en butik, siger Stephan Ravn Berg.

Nogle mennesker vil kalde det drengestreger. Andre vil mene, at det er en krænkelse at gå ind på et privat område?

- Ja, og begge argumenter er jo rigtige. Derfor er det også rimeligt, at man får en straf, for man må ikke trænge ind på andres ejendom. Men en bøde er rigeligt, for han har jo lært lektien, siger Stephan Ravn Berg.

Forsvarsadvokat Stephan Ravn Berg mener, at det er skudt langt over målet, hvis hans klient får en betinget fængselsdom.
Forsvarsadvokat Stephan Ravn Berg mener, at det er skudt langt over målet, hvis hans klient får en betinget fængselsdom.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Vil være advokat

Det understreger sagens hovedperson også selv. Han læser HF og vil gerne læse videre, når han er færdig til sommer, men mange arbejdsgivere beder om at se ansøgernes straffeattester.

quote

Jeg vil gerne være forsvarsadvokat, og jeg kan godt se ironien

Ricco Rosenberg, HF-studerende

- Min fremtid bliver lidt ødelagt, hvis jeg skal have den plet på straffeattesten. Jeg vil gerne være forsvarsadvokat, og ja, jeg kan godt se ironien… Men jeg har altid syntes, at retssager og spørgsmål om retfærdighed er spændende, siger Ricco Rosenberg.

Job og straffeattest

En søgning hos Jobindex viser, at mange arbejdsgivere kræver at se straffeattester ved en lang række jobopslag.

Det gælder blandt andet, hvis du vil være vicevært hos ISS, kontorelev hos DHL, ferierådgiver i Blåvand eller skadebehandler hos Topdanmark. Og det gælder, hvis du vil udleje biler for Avis, køre med pakker, stå for Skattestyrelsens eksterne kommunikation eller tage dig af voksne udviklingshæmmede på Grønland.

Hvis du har fået en dom efter straffeloven, står den på en privat straffeattest i fem år. Offentlige myndigheder kan trække en offentlig straffeattest, hvor dommene står i mindst 10 år.

Han og hans forsvarer fik lov til at få sagen i Højesteret, fordi sagen rejser nogle principielle spørgsmål. 

Rigsadvokaten er anklager i sagen og vil ikke udtale sig, før der er faldet en dom. I byretten og landsretten lagde anklagerne vægt på, at de unge fyre gjorde det i forening. Og at der er stadig er tale om indbrudstyveri, selv om sodavandene blev stillet tilbage.