TV 2-korrespondent er tilbage for at rapportere fra krigen i Ukraine

Claus Borg Reinholdt var journalist og korrespondent for TV 2 i Rusland. I marts måtte han og familien forlade landet, kort efter krigen brød ud. I dag rapporterer han fra Kiyv i Ukraine.

Claus Borg Reinholdt kommer fra Haderslev og var journalist og korrespondent for TV 2 i Rusland, hvor han boede med sin kone og to døtre. Men det eventyr sluttede i begyndelsen af marts, hvor de måtte forlade landet og flytte tilbage til Danmark.

Nu er Claus Reinholdt tilbage for at rapportere fra krigen. Men denne gang sker det fra Ukraine. 

- Der gik ikke lang tid, efter vi vendte hjem fra Moskva, så var jeg tilbage på arbejde. Jeg er her cirka 11 dage hver måned, og jeg skiftes til at være her med andre af TV 2s journalister. Vi forsøger at være her non-stop, fortæller han.

Claus Reinhold var før krigens udbrud bosat i Rusland med sin familie, hvor han dækkede russiske og østeuropæiske nyheder for TV 2 og TV 2 News.
Claus Reinhold var før krigens udbrud bosat i Rusland med sin familie, hvor han dækkede russiske og østeuropæiske nyheder for TV 2 og TV 2 News.
Foto: Privatfoto

Selvom krig er krig, og det kan være virkelig svært at være i både fysisk og psykisk, så er Claus Reinholdt slet ikke i tvivl om, hvorfor han hver måned vender tilbage til Ukraine for at rapportere fra krigens uhyrligheder.

- Jeg mener, at det er en af de absolut største og væsentligste journalistiske historier i vores levetid, så det er simpelthen meget vigtigt, at vi er her. Og som journalist betyder det meget at være et sted, hvor jeg kan fortælle, hvad realiteterne er og komme ud og snakke med folk, som er berørte af den her krig.

Når Claus Reinholdt er i Ukraine, har han ikke faste opholdssteder. 

- Jeg rejser rundt, hvor historierne er. For kort tid siden var jeg i den østlige del af Ukraine, hvor vi lavede en reportage, og her kommer krigen virkelig tæt på nogle gange, fortæller han.

- Vi var blandt andet indlogeret hos en ældre kvinde, da der ikke var hoteller i området. Her begyndte russerne at skyde voldsomt, og det varede hele natten. Om morgenen rejste vi ud til en mindre by, hvor vi lavede en reportage fra, og på vejen hjem ser vi en russisk raket, der er slået ned på vejen, hvor vi boede hos den gamle dame. Hun ringede lidt senere og fortalte os, at naboejendommen var blevet pulveriseret af raketter. 

Er du bange? 

- Jeg er vant til krig, og jeg ved, hvordan man skal gebærde sig. Det lyder måske mærkeligt, men jeg er ikke bange. Eller jo. Det er svært at beskrive og er en mærkelig følelse. Men hvis man er bange, så handler man ikke rationelt, og det er helt vigtigt, at man kan bevare roen, når man har det job, jeg har. Jeg kan blive utryg - men nej, ikke bange.

Når Claus Reinholdt og de øvrige TV 2-journalister er i Ukraine, har de ikke noget fast sted, de holder til. De rejser rundt, hvor historierne er.
Når Claus Reinholdt og de øvrige TV 2-journalister er i Ukraine, har de ikke noget fast sted, de holder til. De rejser rundt, hvor historierne er.
Foto: Privatfoto

Claus Reinholdt har sin kone Henriette Reinholdt og sine to børn, Vera på 10 år og Anna på 12 år, i Danmark. 

Hvad med familien. Er de bange eller urolige for dig, når du er i Ukraine?

- Henriette siger, det giver et sug i maven, når hun hører noget ske, hvor hun ved, at jeg er. Og børnene er nu så store, at de også forstår lidt af den her krig, så det er ikke altid let.

Ingen udsigt til krigen slutter

Russerne troede, de kunne annektere Ukraine lynhurtigt, og at krigen eller invasionen ville være overstået i løbet af meget kort tid, hvor mange ukrainere og herunder landets ledere ville flygte til udlandet. Men Putin har i den grad forregnet sig. I dag onsdag har krigen varet i præcis seks måneder.

- Jeg tror, at der går lang tid, før der bliver sat punktum. Ukrainerne får store våbenpakker fra blandt andet USA, som kan komme til at gøre en forskel. Og så har jeg aldrig set så meget kampgejst, stædighed og moral som hos det ukrainske folk, som også kan holde dem kørende, fortæller Claus Reinholdt. 

Ingen fejring af uafhængighedsdag

I dag er det også ukrainernes uafhængighedsdag. Det er nemlig 31 år siden, at de blev et selvstændigt land. En dag som normalt betyder utroligt meget for ukrainerne.

- Det er en af de største mærkedage for folk her i landet, en dag med stor symbolsk betydning for dem. Men vi kommer ikke til at se fejringer i dag, fortæller Claus Reinholdt.

- Stemningen er lidt trykket her i Kyiv, hvor jeg er lige nu. Offentligt ansatte er blevet bedt om at holde sig hjemme. Man lytter i det hele taget til amerikanernes efterretninger om, at der vil ske voldsomme bombardementer rundt omkring i landet onsdag.