Træk tempoet ud af dit hvalpekøb: Her får du gode råd af Dyrenes Beskyttelse

Folk, der sælger ulovligt importerede hunde, tilpasser deres forretning, hver gang der kommer nye råd. Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Ved Dyrenes Beskyttelse får de jævnligt henvendelser fra folk, der køber hvalpe på nettet, og som viser sig at være både ulovligt importerede og syge. 

- Der har været en stor efterspørgsel på hunde og hvalpe. Vi har også set en stor efterspørgsel hos Dyrenes Beskyttelses internater, siger Peter Heneberg, der er efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse.

I sin rolle som efterforsker holder han øje med annoncer på sider som GulogGratis og Den Blå Avis for at gennemskue, om der skulle være et spor at forfølge. Midt under coronanedlukningen blev det tydeligt for ham, at markedet for importerede hundehvalpe er ret stort. 

- Det var meget chokerende for mig at se, hvor drastisk et fald, der skete, da Danmarks grænser lukkede og flere grænser ned igennem Europa lukkede. Der så vi jo et fald, fra at der var rigtig mange annoncer. En populær race som Maltesere forsvandt nærmest fra danske sider. Det var en ret tydelig indikation af, at der pludselig ikke er så mange kuld i Danmark, når grænserne er lukkede, siger Peter Heneberg. 

quote

For et par år siden sagde man, at de ulovligt importerede hunde var meget billigere, men så hæver de bare prisen, og nu er de næsten dyrere end hvalpe, der vokser op under ordentlige forhold.

Peter Heneberg, efterforsker, Dyrenes Beskyttelse.

Når det er sagt, så er det lige så vigtigt at påpege, at importerede hunde også kan være rigtig fine, pointerer han. 

Træk tempoet ud

Det kan være en udfordring at gennemskue, om sælgerne har rent mel i posen, men der er nogle ting, du kan være opmærksom på, når du køber en ny hundehvalp.  

I en tid, hvor der er stor efterspørgsel på hvalpe, kan man nemt fristes til at handle hurtigt, men det er netop der, at de dårlige handler ofte er i blandt, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.  

- Hvis du kan trække tempoet ud af dit hvalpekøb, så har du sorteret rigtig mange af de skidte handler væk. De vil nemlig bare sige, at hvalpene er registreret, og at du skal skynde dig, men det er i virkeligheden mere et udtryk for, at de ikke har plads til dem eller skal ned og hente nogle flere om lidt, siger han.

Peter Heneberg er efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse
Peter Heneberg er efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse
Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

Derudover nævner Peter Heneberg en række andre mere klassiske ting, du skal være opmærksom på når du skal købe en hundehvalp:

- Du skal ikke købe en hund på en rasteplads, du skal ikke købe en hvalp i en papkasse og du skal se mortæven. Følg hvalpene og se dem sammen med mortvæven, hvis du kan det, siger han.

Gode råd fra Dyrenes Beskyttelse

  1. Hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark.
  2. Hvalpen skal være registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger.
  3. Den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge.
  4. Se hvalpens mor og sammen med hvalpen.
  5. Se hvalpens hjem, hvor den er vokset op, og hvem opdrætteren er.
  6. Hunden bør være tryg og vant til mennesker.
  7. Køb ikke, hvis du er i tvivl


Kilde: Dyrenes Beskyttelse.

Snu svindlere

Fortællingen fra Dyrenes Beskyttelse og andre organisationer, der kæmper for dyrenes ve og vel, lyder, at folk, der sælger hunde ulovligt, ofte tilpasser deres forretning, hver gang der kommer nye råd. 

- For et par år siden sagde man, at de ulovligt importerede hunde var meget billigere, men så hæver de bare prisen, og nu er de næsten dyrere end hvalpe, der vokser op under ordentlige forhold, fortæller han.

Derfor er det bedste råd fra efterforskeren at trække tempoet ud af sin jagt efter en hundehvalp.

- Den er nemlig svær for dem, fordi de dermed er tvunget til at have kuldet over længere tid, og det er der ikke nogen forretning i, siger han med henvisning til sælgere af ulovligt importerede hunde.