Gasprisen skyder i vejret med 30 procent - ingen udsigt til billigere varme

Den russiske invasion af Ukraine påvirker ikke gasforsyningen i Danmark foreløbigt, men det vil kunne mærkes på pengepungen.

For nylig satte tyskerne en prop i den russiske gasledning Nordstream 2, der løber ned gennem Østersøen, før den overhovedet kom i gang. 

Det kommer dog ikke til at påvirke forsyningssikkerheden i Danmark. Til gengæld har priserne på gas fået et ordentligt skub opad. Og det kommer forbrugerne til at mærke på varmeregningen.

Gasmarkedet hoppede 30 procent fra morgenstunden. Det sker i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine. Og det bringer gasprisen lige under rekordniveauet for december 2021, hvor gassen i Europa var allerdyrest.

Det sker samtidig med, at en tønde Brent olie i løbet af dagen kostede 104 US dollars. Det højeste niveau i otte år.

Det vækker bekymring hos Dansk Energi.

- Det er en voldsom stigning og en ret alvorlig situation, som igen vil ramme de danske forbrugere. Der er ingen udsigt til, at vi får lavere energipriser foreløbigt, lyder det fra Kristian Poulsen, der er prisanalytiker hos Dansk Energi.

Det høje niveau fortsætter

En kubikmeter gas koster i øjeblikket omkring 10 kroner plus cirka seks kroner til moms og afgifter. Kristian Poulsen forventer, at det høje prisniveau også vil gælde for den kommende vinter.

Priserne på gas var ellers på vej ned og lå i januar omkring 50 procent under niveauet for december. Dagens stigning rammer både de korte og lange kontrakter, og det vil få vidtrækkende konsekvenser.

- Lige nu bliver der forhandlet kontrakter for den kommende vinter, og priserne kommer alt andet lige til at ligge på samme høje niveau, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Russerne har skruet ned for gassen

Dagens prisstigning kommer efter, at priserne på gas steg med fem procent, da Rusland annoncerede anerkendelsen af de to oprørsområder. Det skete efter en lang periode , hvor det russiske statsselskab Gazprom havde skruet ned for gassen.

- I øjeblikket modtager Europa kun cirka halvdelen af den normale mængde. Russerne siger, at de overholder deres langsigtede forpligtelser med hensyn til levering, men de tilbyder heller ikke længere gas på spotmarkedet, så for mig ligner det en koordineret handling, siger Kristian Poulsen og fortsætter:

- Jeg tvivler på, at de vil slukke helt - de er alt for afhængige af indtægterne. Omvendt vil vi sandsynligvis heller ikke bare nægte at modtage, det er vi for afhængige til, siger Kristian Poulsen.

Kort over gasledninger i Europa
Kort over gasledninger i Europa

Fra at have været gaseksportør er Danmark blevet gasimportør og en stor del af naturgassen i de danske haner stammer fra Rusland. Gassen køber vi primært af Tyskland, som er verdens største aftager af russisk gas. 

Tyskland forsynes gennem to store rørledninger. Nordstream 1, som løber ned gennem Østersøen og Jamal-ledningen, der går via Hviderusland og Polen. Nordstream 2 løber stort set parallelt med 1'eren, men den er netop blevet stoppet før ibrugtagning. 

Til efteråret 2022 åbner en ny linje fra Norge, der hedder Baltic Pipe, og som skal forsyne Danmark og Polen.


Gas nok foreløbigt

Selv om lagrerne i Europa er lidt mindre end normalt, så er der ikke umiddelbart tegn på, at vi kommer til at mangle gas foreløbigt. Der kommer fortsat russisk gas, og i efteråret 2022 åbner en ny gaslinje fra den norske del af Nordsøen.

- Lige nu er markedet igang med at indstille sig på en ny situation, og der bliver sat initiativer igang for at sikre forsyningen fra andre lande. Det er primært USA og Canada. Her skal vi huske på, at vi er på vej ind i foråret og vores forbrug vil falde betydeligt. Og når vi så når hen til efteråret, vil vi få adgang til den norske gas, siger han.

Analytikeren fra Dansk Energi forventer et prisfald frem mod foråret 2023 på op mod 40 procent. Indtil da må mange husstande indstille sig på højere varmeregninger på op mod 1.500 - 3.000 kroner om måneden.

Hvis du har lyst til at følge både gas- og oliepriserne, kan du følge linket her: www.theice.com