Søren organiserer shitstorme mod virksomheder: - De skal hjælpes med at træffe det rigtige valg

Foto: Privatfoto
A
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Manden bag Facebook-gruppen 'Boykot Rusland' mener, at virksomheder skal hjælpes med at træffe det rigtige valg.

Torsdag oplyste Eccos topchef Panos Mytaros, at koncernen ville holde sine 250 forretninger i Rusland åbne af hensyn til de cirka 1.840 medarbejdere, som Ecco beskæftiger i landet. 

Det vakte Søren Johansens opmærksomhed for den gamle virksomhed i Bredebro. 

Han oprettede for en måned siden Facebook-gruppen 'Boykot Rusland' som en reaktion på Ruslands invasion af Ukraine. Gruppen har vokseværk og har i skrivende stund knap 6.000 medlemmer, mens flere løbende kommer til. 

Med Søren Johansen som en af bannerførerne organiserer gruppen en slags planlagte shitstorme mod danske virksomheder, som ikke stopper deres samarbejde med Rusland. 

Og nu er Ecco kommet i gruppens kikkertsigte.

Blandt andet deler medlemmerne af gruppen en tegning af Eccos logo sat ovenpå en kampvogn. TV SYD kan ikke vise billedet, da vi ikke har ophavsret.

Men ifølge Søren Johansen er han ikke naiv, og gruppen handler ikke om had.

Jeg har ikke had mod Ecco. Jeg har et dybtfølt ønske om at udvise anstændighed og moral i en dybt tragisk situation

Søren Johansen

En hjælp til virksomheder

Søren Johansen blev påvirket af Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022.

- Jeg blev trist, rasende og følte en kæmpe afmagt. Jeg kunne ikke sidde komfortabelt i mit trygge, danske hjem og tænke, at det er lidt synd, og at det går over. Jeg var nødt til at gøre noget, siger Søren Johansen. 

Ecco blev grundlagt i 1963 af Birte og Karl Toosbuy. Han døde i 2004, hvorefter datteren Hanni Toosbuy Kasprzak overtog virksomheden. Hun sidder i dag som formand for bestyrelsen, hvor også hendes to børn indgår.

Han mente, at han bedst kunne bruge sine kræfter på at oprette en Facebook-gruppe, som organiserer boykot af Rusland og virksomheder, som ifølge ham ikke viser ansvarlighed.

Hans mål med gruppen er, at den kan hjælpe danske virksomheder med at træffe det, som han kalder "den rigtige beslutning". 

- Det handler ikke om drive en god virksomhed, men om anstændighed.

Søren Johansen har tidligere beskæftiget sig med CSR, som står for 'Corporate Social Responsibility' og kan oversættes til virksomheders samfundsansvar og sociale ansvarlighed. 

HVAD ER CSR?

CSR: Corporate Social Responsibility.

CSR handler om, at virksomheder udviser ansvarlighed i forhold til det omgivende samfund. Det handler om at drive forretning på en måde, der minimerer negative påvirkninger og maksimerer positiv værdi for mennesker, miljø og økonomi.

Kilde: Dansk Erhverv

Søren Johansen mener, at det er vigtigt, at virksomheder viser ansvar i verden. Han er stolt af store danske virksomheder, som netop tager ansvar ved eksempelvis at trække sig ud af det russiske marked.

- Derfor provokerede det mig helt vildt, at nogle virksomheder er så langsomme til at tage stilling og vise konkret ansvar, siger han. 

Det er her, Ecco kommer ind i billedet. 

For han mener ikke, at Ecco har taget det rigtige ansvar, når de vælger at holde deres butikker åbne i Rusland. Selvom det ifølge Ecco handler om cirka 1.800 russiske medarbejdere. 

Torsdag morgen opfordrede Søren Johansen sin gruppe på knap 6.000 medlemmer til at gå i aktion mod Ecco. Foto: Screendump fra Facebook

- De dækker sig ind bag de 1.800 ansatte. Jeg kan slet ikke se sammenhængen. Jeg ville spørge dem om, hvornår det er nok til at stoppe samarbejdet med Rusland, siger han. 

Derfor opfordrer han gruppens medlemmer til at skrive negative anmeldelser og beskeder på Eccos forskellige sociale platforme samt Trustpilot. Det har ført til, at Eccos Facebook- og Instagramprofiler bliver oversvømmet af negative kommentarer. 

På Trustpilot vælter det også ind med negative anmeldelser. Ikke af produkterne, men af Eccos valg om at blive i Rusland. 

Sådan ser de første otte siders anmeldelser af Ecco ud på Trustpilot. Der er dog også enkelte, som støtter Eccos valg. Foto: Screendump fra Trustpilot

Det skal dog nævnes, at det ikke er muligt at fastslå, om opslagene er oprettet af gruppens medlemmer eller andre utilfredse danskere.

Pas på

Med næsten 6.000 medlemmer og et emne, som berører mange dybt, kunne debatten i gruppen hurtigt stikke af og udvikle sig til en heksejagt mod dem, som gruppen mener opfører sig uanstændigt. 

- Ja, der er mulighed for heksejagt. Det er også derfor, at jeg og de to andre administratorer har meget fokus på, at det ikke bliver personfikseret. Der skal være en ordentlig tone i debatten og den måde, vi snakker om det hele på, siger Søren Johansen og fortsætter:

- Jeg har ikke had mod Ecco. Det handler det slet ikke om. Jeg har et dybtfølt ønske om at udvise anstændighed og moral i en dybt tragisk situation.

Han siger også, at han researcher meget på virksomheder, før han sætter dem på gruppens blacklist.

TV SYD ville gerne have spurgt Ecco, hvad de mener om, at der oprettes Facebook-grupper, hvis mål er at lægge pres på dem. 

De har sendt TV SYD et skriftligt svar:

- Lad os gøre det helt klart - vi fordømmer krigen i Ukraine. Uden forbehold. Hvad der sker, er uacceptabelt og bombning af civile afskyeligt. Vi søger at leve op til vores værdier ved at tilbyde jobs til ukrainske flygtninge og økonomisk støtte. ECCO har efter mange overvejelser besluttet sig for nærværende at blive i Rusland. Det væsentligste formål er at sikre vore russiske medarbejderes tilværelse. De har ikke ønsket sig krigen, og mange ønsker den slut, som også vi gør det. Hvis vi forlod Rusland, ville det være ensbetydende med, at vores medarbejdere og deres familier, over 5000 mennesker, ville befinde sig på gaden. Det ville også medføre mange job-tab i ECCO Danmark og globalt.

Hvorfor betaler I ikke blot løn til de russiske ansatte og sender dem hjem?

- Den russiske regering har meddelt, at indstiller man sit virke, vil ens virksomhed blive nationaliseret - og så vil jobbene være tabt for evigt. Det er derfor ikke en løsning, skriver Ecco.

Tema

Krig i Ukraine

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Han bruger darten som frirum fra mentale udfordringer - fredag vandt han DM

M
Udgivet

Tom Johansen, der er bruger af værestedet Reperbanen i Aabenraa, har netop vundet DM i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. Guldet er dog langt fra eneste gevinst ved darten, der giver Tom og ligesindede et vigtigt frirum i en svær tilværelse.

Fredag kunne 31-årige Tom Johansen fra værestedet Reperbanen i Aabenraa, stille sig øverst på podiet ved Danmarksmesterskabet i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. I duel med cirka 50 andre værestedsbrugere ved dartskiven lykkedes det sønderjyden at sejre, men at Tom i darten har fundet en glæde og mod på at bevæge sig ud i større menneskemængder, er en sejr i sig selv:

- Normalt vil det være svært for mig at tage afsted til noget, hvor der er mange mennesker, men til dartstævnerne kender jeg efterhånden alle, der er med, og det giver en tryghed. Det gør mig glad, når jeg kan tage afsted og få en succesoplevelse på trods af det, som er svært, fortæller Tom Johansen i en pressemeddelelse fra DIF.

Toms hverdag er besværet af kampe med tanker og stemmer, som følge af diagnosen paranoid skizofreni, der videre resulterer i vrangforestillinger og hallucinationer. Her kommer darten ind i billedet som et positivt frirum fra værestedsbrugernes ofte svære liv og giver dem mulighed for at blive en del af tilværelsen uden for værestederne.

“Win-win-win-samarbejde”

Tom og de øvrige værestedsbrugere fik øjnene op for dart via et samarbejde mellem Landsforeningen af Væresteder og Dansk Dart Union. Dette samarbejde løber over flere år og betyder, at dartunionen lægger rammer til det årlige afslutningsstævne DM i Dart for Værestæder. Ydermere giver det brugerne på værestederne mulighed for at komme ud i klubber med bedre faciliteter, fremfor blot midlertidige dartskiver hængt op på værestederne.

Samarbejdet opstod, da Landsforeningen for Væresteder forrige år blev kontaktet af Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, der havde hørt om foreningens afholdelse af DM i dart. At de to har slået sig sammen, er en udpræget succes:

- Vi ser det som et win-win-win-samarbejde: Værestedsbrugerne oplever et frirum, hvor de kan være aktive sammen med andre, i Landsforeningen af Væresteder får vi gladere medlemmer, og dartunionen kan være med til at gøre en forskel for en sårbar målgruppe og på sigt få flere medlemmer i deres foreninger, så det er rent win-win-win, fortæller Nico Hansen, programleder for Sport for LIVET hos Landsforeningen af Væresteder.

Perfekt debut ved DIF DM-ugen

Den store finale løb af stablen i Sportscenter Herning denne fredag, men faktisk var Tom Johansen allerede forinden ventet vinder af det hele. Det skyldes, at han gennem årets løbende DM-turnering har spillet så godt, at man på forhånd vidste, at kampen om titlen ville stå mellem ham og Omar Jakirlic fra Stoppestedet i Fredericia. Alligevel blev kampen og deltagelsen en stor oplevelse for alle:

- Det blev et brag af et opgør. Både i sig selv, men også fordi det er første gang, at vi er en del af DIF DM-ugen. Vores brugere på værestederne har glædet sig megameget til at være en del af folkefesten i Herning, for når der er gjort meget ud af det, så føler de sig også taget seriøs med deres sport – og som menneske, beretter Nico Hansen i pressemeddelelsen.

For Tom Johansen kulminerede det i guld og en ny god oplevelse med dartsporten, der for ham er meget mere end blot bulls eyes og guldmedaljer:

- Igennem dartstævnerne har jeg fået gode venner fra væresteder i både Kolding, Fredericia og Ikast, fortæller Danmarksmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com