Tillidsmand: - Kun et spørgsmål om tid før der mangler ambulancer ved større ulykker

Når ambulancereddere fra Trekantområdet bliver beordret til andre steder for at dække behovet dér, så kommer der til at mangle beredskab.

Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer til at mangle ambulancer og reddere ved en større ulykke i Trekantområdet.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra Stefan Fyhn, der er fællestillidsrepræsentant hos det privatejede ambulanceselskab Responce i Trekantområdet.

For manglen på ambulancereddere betyder, at ambulancerne fra Kolding, Vejle og Fredericia ofte må køre til Fyn for at dække det manglende beredskab dér.

Stefan Fyhn frygter, at netop dén manøvre kan føre til alvorlige konsekvenser for indbyggerne i Trekantområdet.

- Med det beredskabs-setup, vi har nu, så vil der i nogle tilfælde mangle ambulancer her. Og så er det jo bare at krydse fingre for, at det ikke lige er dén nat, hvor der sker en alvorlig hændelse, hvor der skal bruges mange ambulancer, siger fællestillidsrepræsentanten.

quote

På et halvt år er antallet af akutte ambulanceture steget med 27 procent, og vi ligger 12 procent over, hvordan det så ud inden corona.

Stephanie Lose (Venstre), formand for Region Syddanmark

I løbet af de seneste par uger har flere medier inklusiv TV SYD kunnet fortælle om et stort arbejdspres blandt ambulanceredderne i Region Syddanmark.

- Der er jo en grænse for, hvor meget vi må arbejde, når vi er på arbejde. De reddere, der er på arbejde i 24 timer, må maksimalt være ude og køre i 13 timer. Men når ambulancer forsvinder fra området, fordi de dækker ind andre steder, så efterlader det jo et større arbejdspres, siger Stefan Fyhn.

Nye løsninger skal til

Eftersom der i øjeblikket er mangel på ambulancereddere, er udfordringerne ifølge tillidsrepræsentanten nødt til at blive løst med de reddere, der er.

Derfor foreslår Stefan Fyhn, at ambulanceredderne bliver frataget nogle af de mindre opgaver for at stå til rådighed ved de akutte og livsvigtige situationer.

På den måde er ambulanceberedskaberne gemt til det, det handler om. Nemlig de akutte tilfælde og ulykker.

Den idé hilser Regions Syddanmarks formand, Stephanie Lose, velkommen.

Hun fortæller, at det er én af de løsninger, som man har arbejdet på for at komme problemet til livs.

- Vi har dels prøvet på at købe et ekstra sygetransportsberedskab hos Responce, men vi har også opgraderet med ekstra beredskab hos Ambulance Syd i Odense, siger Stephanie Lose (Venstre).

Formanden fortæller, at regionen også har undersøgt muligheden for, om der er nogle patientgrupper, der permanent kan flyttes ud af ambulancerne - for eksempel når de transporteres mellem hospitalerne.

Markant flere akutte ture end tidligere

Hun fortæller, at den nuværende situation skyldes store stigninger i akutte kørsler.

Det er en politisk beslutning at opnormere på antallet af liggende sygetransporter og bestemme, hvilke opgaver sygetransporterne må udføre.

- På et halvt år er antallet af akutte ambulanceture steget med 27 procent, og vi ligger 12 procent over, hvordan det så ud inden corona. Det er jo én af forklaringerne på, at vi er mere pressede end andre.

Stephanie Lose fortæller, at man fra regionens side har fokus på at uddanne flere reddere, hvorfor Ambulance Syds elevantal også er steget fra 40 til 80 på få år.