Slagteri får bøde på 250.000 for dødsulykke – det er for billigt sluppet, mener forældrene

En 44-årig mand blev klemt ihjel i en maskine hos Danish Crown. Folketingsmedlem og den afdødes far efterlyser højere straffe ved arbejdsulykker.

For 10 måneder siden mistede Michal Meyer livet ved en arbejdsulykke hos Danish Crown i Blans. Nu har Danish Crown betalt en bøde på 250.000 kroner for ikke at have styr på sikkerheden i slagteriet.

Tragedien skete tidligt om morgenen den 13. juni 2023. Den 44-årige Michal Meyer var ved at gøre en maskine ren, da han pludselig blev klemt fast under maskinens 425 kilo tunge låg. Tre dage senere blev der slukket for respiratoren på Odense Universitetshospital.

Dén ulykke kunne og burde være undgået, konkluderer både Syd- og Sønderjyllands Politi og Arbejdstilsynet. Det samme gør den afdødes far, Hans Erik Meyer, som er meget utilfreds med straffens størrelse.

- Det er alt for billigt sluppet for at slå nogen ihjel. I andre lande har man bøder i millionklassen. Det ville være passende at kræve af en virksomhed som Danish Crown, som har en milliardomsætning. Man burde også give fængselsstraf i den type sager, siger Hans Erik Meyer.

Har pillet ved maskine

Ifølge Arbejdstilsynets rapporter klappede låget ned, fordi nogen trykkede på en stopknap 20-25 meter fra maskinen uden at kunne overskue, at Michal Meyer var ved at gøre maskinen ren.

Det kunne kun lade sig gøre, fordi Danish Crown helt tilbage i 2012 havde pillet knappen af maskinen og flyttet den til en væg de godt 20 meter væk. Og stik mod alle anbefalinger stod maskinen med spænding på, så låget i løbet af få sekunder røg ned over Michal Meyer.

Danish Crown har ansvaret

Derfor har Syd- og Sønderjyllands Politi udstedt en bøde på en kvart million. 

- Arbejdet blev ikke udført sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og det er Danish Crowns ansvar som arbejdsgiver. Arbejdstilsynet har indstillet til os, at der bør udstedes en bøde for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, og det har vi gjort efter at have afsluttet efterforskningen, siger anklagerfuldmægtig Niklas Sindberg fra Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Hvorfor lander man lige på et krav om 250.000 kroner?

- Et menneskeliv kan naturligvis ikke gøres op i penge, men arbejdsmiljølovgivningen har klare rammer for, hvordan en bøde skal opgøres. Man lægger blandt andet vægt på virksomhedens størrelse og antallet af ansatte i virksomheden, forklarer Niklas Sindberg. 

Accepterer bøden

Danish Crown har valgt at betale bøden. Ellers var sagen endt i retten. 

- Vi har ikke på noget tidspunkt lagt skjul på, at vi står med et tungt ansvar i denne dybt tragiske sag. Derfor betaler vi selvfølgelig også bøden, siger Jens Hansen, som er pressechef i Danish Crown.

Han siger, at ulykken har fået Danish Crown til at styrke sikkerheden på alle sine slagterier.

- På ryggen af den tragiske ulykke satte vi et stort arbejde i gang for at afdække alle processer, når vores maskiner skal serviceres. Det betyder blandt andet, at maskinerne låses, inden de kan serviceres eller rengøres. Her går vi længere, end de danske regler kræver af os, siger Jens Hansen.

Højere straffe

Folketingsmedlem Peter Kofod (DF) har fulgt dækningen af sagen. Han er enig med Hans Erik Meyer i, at der bør kigges på strafniveauet. 

- Bødeniveauet i Danmark er alt for lavt, og det gælder også i sagen fra Blans. En kvart million er ikke nok for en arbejdsulykke, der koster et menneskeliv. Desuden bør man kunne straffe topledelsen direkte i denne type sager. Det skal være sådan, at man som ledelse virkelig frygter, at der sker dødsulykker, og Dansk Folkeparti vil tage emnet op på Christiansborg, siger Peter Kofod.