Tiden er ved at løbe ud for det sidste storkeæg

Der er nu to levende unger og et æg, der endnu ikke er klækket, tilbage i reden i Smedager.

Det har været en hektisk uge i tv-reden i Smedager: Fire æg er klækket, to unger er døde, og vi venter stadig på det sidste storkeægs skæbne. 

Men der er dårligt nyt. 

Ifølge Jess Frederiksen, der er bestyrelsesformand hos Storkene.dk, så er der ingen grund til at vente på det sidste æg.

Det er nemlig for sent til, at det kan og vil klække.   

- Tiden er ved at løbe ud for det sidste æg, og det er formentlig gået til. Jeg tror aldrig, det har været befrugtet, siger han.

Han fortæller, at kulden kan have haft en indflydelse på befrugtningsprocessen i starten, da ægget lige blev lagt. 

Kulden er en udfordring

Nogle fuglearter kan nemlig både varme og fodre ungerne, mens de ligger under storkemoderen, men denne manøvre er ikke mulig for storkene, da de har lange ben og lange næb. Ungerne er derfor udsat for afkøling. Blot den mindste afkøling kan "bedøve" ungerne og sløve dem, så de ikke tigger efter mad mere. 

Når de ikke tigger efter mad, så får de ingen orme. 

Men hvis det sidste æg var blevet til en unge, så havde historien alligevel ikke set så anderledes ud igen.

- De to unger har guffet godt til sig, og derfor havde den ikke haft mange chancer, hvis det sidste æg var blevet til en unge, siger han.

Han tilføjer:

- Det er måske godt, at det sidste æg ikke er blevet til noget, for den ville have haft det hårdt, siger han. 

I halvdelen af tilfældene hvor et æg ikke klækker, så skubber storkeparret ægget ud af reden. Hvis de ikke skubber det ud af reden, så bliver det begravet i hø.

- Når vi skal klargøre reden, så plejer vi at fjerne de æg, der ikke er klækket, siger han.  

Ikke unormalt

Det er dog ikke unormalt eller unaturligt, at det ikke er alle unger, som klarer sig, forklarer Storkene.dk.

- Det er trist. Det er godt og skidt med kamera på storkene. Når alt går godt, er det naturligvis skønt det hele. Men man må tage oplevelser som disse med. Det er vilde fugle, der lever i naturen, og så kan den slags ske.

- Der er mange, der skriver ind omkring deres bekymringer for ungerne. Vi skal dog huske på, at det er naturens gang. Nu har vi kamera på, så kan vi se det, men det foregår også alle andre steder, fortæller Jess Frederiksen fra Storkene.dk