Oversigt

De hyppigste årsager til medfødte misdannelser

Når børn bliver født med eksempelvis klumpfødder, misdannelser i urinvejene eller læbe-gane-spaltning, er det ofte svært at finde et endegyldigt svar på hvorfor.

Overordnet er der to årsager. Den ene er genetik, herunder kromosomafvigelser. Den anden er ting, vi omgiver os med i vores miljø og vores livsstil, som påvirker en ellers normal udviklingsproces under en graviditet.

Årsager til misdannelser

Ifølge Miljøstyrelsen mistænkes hormonforstyrrende stoffer for at bidrage til den stigende forekomst af eksempelvis misdannede kønsorganer hos fostre og børn. Mistænkte hormonforstyrrende stoffer findes blandt andet i fødevarer, tøj, legetøj, kosmetik og elektronik.

Forskellige slags medicin under graviditeten kan give forskellige typer af misdannelser hos fostre. Blandt andet er paracetamol, der findes i hovedpinepiller, mistænkt for at misdanne drengebørns kønsorganer, ligesom både alt for få eller for mange vitaminer kan give misdannelser. Eksempelvis kan mangel på folinsyre under graviditeten give fostret rygmarvsbrok.

Også virusinfektioner som røde hunde og lussingesyge, bakterier og parasitter kan være farlige for gravide, fordi de kan give misdannelser eller i værste fald medføre spontan abort.

Kilde: Miljøstyrelsen

Den hyppigste årsag til medfødte misdannelser er formentlig en genetisk fejl, der kan være opstået i forbindelse med fostrets dannelse.

Det kan være tilfældet for Molly fra Kolding, som du lige nu kan møde i en minidokumentar på TV SYD PLAY.

Hun blev født den 14. januar 2024 og overraskede både sine forældre og lægerne med en misdannelse i sin pande, som ifølge Gorm von Oettingen, der er cheflæge på neurokirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, allerede skete i løbet af de første 30 dage af graviditeten.