Oversigt

Ekspert: Svært at placere ansvar for vand i kælder

I et døgn silede regnen ned over Syd- og Sønderjylland. Det gav oversvømmelser, og efterlod flere grundejere med vand inden døre. Ansvaret kan ikke ensidigt placeres.

Præcisering: Efter Ulrik Hindsbergers udtalelse til TV SYD har han og Kolding Kommune været i dialog om kommunernes erstatningsansvar ved oversvømmelser. Ulrik Hindsberger medgiver efter dialogen, at det altså ikke er kommunerne, der har et erstatningsansvar, hvis oversvømmelsen kommer fra et offentligt vandløb.

Det er som udgangspunkt kommunens ansvar, når der kommer vand fra offentlige vandløb ind i huse eller kældre. Men kommer vandet fra kloakker er det grundejernes eget ansvar at undgå, at vand trænger ind.

Det fortæller Ulrik Hindsberger, der er centerchef i rørcenteret under Teknologisk Institut.

Kommunen er vandløbsmyndighed, og det er kommunen, der står for planlægning af ændringer af vandløb. Vandløb kan både være offentlige og private, hvor vedligeholdelsen ligger ved dem, der har ansvaret for vandløbet, men det er primært kommunerne, der tager sig af dem. Men det er op til grundejere selv at beskytte mod vand fra kloakkerne.

Men ifølge Ulrik Hindsberger kan det være svært at sige, hvor vandet stammer fra, når der sker en oversvømmelse, og hvem der så egentlig står med ansvaret.

- Problemet er, at man ikke kan sige om vandet kommer fra vandløb, kloakker eller en kombination. Det er svært at vurdere, når der kommer så meget vand, siger Ulrik Hindsberger.

Hvis man derimod sikkert kunne afgøre, at vandet i en oversvømmelse kommer fra et offentligt vandløb, var der ingen tvivl om, at ansvaret lå hos kommunen.

Nye tiltag er nødvendige

Oversvømmelser sker oftere i fremtiden på grund af klimaforandringer, så der behov for at kigge nærmere på ansvarsfordelingen, mener centerchefen.

- Der er forskellige lovgivninger, og de skal tilpasses de nye tider, for vand flyder sammen, hvor end det kommer fra. Man er nødt til at se mere helhedsorienteret på det, mener Ulrik Hindsberger.

Regeringen er kommet med et forslag i oktober 2023 om at finde nye løsninger i forhold til højt stående grundvand, og hvordan man beskytter mod det i fremtiden.

- Der skal kigges på flere kollektive løsninger. Det kan man som privat personer ikke selv håndtere, siger Ulrik Hindsberger.