Oversigt

Landmænd utilfredse med rapports 'envejskommunikation'

Der er ikke opbakning fra flere syd- og sønderjyske landmænd til de tre mulige bud på en CO2-afgift på landbruget, som tidligere i dag blev præsenteret.

- Rapporten er ligeså slem som alle de andre, og det er forkasteligt, at rapporten ikke siger, at vi også optager en masse CO2 til vores kvæg. Det er envejskommunikation, for man skal kun betale for det, man udleder, men ikke det man optager, siger landmand fra Kastvrå nær Sommersted, Peter Juhl.

Svarer-udvalgets tre modeller

  • Den mest vidtgående for landmændene vil være en afgift på 750 kroner per ton udledt CO2. Her vil der ikke være nogen kompensation fra staten.

  • I mellem-modellen foreslår udvalget en afgift på 375 kroner per ton udledt CO2.

  • Den sidste model, eksperterne foreslår, er en kombination af flere tiltag, der skal give CO2-reduktionen. CO2-afgiften foreslås her til 125 kroner per udledt ton CO2. Men der vil også indgå tiltag om skovrejsning, pyrolyse og udtagning af lavbundsjorde.

Kilde: TV 2

Peter Juuls utilfredshed deles af landmandskollegaen Jens Peter Aggesen, der er formand for landmandsforeningen Agerskovgruppen. 

Han truer sågar med at lægge sag an mod staten.

- Rapporten er misvisende, da de taler om udledninger og ikke optagelse. De har ikke kigget på balancen, da vi også optager CO2 og ikke kun udleder den, siger formanden.

Jens Peter Aggesen er formand for landmandssammenslutningen Agerskovgruppen.
Jens Peter Aggesen er formand for landmandssammenslutningen Agerskovgruppen.
Foto: Christina Hoffmann-Møller

Peter Juhl, der er medlem af Agerskovgruppen, regner med, at det vil koste ham to millioner kroner, hvis den dyreste af modellerne ender med at blive til virkelighed.

Samtidig vil Danmark blive det første land med en CO2-afgift, og det er også en af landmandens kæpheste.

- Det er total konkurrenceforvridende, at Danmark vil være det eneste land med en CO2-afgift. Det vil også få forbrugerne til at købe udenlandske varer i stedet, siger han.

Peter Juul har kvæg på sin gård i Kastvrå nær Sommersted. Det vil potentielt kunne koste ham to millioner kroner ekstra, hvis den dyreste af ekspertgruppens modeller bliver til virkelighed.
Peter Juul har kvæg på sin gård i Kastvrå nær Sommersted. Det vil potentielt kunne koste ham to millioner kroner ekstra, hvis den dyreste af ekspertgruppens modeller bliver til virkelighed.
Foto: Christina Hoffmann-Møller

Men ifølge eksperter vil danskerne ikke købe mere udenlandsk kød fremfor dansk kød, da prisstigningen for forbrugeren vil svare til en liter mælk om måneden. Hvad siger du til det?

- Det siger de godt nok, men folk vil alligevel tage den billigste, siger Peter Juhl.

Er det ikke fair nok, I skal tage del i den grønne omstilling?

Det er fint med grøn omstilling, og vi skal være med, men beregningerne skal laves fair. Der burde være en bedre løsning, siger Jens Peter Aggesen.

Agerskovgruppen afholder generalforsamling i næste uge, hvor de blandt andet skal drøfte en eventuel demonstration mod de kommende afgifter.