Særlig kundegruppe får det syddanske boligmarked til at skille sig ud fra resten af landet

Mens boligpriserne falder i det meste af landet, så følger kurven for boligsalget i Sydjylland ikke helt samme linje som resten af landet. Årsagen er blandt andet købeglade tyskere, der bosætter sig lige nord for grænsen.

Det har længe været ventet, at boligpriserne ville falde, og nu kan det måles i de officielle statistikker. 

Ifølge indekset "Boligbrief", som er lavet Danske Bank og Home på baggrund af ejendomsmæglerkædens samlede handler, faldt prisen på huse med 1,3 procent i august i hele landet.

Ifølge de tal tegner der sig dog et noget andet billede for Region Syddanmark. Her er antallet af solgte huse steget med 2,4 procent. Dermed skiller regionen sig ud fra Homes tal for resten af landet, hvor der ellers er sket et fald.

Forsinkelse fra København

Hos Home peger Henrik Hauthorn Jensen, der er talsperson for kæden, på to mulige årsager til det tal. Den første relaterer sig til størrelsen på byerne.

- Det, vi hører fra mæglerne, er, at når der sker en opbremsning i markedet, så ruller den fra København og ud i landet. Hvis der sker en opbremsning i markedet i København, så rammer den Aarhus, Odense og Aalborg i løbet af nogle måneder. Der er noget forsinkelse på, før det rammer eksempelvis Sydjylland, siger han.

Aktiv tysk købergruppe

Den anden årsag relaterer sig til en helt særlig kundegruppe, der kun er i Syd- og Sønderjylland.

- Der er en aktiv købergruppe, der kommer syd fra grænsen. De har præget det sydjyske marked, og dem møder mæglerne stadigvæk, siger Henrik Hauthorn Jensen.

En af de mæglere, der i den grad møder tyskerne, er Lena Schmüser, der er medejer af Nybolig Padborg. 

- Vi kan jo se i statistikkerne, at priserne er faldende i markedet, men det pudsige er, at vi faktisk ligger fire salg foran sidste år, siger hun og forklarer, at tyskerne er årsagen.

- Det er helt sikkert vores tyske kunder, der holder markedet i gang. 50 procent af markedsandelen er tyske kunder, der flytter herop, siger ejendomsmægleren.

Særligt børnefamilier

Det er dog ikke en ny tendens, at tyskerne køber bolig i området lige nord for grænsen. Ifølge Lena Schmüser begyndte det omkring 2014 og 2015, hvor mæglerkæden prøvede at dele sine boliger på nogle tyske hjemmesider. 

Det satte fut i markedet.

- Dengang var vi de eneste, der gjorde det, og siden har vi bare fået mere og mere, siger hun.

Inden corona var det særligt børnefamilier, der søgte mod Danmark. Ifølge ejendomsmægleren fortalte tyskerne, at det de søgte mod nabolandet mod nord blandt andet fordi, de kender det fra deres ferier, mens også det danske skolesystem er tillokkende.

40 procent i udbetaling

Efter corona har alderen på de tyske købere dog ændret sig, så det ikke længere kun er børnefamilier.

- Det er alle. Det er alt fra unge - vi har haft nogle på 19-20 år - til folk på 80, siger Lena Schmüser og forklarer, at fraflytningen fra Tyskland blandt andet skyldes coronarestriktioner og den politiske håndtering af det i landet.

Lena Schmüser har selv tidligere arbejdet ved et ejendomsmæglerfirma i Hamborg, og hun forklarer, at boligmarkedet i Tyskland ser meget anderledes ud end i Danmark.

Hvor en dansk huskøber skal lægge fem procent i udbetaling, så skal man i Tyskland typisk lægge omkring 40 procent ved et huskøb. 

- Folk er meget senere ude at købe bolig, fordi de skal spare så meget op. Du skal betale skat til staten, hver gang du skal købe bolig. Ved køb af et hus betaler du, hver gang du skal sælge, 6,5 procent til staten. Det er i hvert fald tallet i Slesvig-Holsten, siger hun.

Forventer nedgang

I den kommende tid forventer hun dog, at Padborg-området også vil blive ramt af landstendensen, hvor der bliver solgt lidt færre bolig. Hun regner dog med, at tyskerne fortsat vil sidde på 50 procent af markedet. 

-  Jeg forventer måske ikke, at det går ned hos os i samme grad som andre mæglere, siger hun.