Forsøg i Tønder Kommune kan være løsning på pædagogmangel

I Tønder Kommune har man fokus på de rekrutteringsudfordringer, der er inden for det pædagogiske område. Et nyt forsøg med at sætte pædagogerne op i tid kan være en af løsningerne.

Fredag blev det offentliggjort, at landets kommuner får cirka 1,3 milliarder til at opfylde minimumsnormeringerne.

Selvom der nu kommer flere penge til at ansætte flere pædagogiske medarbejdere, så er der ikke nok ledige.

Ifølge en undersøgelse fra de Danske Professionshøjskoler, så kommer der i 2030 til at mangle 1.400 pædagoger i Sydjylland.

Forsøg i Tønder Kommune

I Tønder Kommune har man som et forsøg givet institutionerne i Toftlund og Løgumkloster mulighed for at sætte medarbejdere, der har lyst til at arbejde i flere timer, op i tid. I første omgang er det i tre måneder.

Malene Holm Nielsen er fast pædagog på vuggestuen ved Børnecenter Høllevang i Toftlund. Fra på mandag er hun på arbejde fem timer mere om ugen, end hun hidtil har været.

- Jeg har blandt andet valgt det for fagligheden, men jeg har også valgt det for at få mere børnetid med børnene, siger hun.

Malene Holm Nielsen har været ansat siden maj i år - hidtil på 30 timer, men de næste tre måneder bliver altså på 35 timer.

På mandag går Malene Holm Nielsen fem timer op i tid.
På mandag går Malene Holm Nielsen fem timer op i tid.
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen, TV SYD

- Indtil nu har det egentlig fungeret fint med 30 timer, men jeg kan også mærke, at jeg har brug for flere timer. Både for at jeg er mere sammen med børnene, men også for at jeg får det faglige mere ind over, fortæller hun.

Tre vindere

Ifølge Morten Biel, der er daglig pædagogisk leder på Børnecenter Høllevang, får alle noget positivt ud af den nye ordning.

- De får tid til at fordybe sig i forhold til forberedelse, børnene får flere hænder omkring sig, og jeg får nemmere ved at skrue en vagtplan sammen. Så vi er egentlig tre vindere i det her, siger han.

Hvis forsøget bliver en succes, så kan det blive en af de løsninger, som kommunen vil bruge for at finde pædagogtimer nok i fremtiden. Det her er dog et ud af flere tiltag.

- Generelt der ser vi jo, at der ikke er så mange pædagoger, som vi kunne ønske os. Men vi gør sådan nogle ting her i Tønder Kommune blandt andet ved at tilbyde vores medhjælpere uddannelse, siger Morten Biel.

Unge kommer ikke tilbage 

Det er en udfordring for kommunerne at rekruttere pædagoger. Ifølge BUPL Sydjylland så er kommunerne her i området ekstra udfordrede. 

- Det der sker tit og ofte, det er, at de unge mennesker gerne vil til storbyerne, og gid de så bare kom hjem, når de var færdige med deres uddannelser, men det er jo sådan, at mange af dem bliver fastholdt der, hvor de nu er rejst hen, fortæller Ulla Koustrup, der er konstitueret formand for BUPL Sydjylland.

Derfor er kommunerne her i det sydjyske i gang på mange fronter for at få pædagogkabalen til at gå op. 

- Vi bliver nødt til at tro på det, og vi bliver nødt til at påvirke ude i kommunerne og sige "I har en udfordring", og den udfordring vil vi gerne hjælpe med, siger hun og peger på, at løsningen eksempelvis kan være at se på, om nogle vil gå op i tid eller blive i længere tid.

Fra stresset til rolig voksen

På Børnecenter Høllevang i Toftlund er man ikke langt fra at opfylde minimumsnormeringerne. Her kan man mærke, at de ekstra hænder gør en forskel for børnene.

Børnecenter Høllevang er en af de daginstitutioner i Tønder Kommune, hvor man har tilbudt pædagogerne at gå op i tid.
Børnecenter Høllevang er en af de daginstitutioner i Tønder Kommune, hvor man har tilbudt pædagogerne at gå op i tid.
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen, TV SYD

For Malene Holm Nielsen er der fra næste uge fem timers ekstra tid i Børnecenter Høllevang, og hun glæder sig.

- For børnene vil der nok være den store forskel, at de mærker, at det ikke er den stressede voksne, men at det er den rolige voksne, der sidder nede ved dem og leger og kan læse en bog med dem, siger hun.