TV der bevæger dig

Kommunalforsker om Tønder Listen: Det er helt usædvanligt

At en siddende borgmester stifter nyt parti, og dermed forlader det gamle, er yderst sjældent og helt usædvanligt, fortæller kommunalforsker Roger Buch.

Roger Buch mener, det hører til sjældenhederne, at en borgmester stifter et nyt parti midt i et kommunalt valgår. Foto: Jacob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Indtil i dag har Henrik Frandsen været borgmester i Tønder Kommune for Venstre. Nu har han startet sit eget parti, Tønder Listen, sammen med fem byrådspolitikere fra Venstre. Det er ifølge kommunalforsker Roger Buch ikke noget, der ses særlig ofte, men det sker.

- At en siddende borgmester stifter et nyt parti er helt usædvanligt og bestemt ikke hverdagskost, siger Roger Buch.

Der er få eksempler, men det hører bestemt til i rariteterne.

Roger Buch, kommunalforsker.

Få tilfælde tidligere

Det er sket før, at en borgmester stifter et nyt parti, mens vedkommende sidder i stolen, men det er ikke set ofte.

- Der er få eksempler, men det hører bestemt til i sjældenhederne. Jeg kan ikke rigtig komme i tanke om andre, siger Roger Buch, der dog nævner en lignende sag i 2017.

Her valgte daværende venstreborgmester i Stevns Kommune Morten Haugaard Nielsen at starte et nyt parti, fordi der var uenigheder i Venstre.

Morten Haugaard Nielsen valgte dengang selv at gå. I Venstre i Tønder valgte de en ny borgmesterkandidat, og det er ikke nær så sjældent, som når en borgmester starter et nyt parti.

Læs også Borgmester forlader Venstre og stifter nyt parti

Fortsat borgmester i Tønder

Selvom Henrik Frandsen har valgt at skifte parti, sidder han trygt i borgmesterstolen. Det skyldes, at han er valgt for en helt kommunal valgperiode.

- Vi har ikke parlamentarisme i kommunalpolitik i Danmark. Derfor kan man ikke vælte en siddende borgmester, som man kan vælte en minister, forklarer Roger Buch.

Det kan dog gøres i sjældne tilfælde, hvor en borgmester ikke passer sit arbejde eller laver kriminelle gerninger.

Henrik Frandsen bliver altså siddende og går desuden efter at genvinde borgmesterposten til næste år.

Kommunalvalget 2021 kommer til at byde på flere nye ansigter på borgmesterstolene i landsdelen, da flere Venstre-borgmestre har meldt deres afgang.

Læs også Syd- og sønderjyske borgmestre falder fra på stribe

Mest sete på tvsyd.dk