Fynboer på Bornholm: Sejltur byder på hule- og fuglesafari

TV2-regionerne besøger hinandens sendeområder hen over sommeren, for at se hvad netop den del af sommerlandet gemmer på. TV2 Fyn er taget til klippeøen og en tur på vandet, hvor Boating Bornholm sommeren igennem arrangerer havsafarier.

Havet omkring Bornholm kan være forbavsende roligt. Både hvad angår bølger, men så sandelig også hvad angår lyde. En enkelt overgearet havmåge skriger, men ellers kan det være tæt på lydløst. 

Altså medmindre gashåndtaget bliver skubbet op på max, og man befinder sig i en speedbåd af de mere vilde. En med 225 hestekræfter hvor propellen pisker vandet til hvide bobler efter sig.

- Det er den bådtype, som Frømandskorpset og Jægerkorpset også bruger. Men vi har kun én motor på, deres både har to, fortæller Christian Heide Andreasen, mens han står tæt op ad sønnen Carl, der denne morgen styrer båden.

Sommer i Danmark

Turen går normalt til Christiansø

Far og søn driver firmaet Boating Bornholm, der hører hjemme i Sandvig Havn på øens nordøstlige spids. På denne tur er vi dog på øens nordvestlige side. Det har blæst de seneste par dage, og en planlagt tur til Christiansø har måttet opgives på grund af bølger.

- Det er ellers dejligt at komme derud en sommermorgen sådan lidt i otte. Så hejser de splitflaget derovre, og klokken slår på kirken. Det er virkelig smukt, siger Christian Heide Andreasen med overbevisning i stemmen.

Det har vi, fotograf Morten Albek, og jeg, journalist Preben Dahl, til gode. Vi har i stedet fået varme overlevelsesdragter på og nyder det rolige farvand lige ud for den historiske Hammershus-ruin. En planlagt svømmetur med sæler er også droppet, da det skulle være foregået ved Christiansø. Og dykning ind i en svært tilgængelig hule takker vi også nej til, da vandet denne juni-dag endnu er for koldt til andet end et kort ophold i vandet.

- Se der..! Masser af alke. De flyver sjovt. De er sådan en mellemting mellem en pingvin og en søpapegøje. Og de yngler i stort antal her, fortæller Christian Heide Andreasen og peger ind mod et fuglefjeld, hvor der yngler både alke, skarv og havmåger.

- Er det fuglelort, der farver klipperne hvide, spørger jeg nysgerrigt og prøver at komme ind i kampen.

- Ja. Det er et af de få fuglefjeld, vi har i denne del af Danmark. Det er ret fascinerende, lyder svaret fra arrangøren af masser af havsafarier sommeren igennem.

Journalist Preben Dahl, ejer af Boating Bornholm Christian Heide Andreasen og sønnen Carl på havsafari.
Journalist Preben Dahl, ejer af Boating Bornholm Christian Heide Andreasen og sønnen Carl på havsafari.
Foto: TV2 Fyn

Højdepunkt er besøg i hule

Fuglene flyver nærmest omkring ørerne på os, mens vi nærmer os en klippehule. Idet vi forsigtigt glider ind under et klippeudhæng, ændrer lyden sig og bliver helt "kirkeagtig" på en storladen måde, der kun afbrydes af en måge, der tror, at vi er på vej til at plyndre dens rede på en afsats i nærheden.

- Hold da op, udbryder jeg nærmest andægtigt over roen i klippehulen. Den er en af flere langs kysten og altid en oplevelse for deltagerne på havsafarierne.

Boating Bornholm

- Ja, det er noget helt andet, end hvad man ellers ser på de danske kyster, kommer det fra Christian Heide Andersen.

Han tager også gerne en snak med gæsterne ombord om havmiljøet i Østersøen. Havet har det ikke godt, og fiskebestandene er pressede på grund af forurening. Det kan han tale meget og længe om.

- Jeg mærker naturligvis efter, hvordan folk har det med havmiljøet. Men de fleste går meget op i det, lyder det tilfreds.

Et fuglefjeld hvor der yngler både alke, skarv og havmåger.
Et fuglefjeld hvor der yngler både alke, skarv og havmåger.
Foto: TV2 Fyn