Sker igen og igen: Mysterie under havoverfladen

På kort tid er Horsens flere gange blevet ramt af iltsvind i fjorden, og der arbejdes på højtryk for finde årsagen.

For tredje gang på kort tid er iltindholdet i Horsens Havn foruroligende lavt. Men lige så hurtigt, som det er faldet, er niveauet normalt igen. Og årsagen er et mysterie.

Senest måtte miljøvagten tirsdag tilkaldes af beredskabet, og de målinger, som miljøvagt Sten Bøgild Frandsen foretog, viste, at iltindholdet var ekstremt lavt.

- Det var helt nede på 0,4-0,5 milligram i tirsdags, det er meget lavt. Men allerede da kommunens egne folk var ude onsdag, var det normalt igen, fortæller miljøvagten til TV2 ØSTJYLLAND.

Iltniveauet var helt nede på 0,4 mg tirsdag.
Iltniveauet var helt nede på 0,4 mg tirsdag.
Foto: Sten Bøgild Frandsen

Og at det forsvinder så hurtigt, er et mysterie, stemmer Kjell Stockfisch, afdelingsleder i Horsens Kommune, i.

- Sammenholdt med de to andre tilfælde, kan vi sammenfattende se, at det et noget, der kommer og går meget hurtigt, og normalt tager det lidt tid. Det er meget mærkeligt, siger Kjell Stockfisch.

Flere gæt og teorier

Sten Bøgild Frandsen fortæller, at der har været flere teorier i spil, men årsagen er endnu ukendt.

- Vi har flere gæt og teorier. Alt fra et naturligt fænomen, som følge af alger, der er drevet ind, til spildevand. Og det er jo observeret ad flere omgange. Det iltsvind, vi har målt, er meget voldsomt, siger miljøvagten.

Indholdet af både tungmetaller og nitrat viser, at det ikke er sandsynligt, at det er hverken gødning eller flyvaske, så mulighederne er kredset lidt ind.

- Det er ikke umuligt, at det er en virksomhed, der arbejder med kemikalier opløst i vand, som de utilsigtet har hældt det i et afløb. Det sker jo af uvidenhed, eller hvis man ikke er klar over effekten. Men det kan have den uheldige effekt, at det binder ilten, forklarer miljøvagten. 

Det skarpe øje kan skimte et lyseblåt skær i vandet.
Det skarpe øje kan skimte et lyseblåt skær i vandet.
Foto: Sten Bøgild Frandsen

Det er altså fortsat et mysterie, hvad der forårsager det tilbagevendende iltsvind i Horsens. Og selvom høstakken er fundet, leder man fortsat efter nålen.

Man skal dog ikke være nervøs som vinterbader, da det opløses hurtigt.

Der kan ses noget, der ligner et tyndt blåt lag lige over bunden. Både Horsens Kommune og miljøvagten, som til daglig arbejder i Kolding Kommune, er meget opsatte på at finde årsagen.

- Så længe man har noget, der er mystisk, skal man holde alle antenner ude, siger Sten Bøgild Frandsen, som også besøgte havnen torsdag morgen.