Tidligere ansat på jobcenter i Haderslev: - Vi begik bevidst lovbrud

Fedaa Person oplevede som ansat på jobcenter i Haderslev, at det ikke handlede om at hjælpe borgerne, men om at spare mest muligt.


Fedaa Person valgte at råbe op og gå til ledelsen og politikerne med sin bekymring om forholdene på et jobcenter. Foto: TV 2

Da Fedaa Person valgte at uddanne sig som socialrådgiver, var det med håbet om at gøre en forskel.

Men som ansat på et jobcenter i Haderslev Kommune i starten af 2020 oplevede hun en helt anden virkelighed.

- De indførte de her nye kriterier om, at alle borgere skal i virksomhedspraktik, men velvidende om, at der ikke var en arbejdsevne at udvikle på, fortæller hun.

Fedaa Person medvirker i TV 2-dokumentaren 'Håbløst arbejde'. Her fortæller hun om, hvordan hverdagen på jobcenteret opleves indefra.

I dokumentaren følger TV 2 en række borgere, der oplever at være for syge til at arbejde, men for raske til at få tildelt førtidspension.



Økonomien kom før mennesket

Siden første del af dokumentaren 'Håbløst arbejde' blev sendt i forrige uge, har TV 2 modtaget mere end 150 henvendelser fra danskere, der enten har oplevelser med eller har været ansat i jobcentre i hele landet.

Fedaa Person oplevede blandt andet, at hun skulle sende borgerne ud i jobprøvning og arbejde, uden at der blev taget højde for borgerens individuelle situation.

Ifølge lovgivningen skal sagsbehandling være individuel. Men i indsatsplanen for Haderslev Kommune stod der, at en borger skulle have været "aktiv sammen med jobformidler og en passende virksomhed i seks måneder", før de kunne få tilkendelse af førtidspension.

quote

Jeg har taget den her uddannelse for at hjælpe nogle borgere, men det kunne jeg ikke

Fedaa Person, tidligere socialrådgiver i Haderslev Kommune


Og ifølge Fedaa Person handlede det mere om økonomi end om de enkelte mennesker.

- Det, vi lavede på jobcenteret, var jo ikke individuel sagsbehandling, fordi vi stillede krav til alle borgere. Alle borgere skulle i virksomhedspraktik. Det er kun for at fastholde dem i systemet, fordi det er billigere for kommunen at have dem på kontanthjælp, siger hun.


Tilbage i 2019 vedtog Haderslev Kommune, at der skulle spares penge på jobcentrene. I den forbindelse skulle man begrænse antallet af førtidspensioner til cirka fem om måneden, men det er ikke lovligt at begrænse antallet af førtidspensioner for at spare.

Borgmesteren i Haderslev Kommune har efterfølgende afvist, at ledige borgere bliver presset for hårdt, eller at der foregår noget ulovligt. Men det er langt fra Fedaa Persons oplevelse.

- Vi begik bevidst lovbrud. Vi blev påtvunget at tilsidesætte borgerens rettigheder. Jeg har læst lægeerklæringer, hvor lægen skriver, at det er helbredsforværrende at sende borgeren ud i virksomhedspraktik. Men det skulle vi, siger hun.

Flere oplever det

Derfor har Fedaa Person tidligere valgt at gå til jobcenterets ledelse og kommunens politikere med sin bekymring.

- Vi forklarede, at det var ulovligt, men vi fik direkte besked på af arbejdsmarkedschefen, at jobcentre skulle opfattes som en forening, og hvis man var utilfreds med det, foreningen tilbød, måtte man finde et andet sted, fortæller hun.

Og noget tyder på, at Fedaa Person ikke er alene med sin oplevelse.

quote

Jeg håber ikke, at hun har efterlevet det. De skal støtte vores borgere

Jon Krongaard, formand for beskæftigelsesudvalget i Haderslev Kommune (DF)


En undersøgelse foretaget af Dansk Socialrådgiverforening i 2021 viser, at mere end hver tredje socialrådgiver "ofte" eller "indimellem" oplever kritisable forhold, som de mener, at offentligheden burde få kendskab til. Af dem forklarer 28 procent, at de er bekymrede for negative konsekvenser, hvis de udtaler sig offentligt.

Fedaa Persons udlægning er blevet bekræftet af en anden medarbejder, der også var på jobcenteret i samme periode, men som ikke har ønsket at stille op til interview.

Kommunen mener, at de overholdt loven

TV 2 har i dokumentaren forelagt kritikken for Jon Krongaard (DF), der er formand for beskæftigelsesudvalget i Haderslev Kommune. Det er ikke hans oplevelse, at borgerne ikke fik individuel sagsbehandling.

- Det er jeg da rigtig ked af, hvis hun har haft den oplevelse, og jeg håber ikke, at hun har efterlevet det. De skal støtte vores borgere, siger han i dokumentaren.

Fik de en individuel sagsbehandling dengang i 2019?

- Jeg er jo ikke nede i hver enkelt borgersag, men det er jeg da fuldt overbevist om, at de gjorde.

I skriver i den her indsatsplan, som I vedtager, at i forsøget på at begrænse tilgangen til førtidspension, håber I på at spare syv millioner kroner årligt. Lykkedes det?

- Der må jeg være dig et svar skyldig.

Så du ved ikke, om I sparede penge på at begrænse tilgangen til førtidspension?

- Jo, det har vi gjort, for der var jo et fald i tilkendelsen af førtidspension. Og jeg siger ikke, at vi ikke vil tilkende førtidspension, for det er meget vigtigt for mig at få sagt, at hele udvalget jo gerne vil tilkende dem, der måtte være berettiget til det. Men samtidig vil vi også prøve til hver en lejlighed at forsøge at teste borgernes arbejdsevne for at få dem ud i beskæftigelse, siger Jon Krongaard.

Da jobcenteret i Haderslev indførte spareplanen, faldt antallet af nye førtidspensioner til en tredjedel. Det lave niveau er fortsat indtil i dag.

Hvordan kan det være, at antallet af førtidspensioner stadig er lige så lavt? Hvis man kigger på landsgennemsnittet, ligger I væsentligt under. Hvordan forklarer du det?

- Det ved jeg ikke, om jeg kan forklare. Jeg tror, at det handler om den politiske tilgang, man har til at ville prøve borgernes arbejdsevne. Vi tror jo på, at det gode liv foregår på arbejdsmarkedet. Men det er vigtigt for mig at sige, at hvis man er berettiget til førtidspension, skal man selvfølgelig have den, siger han.

Kunne ikke stå inde for det

Fedaa Person oplevede, at hendes første tid på jobcenteret var markant anderledes end den virkelighed, som hun mødte i slutningen af sin tid som socialrådgiver.

- Vi budgetsagsbehandlede ikke. Borgerne fik det, de var berettiget til. Indtil kommunens økonomi ikke går som forventet. Og vi skal spare, og hvor skal vi spare? Ved de svageste i samfundet. Dem, der ikke råber højt? siger hun.

I dag arbejder Fedaa Person ikke længere som socialrådgiver. Til sidst kunne hun ikke stå inde for, hvordan jobcenteret fungerede.

- Jeg har taget den her uddannelse for at hjælpe nogle borgere, men det kunne jeg ikke, siger hun.

Se mere om jobcenterproblematikken i dokumentaren 'Håbløst arbejde' torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.