Kvinde på paddleboard fanget i et hestehul - nu advarer livredderne

Overvurder ikke dine evner på paddleboard - sådan lyder opfordringen fra TrygFondens Kystlivredning. Allerede på livreddernes første arbejdsdag, fredag, måtte de hjælpe en kvinde fanget i et hestehul i land på Vejers Strand.

Hvert år kommer personer på paddleboard i vanskeligheder og må reddes i land af livredderne, oplyser TrygFonden Kystlivredning i en pressemeddelelse.

Og ofte er det vinden, som overrasker og skaber farlige situationer.

Det var også tilfældet fredag den 24. juni. Her kommer en kvinde i vanskeligheder ved Vejers Strand.

Livredderen observerer på et tidspunkt en kvinde, der er fanget i et hestehul og fralandsvind på et board cirka 200 meter nord for livreddertårnet. De sætter båden i vandet og sejler ud til kvinden, der siger, at hun selv vil prøve at komme ind. Livredderen bliver i området og observerer kvinden, men da hun driver længere ud og til sidst kalder efter hjælp, hjælper de hende sikkert i land.

Kom godt i gang med paddleboard:

  • Tag et introduktionskursus og lær de basale teknikker
  • Hav svømmefærdighederne i orden – og hvis du har børn med på vandet, så sørg også for, at de er habile svømmere
  • Klæd dig på efter vandets temperatur – god våddragt holder dig varm
  • Tag svømmevest i klare farver på og brug en leash (sikkerhedsline) om din ankel, så du ikke mister dit board
  • Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er
  • SUP gerne flere sammen, så I kan passe på hinanden
  • Fortæl pårørende, at du tager ud
  • Hav en mobil i et vandtæt etui med i lommen til nødsituationer
  • Download ”SejlSikkert Alarm” appen og track din tur

Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

Livredderne møder i disse år mange mennesker på forskellige typer af paddleboards på strandene om sommeren, og de hjælper hvert år folk i land, som er kommet i problemer ud for kysten. 

- Særligt de oppustelige Stand Up Paddleboards reagerer næsten som et badedyr i vinden og driver ud fra kysten – og det kan ske meget hurtigt. Hvis man ikke er meget rutineret og har gode kræfter, er det svært at padle imod vinden og strømmen. Derfor er det meget alvorligt at blive taget af vinden, siger Anders Myrhøj.

Advarer på forhånd

Faktisk forsøger livredderne at advare personer på vej ud på paddleboard, når der er fralandsvind.

- Jeg tror desværre ikke, at kvinden i Vejers bliver den eneste redning, vi ser i løbet af badesæsonen. Når man står på stranden, kan det være meget svært at vurdere, hvor meget vind der er ude på vandet. Så spørg gerne en livredder til råds, hvis der er en på stranden, inden du padler ud – og bliv altid på land, når der er fralandsvind, hvis du er uøvet, råder Anders Myrhøj.

Tag et kursus

Paddleboard er meget populære, men de kræver træning og viden om, hvordan man gebærder sig på dem. Derfor opfordrer Søsportens Sikkerhedsråds organisationer til, at man som nybegynder tager et introduktionskursus, før man bevæger sig ud på egen hånd på et paddleboard.

- Først og fremmest skal du lære at vurdere vindforholdene og vide, hvad du kan magte. Vinden kan gøre det svært at styre boardet, hvis man er nybegynder. Det ser umiddelbart nemt ud, men det er ikke nok, at du kan holde balancen på boardet. Derfor bør du også lære den korrekte teknik for at padle effektivt og undgå at overbelaste kroppen med forkerte bevægelser, siger Henrik Tang Kristensen, klubkonsulent og paddleboardinstruktør i Dansk Sejlunion.

Et introduktionskursus tager typisk et par timer og kan tages i en af de mange vandsportsklubber i hele landet.