Vestkysten er den største danske turistmagnet - selv om vinteren

Dansk turisme er atter i vækst efter nogle hårde år. Vesterhavet står for 146 procent af fremgangen i internationale besøgende.

Corona-pandemien ser ud til at have sluppet sit tag på dansk turisme. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ifølge tallene har Danmark haft langt flere overnattende gæster i årets første seks måneder end i samme periode i 2019. 

Dansk turisme ser en samlet fremgang på 13 procent. Her bidrager Destination Vesterhavet til størstedelen af væksten på landsplan og står for hele 29 procent af den samlede fremgang. Destination Vesterhavet ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune. 

- Tallene for første halvår viser, at Destination Vesterhavet er den helt store drivkraft for turismevæksten i Danmark. Kyst- og naturturisme bærer i høj grad udviklingen, siger Peer Heldgaard Kristensen, som er direktør i Destination Vesterhavet.

Destinationschef for Vadehavskysten, Hans Peter Folmann bekræfter, at de også ser en stigning i besøgende i Ribe, Fanø og Esbjerg. De venter dog stadigvæk på officielle tal over fremgangen.

Til gengæld bliver mange erhvervsturister væk, fortæller Hans Peter Folmann.

- Mange har opdaget, at man faktisk godt kan drive sin forretning videre ved at være på Skype, Teams og Zoom. 

Han vurderer, at erhvervsturisterne vender tilbage til et normalt niveau i 2024. 

Varde får flere besøgende

Varde Kommune havde næsten 2,2 millioner besøgende fra januar til juni i år. Til sammenligning besøgte omkring 1,8 millioner kommunen i samme periode i 2019. Samtidig har Varde 21 procent flere tyske gæster. 

Ringkøbing-Skjern har haft cirka 1,9 millioner gæster i år, mens der i 2019 var knap 1,5 millioner forbi. Samlet har der været en stigning på 32 procent af tyske turister.

- De positive tal vidner naturligvis om et øget antal gæster, men det primære er, at tyskerne i stigende grad kommer spredt ud over vinter, forår og forsommer, fortsætter Peer H. Kristensen.

Destination Vesterhavet er den næststørste rejsedestination målt i overnatninger med knap 4,1 millioner overnatninger. Kun overgået af København med knap fem millioner overnatninger. 

Landsdelen Sydjylland har dog også set en stigning i besøgende med næsten 60.000 flere gæster end i 2019.