Kirker vil ikke fryse folk ude

De høje energipriser betyder, at kirkerne også er nødsaget til at spare. I Askov Kirke forsøger de at undgå, det går ud over kirkegængerne.

Det koster kassen at varme en kirke, en præstegård og et sognehus op med naturgas.

Det kan de godt mærke i Askov kirke, der for længst er gået over det forventede varmebudget for 2022.

Derfor er der lige nu ingen vej udenom. Der skal findes besparelser i den kommende tid.

- Vi skal spare, hvor der spares kan og sørge for at have fokus på det absolut nødvendige. Derfor kommer vi til at skrue ned for vores aktiviteter, lyder det fra menighedsrådsformand Mike Simonsen Straarup.

Menigheden skal have det godt

Men menighedsrådsformanden håber ikke, at det bliver nødvendigt med alt for kolde kirker, for det er vigtigt, at menigheden føler sig godt tilpas, når de besøger kirken.

- Vi skal passe godt på dem, der kommer i kirken, og vi vil helst undgå, at det går ud over gudstjenester, bryllupper, barnedåb og andre kirkelige handlinger, siger Mike Simonsen Straarup.

I stedet forventer menighedsrådet, at det bliver nødvendigt at udsætte nogle af de øvrige aktiviteter, som kirken arrangerer. 

Askov Kirke
Der var pænt fremmøde til dagens gudstjeneste i Askov Kirke
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen

Har lidt opsparing fra corona

Den lange coronaperiode med nedlukninger har betydet, at kirken har sparet lidt ekstra penge op. Dem får de glæde af nu. Derfor er der foreløbig heller ikke taget beslutninger om at skrue ned for varmen i kirken.

Og skulle det ske, er der stadig opbakning hos nogle af dagens kirkegængere.

- Det vil ikke røre mig. Det er en vane at gå i kirke, og jeg beholder alligevel altid overtøjet på, lyder der fra Poul Monrad, der er tidligere præst og nu en del af menigheden i Askov.

Biskop holder fast i gudstjenester

Biskop over Ribe Stift Elof Westergaard oplyser til Kristelig Dagblad, at han har fået flere henvendelser fra præster og menighedsråd, der gerne vil skrue ned for antallet af gudstjenester for at spare. Men det mener Elof Westergaard ikke er en god løsning. Kirken skal være der i en krisetid, siger han.