Incestoffers sag har hjemsøgt politimand i årevis

En af de sager, tidligere politiassistent Tom Skovgaard husker bedst fra sin lange politikarriere, er sagen om Jytte Jensen, der tilbage i 1985 mødte op på politistationen i Vejle for at melde sin far for seksuelle overgreb.

Artiklen er opdateret 090222 klokken 9.12 med svar fra Vejles borgmester.

I 1985 valgte Jytte Jensen, som netop var blevet 18 år og dermed voksen, at anmelde sin far til politiet i Vejle. Det endte med, at han blev dømt til tre års ubetinget fængsel for de gentagne overgreb.

Det var daværende kriminalassistent Tom Skovgaard, som tog imod hendes anmeldelse på politigården i Vejle. Og det er en af de sager, han aldrig glemmer.

Tom Skovgaard havde vagt på Vejle Politistation en søvnig fredag eftermiddag i 1985. Han sad og fik en fredagsøl med kollegerne.

quote

Han kunne slet ikke forstå, at det var galt.

Tom Skovgaard, tidligere kriminalassistent


Fra fredagsøl til afhøring og anholdelse

- Lige inden jeg skulle til at gå, så rejser kriminalinspektøren sig og tager telefonen og siger "De ringer nede fra ordenspolitiet og siger, at der sidder en forvirret kvinde eller ung pige, som fabler om, at hun har været udsat for noget. Tom, kan du ikke inden, du kører på weekend, gå ned og få hende snakket ud af døren. Og ses vi på mandag", mindes Tom Skovgaard den dag i 1985.

Jytte Jensen fik Landsrettens ord for, at Vejle Kommune svigtede hende, da hendes far forgreb sig på hende. Men hun fik hverken tort eller erstatning for tabt arbejdsevne og tabt arbejdsfortjeneste.
Jytte Jensen fik Landsrettens ord for, at Vejle Kommune svigtede hende, da hendes far forgreb sig på hende. Men hun fik hverken tort eller erstatning for tabt arbejdsevne og tabt arbejdsfortjeneste.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

Men ud ad døren kom Jytte Jensen ikke lige foreløbig. Hun fortalte nemlig Tom Skovgaard om, hvordan hendes far havde voldtaget hende igen og igen. Og igen.

- Hun var flyttet hjemmefra. Hun var vist lige omkring 18 år og havde fået sig en kæreste. Og så havde hun regnet med, at nu fik hun fred for faderen. Men nej, han forlangte at komme til hende stadigvæk og blive serviceret. Han kunne slet ikke forstå, at det var galt, erindrer Tom Skovgaard.

Anmeldte sin far for at beskytte søskende

Jytte Jensen fortalte politiet, at hun anmeldte sin far for at beskytte sin lillesøster og sine små brødre. Og Tom Skovgaard troede på det, han hørte fra den unge kvinde. I løbet af få timer var alt forandret for den unge kvinde. 

- Han (faderen red.) blev anholdt og kørt ind og sat i arresten samme eftermiddag. Og vi bestilte et grundlovsforhør til lørdag formiddag, som gik lige efter bogen. Han blev fængslet med det samme.

Politiet handlede hurtigt - men det gjorde kommunen ikke

Så politiet og dommeren handlede hurtigt. Det gjorde Vejle Kommune desværre ikke trods tydelige indberetninger om indgreb. Men mange år senere kom Jytte Jensens erstatningssag i januar 2021, hvor Tom Skovgaard har været indkaldt som vidne i byretten i Kolding.

- Hvor dommeren stille og roligt lytter og vender tilbage og siger "Vejle Kommune har svigtet". Så tænker man "Okay". Og så kommer der det her triste spil med politik, og hvad der foregår, mener Tom Skovgaard.

quote

Vejle Kommune har svigtet.

Dommeren i retsagen


KL har presset Vejle Kommune

Tom Skovgaard sad i Vejle Byråd for Socialdemokratiet indtil 2009, så han kender politik indefra. Han mener, at Kommunernes Landsforening har presset borgmester Jens Ejner Christensen og et flertal i byrådet til at anke afgørelsen i byretten. Det har de gjort for at undgå at betale millionerstatning til Jytte Jensen. Fordi det kan danne præcedens og blive dyrt for andre kommuner.

- De kameler er svære at sluge, også for Jens Ejner (Christensen red.), men han må så stå og sige "desværre" og så videre. Og så har vi et yderligere svigt, mener Tom Skovgaard og uddyber: 

- Jens Ejner, som er forholdsvis ny borgmester i det her spil og også et ærligt og følsomt menneske, var den første, som stillede sig op på vegne af Vejle Kommune og med tårer i øjnene og sagde: "Undskyld, Jytte, det her kan vi ikke have siddende på os. Det skal vi selvfølgelig leve op til, så godt vi kan". Og det gjorde flere af de andre byrødder også, for det så fint ud. Men så kom den store stygge ulv, nemlig Kommunernes Landsforening, siger den tidligere byrådspolitiker.

- Det kan danne præcedens

Kommunernes Landsforening forsøger at undgå, at Jytte Jensen får millionerstatning for tabt arbejdsfortjeneste og tabt arbejdsevne. For det kan danne præcedens og ramme andre kommuner.

- Når man snakker økonomi i kommunen, så svigter man. Og så med, havde jeg nær sagt, kommunernes fagforening forrest, mener den nu pensionerede politimand Tom Skovgaard. 

Borgmester afviser kritik

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) afviser, at kommunens beslutninger om at anke sagen skyldes pres fra Kommunernes Landsforening.

- Det kan jeg ikke genkende. Jeg kan kun svare for mig personligt, og jeg er ikke blevet presset i forhold til de standpunkter, jeg har taget i sagen. Der har været et meget langstrakt juridisk forløb, som er meget begrædeligt. Men der har jeg lyttet til den juridiske rådgivning, vi har fået i kommunen, siger Jens Ejner Christensen.