Jytte Jensen taber sag mod Vejle Kommune

Jytte Jensen blev som barn og ung misbrugt af sin far, uden at Vejle Kommune greb ind. Hun har krævet millionerstatning, men landsrettens dom går imod hende.

Vestre Landsret i Viborg afgjorde tirsdag formiddag, at Jytte Jensen ikke får erstatning fra Vejle Kommune i en mangeårig sag om seksuelt misbrug. 

Sidste år afgjorde byretten i Kolding ellers, at hun skulle have 300.000 kroner plus renter i godtgørelse for tort, i alt 474.000 kroner. De penge skal hun nu betale tilbage til Vejle Kommune.

- Jeg tænkte "Hvad?", da jeg fik dommen. Det overrasker mig virkelig, og nu vil jeg sammen med min advokat overveje, om vi skal anmode om at få sagen i Højesteret. Pengene har jeg brugt til at betale gæld af, så dem kan jeg ikke betale tilbage, siger Jytte Jensen til TV SYD.

Derudover havde hun krævet erstatning på 3,9 millioner kroner for tabt arbejdsevne og tabt arbejdsfortjeneste med henvisning til de traumer, hun har haft som voksen. Men rettens dom gik imod hende.

Kan gå i Højesteret

Jytte Jensen kan ansøge om at få sagen for Højesteret, hvilket ikke er umuligt, for sagen har stor principiel betydning.

Ifølge Børns Vilkår står flere hundrede andre danskere med lignende sager, så samlet kan det koste de danske kommuner et trecifret millionbeløb eller over en milliard. Derfor har Kommunernes Landsforening haft jurister i retten side om side med Vejle Kommune.

Gentagne advarsler blev overhørt

Jytte Jensen er født i 1966 og var som lille først anbragt på et spædbørnshjem, hos et børnehjem og hos en plejefamilie, inden Vejle Kommune i 1980 besluttede, at hun og hendes lillesøster skulle bo hos deres familie.

Det skete på trods af en advarsel fra børnehjemmet om, at der var en risiko for seksuelt misbrug. Allerede i efteråret 1980 skrev familiens støttepædagog i en rapport, at ”faderen kan ikke forstå, at han ikke må gå i seng med sine børn”.

Forsøgte selvmord

Året efter slugte Jytte Jensen nogle piller for at begå selvmord og blev indlagt på Vejle Sygehus. Ingen af disse hændelser fik kommunen til at fjerne hende fra hjemmet eller gå til politiet.

I 1985 gik den nu 19-årige Jytte Jensen til Vejle Politi og anmeldte sin far for seksuelt misbrug. Samme dag blev han anholdt, og seks måneder senere blev han idømt tre års ubetinget fængsel.

Har du brug for hjælp?

Har du selv selvmordstanker, eller har du mistanke om, at en af dine bekendte kan være selvmordstruet, kan du anonymt tage kontakt til en af Livsliniens rådgivere.

Du kan kontakte dem på 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11 til 05 eller via deres chat. Chatten er åben mandag og torsdag fra kl. 17 til 21, lørdag kl. 13 til 17 samt søndag fra 17 til 21.

Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.

Sagen var forældet

Først som voksen fik hun aktindsigt i sin egen sag og begyndte for ti år siden at kæmpe for en erstatning. Det blev i første omgang afvist, fordi sagen var forældet. Men i 2018 vedtog Folketinget at fjerne forældelsesfristen i denne type sager.

Byretten i Kolding afgjorde sidste år, at Jytte Jensen skulle have godt 300.000 kroner i godtgørelse for tort fra Vejle Kommune. Jytte Jensen besluttede at anke til landsretten for også at få erstatning.

Hun og hendes advokat taler for, at kommunens manglende indgriben overfor misbruget er skyld i, at Jytte Jensen som voksen har mistet arbejdsevne og indtægter på grund af traumer.

Dyrt for kommuner

Et spinkelt flertal i Vejle Byråd besluttede, at kommunen skulle kontraanke byrettens dom. Det er sket efter rådgivning fra KL (Kommunernes Landsforening), som frygter, at sagen kan danne præcedens.

Med andre ord kan det blive dyrt for kommuner i hele landet, hvis Jytte Jensen får en større erstatning og ikke blot godtgørelse for tort. Det bekræftes af Børns Vilkår, som oplyser, at organisationen har fået henvendelser fra over 300 borgere med sager om seksuelt misbrug.