Mavepuster til festivaler: Eksperter anbefaler nul overnatning

Det ser umiddelbart skidt ud for sommerens store musikfestivaler såsom Jelling Musikfestival og Tønder Festival.

Sidste sommer blev musikfestivaler og andre af sommerens store begivenheder aflyst grundet corona. Og noget lignende kan komme på tale for andet år i træk.

- Jeg tror, det bliver meget svært at afholde en festival, siger Maria Theessink, der er kunstnerisk leder ved Tønder Festival.

I hele landet vil sommerens musikfestivaler såsom Jelling Musikfestival, Roskilde Festival og også Tønder Festival ikke kunne afholdes som normalt og slet ikke med overnattende gæster.

Sådan lyder anbefalingen fra en ekspertgruppe, hvis opgave har været at undersøge, hvordan man eventuelt kunne afholde festivaler og andre store arrangementer til sommer. 

Problem uden overnatning

Udmeldingen om en festival uden overnatning bliver ikke modtaget positivt i Tønder.

- Vores festival strækker sig over fire dage, så det er ikke godt, at vi ikke kan give vores gæster mulighed for at bruge de campingmuligheder, vi har hos os, siger Maria Theessink.

Heller ikke store markeder bør holdes til sommer, og det er ikke noget, der falder i god jord hos Brian Madsen, som er formand for Vorbasse grundejerforening.

- Det er træls - sagt på godt jysk, siger han.

Siden 1730 har Vorbasse Marked eksisteret. Ifølge formanden har ingen krige eller andre pandemier sat en stopper for markedet, der hvert år samler op mod 250.000 mennesker.

- I 289 år har Vorbasse Marked været kørende uden nogen former for aflysning, og at der så igen i år ser ud til at blive aflyst, det havde jeg slet ikke fantasi til, siger formanden.

Nu skal anbefalingerne fra ekspertudvalget bruges i politiske drøftelser, hvorefter der skal laves en aftale, der indgår i den videre genåbning af samfundet.

Ekspertgruppens anbefalinger til udendørs koncerter