Søren har windsurfet fra Vejle til Nibe og tilbage på tre uger: - Jeg har kun lige nået det i tide

Hårde vindstød og absolut havblik har gjort udflugten længere end planlagt for Søren Sæderup, der har windsurfet fra Vejle til Nibe og tilbage igen.

20 dage. Så længe har den 61-årige Søren Sæderup været på farten med intet andet end sit windsurfboard og sin oppakning.

quote

- Det er gået godt, men det tog lidt for lang tid på vejen hjem igen

Søren Sæderup, windsurfer

Han stævnede ud fra Vejle og nåede sin destination i Nibe allerede syv dage efter, men turen hjem igen har ikke været helt så let.

- Det er gået godt, men det tog lidt for lang tid på vejen hjem igen, siger Søren Sæderup.

Det er vejret, der er altafgørende, når man windsurfer, og selvom der har været masser af solskin og blå himmel i de seneste uger, så har vinden ikke artet sig helt efter planen på den næsten 700-kilometer lange tur.

- Jeg havde 14 dage til at nå tilbage til Vejle igen, men jeg har da også kun lige nået det, siger Søren Sæderup.

80’er-surfboard fundet i skraldespand

Som 18-årig begyndte Søren Sæderup at windsurfe, og i mange år var det en stor del af hans liv. Med tiden kom der dog længere mellem sejlturene, og til sidst forfaldt hans gamle surfbræt og blev utæt.

Han havde aldrig regnet med, at han skulle genfinde den helt samme glæde med windsurfing som i ungdommen, men en dag fik han øje på et surfboard i en bunke skrald og fik lov til at tage det med hjem.

- Det minder meget om den model, som jeg også havde i 80’erne. Så det må være 35-40 år gammel i dag. Håbløst umoderne, men det er lige, som jeg vil have det, siger Søren Sæderup.

Det skrottede surfboard tændte gnisten igen, og siden fundet har surferen været omkring flere danske øer på brættet, inden han drog ud på sin længste tur indtil videre: Vejle-Nibe tur-retur.

Sådan så det ud, da Søren Sæderup tog af sted på sit surfbræt fra firserne.
Sådan så det ud, da Søren Sæderup tog af sted på sit surfbræt fra firserne.
Foto: Tove Sæderup

Fanget 2,5 time i Aarhusbugten

Selvom den lange sejlads startede godt for windsurferen, så gjorde skiftende vindforhold turen hjem til en langtrukken affære. For det er svært at sejle foruden vind, og det måtte windsurferen også indse, da han pludselig lå stille midt i Aarhusbugten.

quote

Der var ikke så meget andet at lave end bare håbe på, at der ville komme vind igen.

Søren Sæderup, windsurfer

- Jeg lå derude i 2,5 time. Der var total havblik og absolut ingen vind. Der var ikke så meget andet at lave end bare håbe på, at vejrudsigten holdt, og der ville komme vind igen, siger Søren Sæderup.

Der kom flere sejlere for at tjekke, om den stillestående surfer havde brug for hjælp, og dyrelivet i bugten var også forbi.

quote

Overalt har der været mennesker, som tilbød deres hjælp. Det har været helt overvældende.

Søren Sæderup, windsurfer

- Først stak en enkelt sæl hovedet op af vandet ikke så langt fra mig. Og så var der to, der kredsede omkring mig og kom gradvist tættere på og stak hovederne op. De ville nok lige se, hvad jeg var for en, siger Søren Sæderup.

Hjemme i tide

Naturoplevelserne på vandet og langs kysten er hovedårsagen til, at Søren Sæderup tog af sted på den lange tur, men han er også blevet overrasket over den hjælp, han har modtaget på land.

- Overalt har der været mennesker, som tilbød deres hjælp til at bære udstyr og hjalp mig i land og ud på vandet igen. Det har været helt overvældende, siger han.

Lørdag er de 20 dages sejlads overstået, og Søren Sæderup er igen tilbage i hjembyen Vejle. Og det er lige i tide, for han skal møde på arbejde igen mandag.