TV der bevæger dig

COVID-19

39 paller med mundbind, kitler og handsker er landet: Det rækker måske en uge

Der er kommet ekstra værnemidler til Esbjerg, og det skal nu fordeles til sundhedspersonale i hele Danmark.

Her ses nogle af de mange kasser med undersøgelseshandsker. Foto: Region Syddanmark

Håndsprit, mundbind, visirer, kitler og handsker. Det er alt sammen blevet mangelvarer i den danske sundhedssektor efter coronaudbruddet. 

Nu kan Region Syddanmark til gengæld tørre sveden af panden for en kort stund. Der er nemlig kommet et læs værnemidler til Esbjerg, som skal forsyne sundhedspersonale landet over. 

Sendingen består af i alt 39 paller med mundbind og kitler samt 2,2 millioner undersøgelseshandsker. 

Læs også Region Syddanmark køber svømmebriller til sundhedspersonale

Og det er en lettelse hos regionerne, at der nu er kommet mere beskyttelsesudstyr hjem til sundhedspersonalet, så man kan beskytte dem mod coronavirus.

- Det har været meget bekymrende at stå i en situation, hvor man ikke kan skaffe værnemidler til sine medarbejdere. Vi har ikke fået de leverancer, vi har set frem til, men onsdag kom gennembruddet, og det er dejligt, fortæller koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen.

Udstyr rækker en uge

I søndags kom det frem, at man kunne løbe tør for værnemidler på få dage, hvis ikke man gjorde noget.

Jeg håber på, at vi har fået værnemidler til mindst en uge mere.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark.

Og selvom det kan lyde som en stor forsyning, når der kommer 39 paller og 2,2 millioner handsker hjem, så er det ikke en længerevarende beholdning, som de danske sygehuse kan se frem til.

- Jeg håber på, at vi har fået værnemidler til mindst en uge mere. Vi arbejder stadig døgnet rundt på at skaffe mere, siger Kurt Espersen.

Koncerndirektøren i Region Syddanmark mener dog, at udsigterne er gode:

- Det ser ud til, at vi kan skaffe de værnemidler, der er behov for, siger Kurt Espersen. 

Flere hjælper til

Efter det er kommet frem, at sundhedssektoren mangler værnemidler til at beskytte sig mod coronavirus, har flere virksomheder og butikker tilbudt deres hjælp.

Senest har UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskolen torsdag udmeldt, at man vil tømme deres lager for værnemidler, som de normalt ville bruge på deres sundhedsuddannelser i Vejle, Odense og Svendborg. 

Selvom de ikke har et præcist overblik over, hvor meget der er, så drejer det sig om hundredvis af pakker med handsker, mange kasser med håndsprit og adskillige engangsforklæder og kitler, fortæller uddannelseschefen for Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle og Svendborg, Britta Bang Larsen, til TV SYD. 

Læs også Spiritusproducenter vil lave håndsprit i stedet for shots og snaps

Og beskyttelsesudstyret skal nok finde sin vej hen til de sygehuse, hvor nøden er størst. 

- Nu vil et nationalt beredskab kigge på vores beholdning og sørge for, at det kommer derud, hvor der er mest behov for det, siger Britta Bang Larsen.

Derudover er flere syd- og sønderjyske destillerier og spiritusproducenter ved at omlægge deres produktion, så man kan hjælpe sundhedsvæsenet med mere håndsprit. 

Mest sete på tvsyd.dk