Hvornår åbner grænsen? Mette Frederiksen kom med et lille håb i aftenens partilederdebat

Tredje og sidste runde af aftenens partilederdebat handlede om en mulig grænseåbning.

Grænseåbning var et af aftenens helt store emner, da partilederne torsdag aften var til partilederdebat på TV 2 og DR1. Flere partier i blå blok og regeringens støtteparti, Radikale Venstre, er enige om, at grænsen bør åbnes i et eller andet omfang. Men det har Mette Frederiksen mere eller mindre afvist indtil nu.

Fra blandt andet Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lød det, at man godt kunne åbne for tyske turister, der for eksempel kommer med lejebevis til et sommerhus.

- Hvis man anskuer det her med en vis pragmatik, kan man komme turistbranchen i møde. De kan få omsætning, som de trænger til, men uden at vi løsner tøjlerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Et standpunkt, som blev bakket op af flere andre partiledere, blandt andet Alternativets Josephine Fock og Konservatives Søren Pape. Og faktisk kom Mette Frederiksen dem lidt i møde. Hun vil ikke åbne grænsen fuldstændigt, men hun var villig til at diskutere, om listen med anerkendelsesværdige formål for at komme ind i landet bør udvides.

- Jeg forstår godt det synspunkt, der drages frem her i aften. Hvis vi gør det klogt, kontrolleret, sundhedsmæssigt forsvarligt af hensyn til de små samfund: Hvis det er dén model, vi begynder at arbejde efter, det vil jeg gerne være med til, sagde Mette Frederiksen.

Det betyder dog ikke, at regeringen er klar til at ændre, hvem der kan rejse ind, nu og her.

Der er håb, mener analytiker

Efter aftenens debat er der nu et ’kæmpehåb’ om, at der snart kan være turister ved vestkysten, det vurderer TV SYDs politiske analytiker.

- Hun bliver presset fra alle sider, men det her var det rigtige tidspunkt at melde ud, at hun er klar til at diskutere det, siger Kim Dahl Nielsen, redaktør ved JydskeVestkysten og politisk analytiker ved TV SYD.

Ifølge ham er der tre grunde til, at hun gør det nu: Smittetallene i Danmark falder, hun er under pres fra de fleste partiledere og Tyskland er klar til at åbne deres grænse mod Danmark.

Statsministerens melding i debatten glæder især borgmester i Varde, Erik Buhl, V.

- Jeg har det bedre nu end for halvanden time siden. Jeg oplever klart en åbning fra hele flokken, og især statsministeren, siger Erik Buhl, der også er formand for Partnerskab for Vestkystturisme.

Kim Dahl Nielsen mener, at det bliver svært for Mette Frederiksen at trække i land efter i aften, men han har dog ét forbehold:

- Vi skal huske, at hun ikke har åbnet endnu. Og hvis smittetrykket stiger lidt, så tror jeg, hun klapper i igen og vil tage ansvar, for hun kører med livrem og seler, siger han.

Tyskland er klar

I går lød det, at Tyskland er klar til at åbne sin grænse til Danmark, så danskere igen kan rejse til Tyskland, men det skal ske som en gensidig aftale med Danmark.

- Vi har i aftes aftalt med den danske regering, at vi i fællesskab fastsætter et tidspunkt, sagde den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, på et pressemøde onsdag.

Danmarks indrejseforbud gælder foreløbigt frem til 31. maj. Regeringen vil senest 1. juni i år tage stilling til det midlertidige indrejseforbud.

Mette Frederiksen har indkaldt partilederne til forhandlinger i næste uge, hvor man skal forhandle om en yderligere genåbning af kulturlivet i fase to. Flere partiledere mener dog, at man burde gå i gang med forhandlingerne allerede nu.