Nu åbner genbrugspladserne igen

Kommunernes Landsforening oplyser nu, at myndighederne har givet grønt lys for at genbrugspladserne igen kan åbne. Beslutningen bliver taget godt imod i flere kommuner.

Siden 11. marts har genbrugspladserne været lukket på grund af situationen med coronavirus. Men nu siger myndighederne god for, at genbrugspladserne igen kan åbne. På den baggrund anbefaler KL kommunerne at åbne pladserne fuldt ud og med fuld bemanding fra tirsdag d. 31. marts.

Det oplyser Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse. 

Borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), er glad for udsigten til, at  genbrugspladserne nu kan åbne igen.

- Vi har anmodet KL om at komme med en national udmelding, og det er sket nu, så det er dejligt. Men vi skal selvfølgelig sikre os, at folk ikke opholder sig for tæt på hinanden og medarbejderne, siger Jesper Frost Rasmussen til TV SYD.

Også i Vejle er borgmester Jens Ejner Christensen (V) glad for udsigten til, at kommunens borgere kan komme af med affald på genbrugsstationerne.

- Det er en glædelig nyhed, at det nu igen bliver muligt for private at komme af med affald, hvis man på genbrugspladserne kan overholde de sundhedsmæssige anbefalinger, skriver Jens Ejner Christensen på Facebook.

Selvom KL først anbefaler kommunerne at åbne genbrugpladserne tirsdag 31. marts, så åbner genbrugspladserne i Horsens Kommune allerede fra søndag morgen. Det oplyser borgmester Peter Sørensen (A) på Facebook.

Adgangsbegrænsning på genbrugspladser

For at åbningen kan foregå forsvarligt i forhold til smittefare for borgere og medarbejdere, har KL opfordret kommunerne til at indføre adgangsbegrænsning til genbrugspladserne.

I den forbindelse opfordrer Jesper Frost Rasmussen også borgerne til at at slå koldt vand i blodet.

- Der er nok mange, der har ventet på at komme på genbrugspladsen. Men det gør ikke noget, at folk lige venter lidt med at pakke traileren. Vi kommer til at melde mere præist ud, hvordan vi vil adgangsbegrænse på de forskellige pladser, siger Jesper Frost Rasmussen.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne genbrugspladserne, hvis det sikres, at de borgere, der kommer på genbrugspladsen, holder afstand til hinanden og til personalet, så der ikke opstår situationer, hvor borgerne kommer i tæt kontakt.

I pressemeddelelsen understreger KL da også vigtigheden af, at genåbningen sker forsvarligt.

- Det har været afgørende for os, at en genåbning af genbrugspladserne kunne være sundhedsmæssig forsvarlig, siger Jacob Bjerregaard, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, i pressemeddelelsen.

Affaldet flød i Varde

Lukningen af genbrugspladserne har betydet, at der flere steder har været problemer med, at folk har efterladt deres skrald i bybilledet. Blandt andet i Varde, hvor forsyningsselskabet Din Forsyning rapporterede om, at folk efterlod deres skrald ved miljøstationerne.