Nyt kamera fanger feberramte og giver automatisk besked

I Vejle gør en nyopstartet virksomhed det muligt at måle temperaturen på alle personer i et lokale. Det skal bremse covid-19-spredningen.

En lille hvid kasse, der til forveksling ligner et almindeligt overvågningskamera, lurer fra et hjørne. Kassen er en opfindelse, der skal gøre det nemmere og billigere at måle personer i et helt lokales temperaturer.

Kameraet kan måle temperaturen flere steder i ansigtet og er derfor en mere præcis måling af temperaturen. Fanger kameraet en høj temperatur, sender den automatisk en besked videre, så den den eventuelle feberramte person kan komme væk fra lokalet.

I Vejle har firmaet Sentispec siden april arbejdet på et kamera, der kan være med til at bremse smittespredningen med covid-19.

Flere virksomheder har allerede investeret i kameraet, og går det som forventet, får de travlt.

Nemmere og billigere end at bruge en håndscanner

Kameraet skal på den måde gøre det nemmere at fange en potentiel smittet, men kan også hjælpe med at holde omkostningerne nede.

- Lønsomkostningen ved at måle temperaturen med håndscannere permanent er ganske stor. Hvis man tænker på større virksomheder, der har ti eller tyve bygninger med fem eller ti indgange i hver, vil skulle have ti fuldtidsansatte til at håndscanne, siger Andreas Claudi.

Med deres produkt er det muligt at scanne automatisk. Kunderne er større firmaer, som desuden har meget på spil.

- Det er typisk større virksomheder, hvor der er store konsekvenser ved smitte, fordi de skal lukke en hel fabrik eller lagerhal, siger Andreas Claudi.

Stigende efterspørgsel

Hos NewTech hos KPMG, som er en enhed, der rådgiver og implementerer løsninger i kunstig intelligens, forventer man, at et kamera som dette bliver en efterspurgt vare.

- Det er meget stort marked, vi kigger ud i. Lige nu er der brug for løsninger uden menneskelig kontakt, men der begynder at være restriktioner på import af kameraer fra eksempelvis Kina og måske også USA. Derfor kommer markedet til at vokse eksplosivt, så Andreas kan roligt begynde at skrue op for produktionsapperatet, siger Bent Dalager, leder af NewTech hos KPMG.

Hos Sentispec fejler efterspørgslen på nuværende tidspunkt heller ikke noget.

- Efterspørgslen er så stor, at vi ikke kan nå at producere dem hurtigt nok. Der er både efterspørgsel fra partnere, der ønsker at være forhandlere, men også fra to større globale virksomheder med hovedkontor i Jylland, som vi er begyndt at installere til, siger Andreas Claudi.

Virksomheden er også begyndt at eksportere og har kontrakter i Sverige. Efterfølgende bliver det lande, der har været hårdt ramt af covid-19, og som har høje lønsomkostninger, der kan modtage kameraerne.