TV der bevæger dig

COVID-19

Sommerhusudlejer forlanger svar nu: Uanstændigt af regeringen at vente

Den største sommerhusudlejer på Fanø frygter de tyske turisters afbestillinger, hvis der ikke i løbet af få dage kommer en afgørelse om grænseåbning.

Direktør for Fanøs største sommerhusudlejning, Hanne Thyssen, forlanger svar på, hvornår den danske grænse åbner, nu. Foto: Ole Møller

Ikke kun de syd- og sønderjyske borgmestre udtrykker et ønske om at åbne den danske grænse for tyske turister. Det gør Fanøs største udlejningsbureau også.

En åbning af den dansk-tyske grænse var ikke en del af den politiske aftale, statsminister Mette Frederiksen torsdag fremlagde for anden fase af genåbningen.

Folketingets partier aftalte dog, at der senest 1. juni skal være klarhed over, hvad der skal ske med den skærpede kontrol ved de danske grænser. På trods af, at Tyskland tillader danskere at rejse ind allerede fra den 15. maj. 

Gæsterne, udlejerne og vi ved ingenting. Det er uanstændigt.

Hanne Thyssen, direktør, Danibo Fanø Sommerhusudlejning

Stod det til udlejningsbureauet Danibo på Fanø, burde det hellere være "i dag end i morgen", at der kom en lignende melding fra den danske regering. For på Fanø har de svært ved at se argumentet for ikke at åbne for turister midt i maj eller i det mindste komme med et klart svar i løbet af få dage.

- Vi kan ikke vente til den 1. juni. Det er kun tre uger før højsæsonen, og hvad sker der med alle de bookinger, spørger Hanne Thyssen.

- Gæsterne, udlejerne og vi ved ingenting. Det er uanstændigt, mener Hanne Thyssen og fortsætter:

- Vi skal have svar på, om der virkelig er noget sundhedsmæssigt argument for, at man ikke kan åbne grænserne. Indtil nu har vi hverken set eller hørt noget. Vi fornemmer stadigvæk, at det er en mavefornemmelse fra vores regerings side. Vi ser samtidig, at de i Tyskland melder ud, at de er ved at være klar, siger hun.

Ud over at være administrerende direktør i Danibo Fanø Sommerhusudlejning er Hanne Thyssen også bestyrelsesmedlem i Feriehusudlejernes Brancheforening. Hun mødtes lørdag med det lokale folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V) for at fortælle, hvor fortvivlet situationen er.

Læs også Tysk grænseåbning giver sommerhusudlejere håb om, at Danmark følger trop

Tørnæs: En katastrofe

Ulla Tørnæs (V) mindede i Folketingets spørgetid tidligere på ugen justitsminister Nick Hækkerup (Soc.dem.) om, at det var en politisk, ikke en sundhedsfaglig, beslutning at lukke grænserne. Hun oplyser, at turisterhvervet mister 107 millioner kroner om dagen, fordi tyskerne blandt andet ikke kan benytte sommerhusene i Danmark.

- Jeg synes, det er intet mindre end en katastrofe, at vi er havnet i denne situation. Og jeg mener, at regeringen vil komme med en melding senest den 1. juni er mangel forståelse for, hvad turistsektoren betyder for hele Vestjylland. Den usikkerhed og uvished, som regeringen efterlader hele branchen i, er uanstændig, siger hun i dag til TV SYD.

Der er 3.000 sommerhuse på Fanø, hvoraf 1.300 er til udlejning. Danibo administrerer de 700 af dem - altså lidt mere end halvdelen. Ni ud af ti kunder er tyskere, der årligt står for hovedparten af de 11.000 årlige bookinger, oplyser Danibo.

Mest sete på tvsyd.dk