Oversigt

Kommune frygter ikke kollegaers plan om udgravning i Gudenåen

Hedensted Kommune vil så snart tørvejret rammer grave sand væk fra deres del af Gudenåen for at forhindre fremtidige oversvømmelser.

Det besluttede kommunens udvalg for Vækst og Klima på et ekstraordinært møde torsdag.

Ifølge DR vil oprensningen potentielt få konsekvenser for Horsens og Silkeborg kommuner, der ligger længere oppe ad åen.

Byrådsmedlem i Horsens Kommune og medlem af Gudenåkomiteen, Lisbeth Torning (Enhedslisten), frygter dog ikke, at kommunekollegaens manøvre vil give dem flere oversvømmelser.

- Umiddelbart er det ikke noget, som bekymrer mig, hvis de holder sig inden for regulativet. Jeg ser det dog som lidt af en panikløsning, siger hun til TV SYD.

Hver kommune, som Gudenåen løber igennem, har et regulativ, som afgør hvor meget, de må gøre ved åen og hvor ofte.

Mads-Peder Winther Søby (SF) var den eneste, som stemte imod udgravningen på torsdagens møde i Hedensted Kommune, da han manglede belysning, om hvorvidt samfundsgevinsten var større end naturtabet. 

Hvis der i Horsens Kommune skal stemmes om lignende tiltag, vil Lisbeth Torning stemme ligesom SF´eren fra nabokommunen, da en udgravning kun løser oversvømmelsesproblematikken på kort sigt.

- Problemet er primært, at der kommer mere vand, og det vil det formentlig fortsætte med at gøre. Den eneste måde at løse det på lige nu er at gøre plads til mere vand, men det hjælper ikke meget på den lange bane.

Det er ikke endeligt besluttet, hvornår Hedensted Kommune begynder deres oprensning af Gudenåen.