Minkavleren hjælper andre, mens han også selv forsøger at komme videre

I Esbjerg har 300 personer haft tilknytning til minkbranchen. De får nu hjælp af Esbjerg Kommunes Jobcenter.

Krisehjælp, dagpenge, uddannelse og jobmuligheder.

Det var nogle af de emner, som minkavlerne blev præsenteret for på det virtuelle møde, der tirsdag blev afholdt af Esbjerg Kommunes Jobcenter under overskriften "Et liv uden mink".

En af dem, der har været med inde over at få mødet på benene, er Henning Christensen, der ud over at være minkavler også er formand for pelsdyravlerforeningen på Fyn og i Sydjylland.

- Den situation, vi står i, er jo, hvad vi skal fylde ind i vores hverdag. Vi har været vant til at passe vores dyr syv dage om ugen. Det kan vi ikke gøre mere nu. Og hvad skal vi så? spørger Henning Christensen.

quote

Det er da lidt svært, men det positive er jo, at verden er helt åben.

Henning Christensen

Netop det spørgsmål er Esbjerg Kommune gået i gang med at hjælpe minkavlerne til at finde et svar på.

- Vi gør som kommune, hvad vi kan for at støtte op om nogle medarbejdere og selvstændige her, der med et pennestrøg er blevet arbejdsløse, fordi deres erhverv er blevet lukket fra den ene dag til den anden, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (Venstre).

Men der er jo mange, der har mistet deres job under corona - er det noget særligt med minkavlerne?

- Vi håndterer jo alle ledige, hvad end for en branche de måtte komme fra. Dem tager vi jo imod i jobcenteret og forsøger at hjælpe videre bedst muligt. Her er der bare den situation, at der er 300 medarbejdere fra samme branche, så derfor har vi valgt at samle det, siger borgmesteren.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen lægger vægt på at hjælpe minkavlerne videre i deres arbejdsliv.
Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen lægger vægt på at hjælpe minkavlerne videre i deres arbejdsliv.

Forskellige udgangspunkter

Mange minkavlere har været selvstændige erhvervsdrivende igennem store dele af deres liv og har nødvendigvis ikke en uddannelse på bagen.

- Der er stor forskel på, at nogle har en uddannelse, hvor der er nogle, der ikke har, siger Henning Christensen. 

Mødet med jobcenteret og et helt nyt erhverv er derfor også en udfordring.

- Vi er ikke vant til at arbejde med jobcenter, lave ansøgninger, eller hvad der stilles af adgangskrav for at komme på en given arbejdsplads, siger Henning Christensen.

Men minkavlerne er nødt til at komme videre - og det er han også selv.

Han har selv endnu ikke fået klarhed over sin egen situation. Det er ikke noget, man bare lige gør fra den ene dag til den anden, mener han.

- Jeg havde jo ikke selv set, at jeg skulle til at have et brancheskifte på den måde. Det er da lidt svært, men det positive er jo, at verden er helt åben, lyder det fra Henning Christensen.

Flere møder på vej

Henning Christensen mener ikke, at et enkelt møde kan vende hele situationen for minkavlerne, men det er et skridt i den rigtige retning.

- Vi skal tage imod al den hjælp, vi kan få. Der er ikke nogen, der får noget ud af at sidde derhjemme, siger han.

Og det er ikke kun i Esbjerg, at hjælpen er på bedding. I flere andre kommuner forsøger lokalformanden at få etableret noget hjælp. Længst fremme er dialogen med Billund Kommune og kommunerne i Trekantområdet, fortæller formanden.