Tidligere chef havde aldrig tid til strikkefestival - nu arrangerer hun Sønderborgs første

Arbejdet har fyldt meget i Aase Henriksens liv. Så selvom interessen for at strikke altid har været der, har hun aldrig haft tid til at tage på en strikkefestival. Men da hun i 2021 hørte, at Fanø var ved at droppe sin, gik hun i aktion.

Det har været et travlt forår for Aase Henriksen og de seks andre i bestyrelsen i 'Garn uden Grænser'. De er nemlig arrangører af Sønderborgs første strikkefestival, der finder sted denne weekend.

quote

Jeg ved ikke, hvad der skete for mig, men jeg tænkte 'for pokker, nu skulle jeg jo lige til at opleve at være på en strikkefestival, og så holder de'

Aase Henriksen, fmd., Garn på Grænsen

- Jeg ser sådan frem til, at det myldrer med glade mennesker og mange strikkere i byen, og jeg håber meget, at de får en god oplevelse med vores arrangementer, siger Aase Henriksen.

Det lå ikke i kortene, at Aase skulle arrangere en strikkefestival. Selvom hun strikker meget og har gjort det siden barndommen, så havde hun aldrig selv været på en. 

- Jeg har simpelthen haft for travlt. Mit arbejde har fyldt rigtig meget, så når jeg har haft fri, har der været andet, der har haft mit fokus, ler hun.

Aase Henriksen er tidligere HR- og arbejdsmiljøchef i Sønderborg Kommune. Men i sommeren 2021 meddelte hun sin arbejdsgiver, at hun ville gå på pension ved udgangen af året. 

Den syv mand store bestyrelsen i Garn på Grænsen pudser de sidste detaljer inden Sønderborgs første strikkefestival løber af stablen.
Den syv mand store bestyrelsen i Garn uden grænser pudser de sidste detaljer inden Sønderborgs første strikkefestival løber af stablen.
Foto: Privat

- Jeg syntes, de havde set nok på mig efter 20 år i kommunen, så jeg fandt, at tiden var inde, fortæller den 66-årige pensionist. 

Som sagt så gjort

Stort set samtidig med beslutningen om at stoppe med at arbejde meddelte den daværende Fanø Strikkefestival, at de efter årets festival i 2021 ville stoppe som arrangør af den. 

- Jeg ved ikke, hvad der skete for mig, men jeg tænkte 'for pokker, nu skulle jeg jo lige til at opleve at være på en strikkefestival, og så holder de'. Men tanke nummer to var faktisk, at så må vi jo lave en strikkefestival her i Sønderborg, fortæller Aase Henriksen.

Og selvom Fanø allerede nogle måneder senere meddelte, at der fortsat er strikkefestival på vadehavsøen, så fik det ingen indflydelse på Aase Henriksens idé.

I september 2021 lavede hun et opslag på Facebook, hvor hun inviterede alle med interesse i strik og med lyst til at danne en forening med henblik på at lave en strikkefestival til et møde på Sønderborghus. Der kom 35. 

Overvældende interesse for garn og strik

- Jeg havde inden ingen anelse om, hvor mange der ville komme, men jeg havde lidt optimistisk bestilt lokale til 25. Jeg synes stadig, det er lidt vildt, der kom så mange. Men det viste sig, at der var flere, der havde gået med samme tanker, om at en strikkefestival her i sønderborgområdet ville være fantastisk.

I løbet af efteråret 2021 blev der lavet vedtægter for foreningen 'Garn uden Grænser'. Aase Henriksen er nu formand i den syvmands store bestyrelse. Og her få dage før strikkefestivalen er der 300 medlemmer af foreningen. 

Selvom Aase ikke selv har erfaring med at stable strikkefestivaler på benene, så er hun sikker på, det bliver nogle spændende dage for det strikkende folkefærd.

- Heldigvis er vi en gruppe, der kommer med mange forskellige erfaringer. Der er folk, der ved en masse om strik og garner, der er folk, der ved, hvordan en festival kan se ud, og hvad der virker og måske ikke virker. Jeg er nok den, der ved mindst om strikkefestivaler, men til gengæld er jeg god til at organisere og anvende vores lokale netværk her i Sønderborg.

Egentlig skulle der have været en strikkefestival allerede i foråret 2022. Men foreningens bestyrelse kunne ikke nå at få samlet trådene og lave en. I stedet er det blev til fem strikkerelaterede arrangementer med et i 2021 og fire i 2022. 

- Til det seneste kom der 120 mennesker. Jeg er nærmest mundlam over, at så mange mennesker dukkede op sådan en kold og mørk februaraften i Sønderborg for at høre noget om garn og strik, fortæller en glad Aase Henriksen.

- Stor opbakning i Sønderborg

Efter beslutningen om en strikkefestival i Sønderborg er blevet en realitet, har Aase Henriksen faktisk selv været på en strikkefestival. For der var andre, der fik samme ide, da Fanø kom med meddelelsen om, de ville stoppe.
En gruppe strikkere fra Tønder etablerede festivalen Masker i Marsken, som første gang fandt sted i oktober 2022.

- Det betød, at jeg også kunne komme på festival for første gang. Det var en meget fin oplevelse, siger Aase Henriksen.

Tre strikkefestivaler

Ifølge Aase Henriksen er der også strikkefestival i Sønderborg til næste år, selvom strikkefestivalen på Fanø genopstod som Nordby Wooldays, og Masker i Marsken også er kommet til.

- Jeg synes, der er stor opbakning, og allerede nu (tre dage før festivalen, red.) er der mere end 700, som har købt adgang til festivalen, og vi forventer flere endnu kommer her i weekenden. Desuden er flere workshops også udsolgt.

Ungdommen er fremtiden 

Der er mange, særligt kvinder, der strikker, og det er en interesse, som i de senere år også har fået godt tag i de unge. 

- Når vi nu har evalueret årets festival, så er jeg sikker på, vi vil se frem mod næste år, siger Aase Henriksen og fortsætter:

- Her tænker jeg allerede, at der er et udviklingspotentiale for os i at ramme et yngre segment - altså særligt de unge kvinder og helt unge designere. Det glæder jeg mig allerede nu til at tage fat på.