Storkeunge fik GPS på i sidste øjeblik

Tirsdag middag fik den ene storkeunge i Smedager sat en GPS-tracker på ryggen. I år var der spænding til det sidste, om det overhovedet kunne lade sig gøre.

Tirsdag formiddag fik den ene af de to unger i reden i Smedager en GPS sat på ryggen.

- Alt gik helt som det skulle, fortæller Hans Skov fra Storkene.dk.

Der har været lidt usikkerhed, om det overhovedet kunne lade sig gøre, fordi ungerne er så store, som de er.

- Vi var usikre på, om de ville lægge sig roligt ned, eller de ville stå op og forsøge at flyve væk fra reden, fortæller Hans Skov.

Ungerne forholdt sig heldigvis rolige og spillede døde, som Hans Skov og hele holdet havde håbet på. Derfor kom der en GPS på den ene af de to unger, som vi endnu ikke kender kønnet på.

- Vi ville have ladet ungerne være og droppet GPS'erne, hvis de ikke havde lagt sig roligt ned.

Det er Kasper Thorup, der er biolog hos Statens Naturhistoriske Museum, der i dag stod for GPS-påsætningen. Han har de forrige år været under oplæring af den tyske storkeekspert Michael Kaatz. 

Det blev den største af ungerne på 4 kilo, som fik GPS'en på. Begge storke blev hentet ned til vejning og vurdering. Den anden stork vejede 'kun' 3,3 kilo.

Storken vejer 4 kilo i en alder af otte uger, og det er ifølge Hans Skov fra Storkene.dk en meget stor unge.
Storken vejer 4 kilo i en alder af otte uger, og det er ifølge Hans Skov fra Storkene.dk en meget stor unge.
Foto: Hans Skov

Påsætning af GPS-sendere

  • GPS-senderen vejer cirka 43 gram, og ifølge storkeeksperterne generer senderen ikke fuglene.

  • Senderen har solceller, som lader batteriet, der driver GPS'en.

  • Senderen sættes i år på af Kasper Thorup fra Statens Naturhistoriske Museum.

  • Mange fuglearter lige fra små sangfugle til konge-og havørne har fået påsat GPS-sendere – og de lider heller ikke nød.

  • Statens Naturhistoriske Museum er en del af projektet for at blive klogere på storkenes trækruter og adfærd under vintertrækket.

    Kilde: Storkene.dk

Tredje år med GPS på storke

Det kræver stor viden og snilde at sætte GPS'erne korrekt på storkene, fortæller Hans Skov, der i dag assisterede, da ungerne skulle ned fra reden.

- Det er vigtigt for os, at ungerne ikke lider nogen overlast, siger storkeeksperten.

Sådan ser GPS-senderen, som sidder på storkene, ud. Den vejer 43 gram og batteriet, som man kan se på senderen, lades op af solceller.
Sådan ser GPS-senderen, som sidder på storkene, ud. Den vejer 43 gram og batteriet, som man kan se på senderen, lades op af solceller.

Det er tredje år, at Storkene.dk sammen med Statens Naturhistoriske Museum sætter GPS-trackere på storkeunger. Senderne giver nemlig vigtig viden om storkenes liv.

GPS afslørede Findus som alfastork

Denne storkesæson har GPS-signaler givet sensationel viden om blandt andet den toårige hanstork Findus fra Broderup-reden. Den begyndte dette års vintertræk fra Danmark med at flyve mod øst - mod Tyrkiet og Syrien - for så at flyve rundt og op gennem Afrika og til Nordeuropa over Spanien, da forårstrækket mod nord begyndte. 

Den fløj mere end 21.000 kilometer og krydsede 19 lande. 

Storkene kommer tilbage i rede efter påsætning af GPS.
Video: TV SYD/Storkene.dk

Det er sensationelt - og aldrig set før.

- Findus er bare for vild. Og den er i hvert fald ikke en doven stork, men slider sig gennem tusindvis af kilometer, sagde storkeekspert Lisa Mäkelburg fra Storkene.dk den 22. april i år, da Findus slog verdensrekord.

GPS afslørede Findus overraskende trækrute i 2022. 

Storken Findus skriver storkehistorie ved først at trække mod øst for derpå at flyve vestover hjemad.
Video: Peter Elgaard, TV SYD

I år kommer der - om alt går vel - fem GPS'er på danske storkeunger. Ungen i Gundsølille på Sjælland har allerede fået sin på. 

I dag er der, udover ungen i Smedager, også monteret en GPS på en unge fra reden i Rens.

De to storkeunger lægges tilbage i reden, efter de har været en tur inde for at blive vejet og mål. Storken til venstre er den med senderen påmonteret på ryggen.
De to storkeunger lægges tilbage i reden, efter de har været en tur inde for at blive vejet og mål. Storken til venstre er den med senderen påmonteret på ryggen.

De sidste to GPS'er sættes med stor sandsynlighed på storkeunger fra reder på Djursland, da storkeekspert, Hans Skov, gerne ser, at der foretages en sammenligning i trækforholdene mellem de to reder på Djursland.

- Vi har desværre kun fem GPS-sendere til rådighed i år. Derfor må vi foretage en benhård prioritering af, hvor de finder bedst anvendelse henne. Og netop fordi Djursland er en ny ynglelokalitet for storke, giver det mening at bruge to sendere der end at benytte dem i Sønderjylland, hvor vi allerede har flere storke med GPS-sendere i omløb, siger Hans Skov. 

Der er taget en fjerprøve til en DNA-test, så vi får de to storkes køn at vide. Svaret på testen burde være klar inden for en uge.