Brandfaren stiger: Cigaretskod, grill og ukrudtsbrænder er synderne

Jorden er knastør, og ifølge DMI kommer der først regn søndag. Det betyder, at brandfaren stiger i den danske natur. Derfor er sund fornuft og forsigtighed vigtigt, mener Torben Groos fra Brand og Redning i Sønderjylland.

Der er tørt ude i naturen. Meget tørt.

Den seneste tids høje temperaturer har gjort jordlagene knastørre, og det har fået brandfareindekset til at stige i hele landet.

Derfor opfordrer den operative chef hos Brand og Redning i Sønderjylland, Torben Groos, syd- og sønderjyderne til at være opmærksomme, hvis man anvender åben ild i naturen.

- Man skal generelt bruge sin sunde fornuft og være forsigtig med brug af åben ild. Det vil sige, at man i øjeblikket ikke skal tænde grill og bål, hvis det blæser. Men heller ikke bruge ukrudtsbrændere, som hurtigt kan antænde en brand, og lad nu være med at smide cigaretskodder i naturen. Sluk dem helt og tag dem med jer, så de ikke ligger og kan starte en brand, siger han.

Brandfaren stiger

Brandfareindekset, der bliver udarbejdet af DMI, viser, at store dele af landet onsdag eftermiddag har en moderat risiko for brandfare.

- Vi har ikke været ekstraordinært belastede af naturbrande endnu i år. Derfor vil vi bede private om at have noget vand tæt på, så man kan forsøge at slukke en opstået brand hurtigt. Mener man ikke, at man selv kan klare branden, skal man selvfølgelig ringe 112, så vi hurtigt kan ankomme, siger Torben Groos.

Henover de kommende dage sker der en udvikling i brandfareindekset, hvor risikoniveauet stiger.
Henover de kommende dage sker der en udvikling i brandfareindekset, hvor risikoniveauet stiger.

I Tønder og Sønderborg kommuner ligger brandfaren på et højt niveau. Ifølge indekset bliver brandfarerisikoen i de to kommuner kategoriseret til ’høj’. Det betyder, at naturbrande vil kunne forekomme ved glød eller mindre flamme.

De kommende dage stiger risikoen for naturbrande. Søndag eftermiddag viser brandfareindekset, at risikoen bliver kategoriseret til den anden højeste på skalaen, hvor antændelse af naturbrande meget nemt kan ske.

Det er særligt de vestjyske kommuner, der stiger i brandfarekategoriseringen.

Gode råd

Fordampning giver udtørring

De høje temperaturer og den knastørre jordbund skyldes en fordampning af nedbøren, forklarer Knud-Jacob Simonsen, der er beredskabschef hos DMI.

- I øjeblikket ser vi en generel udtørring. Når der er høje temperaturer, betyder det, at der hele tiden sker en fordampning, hvilket vil sige, at nedbøren i jordmagasinerne udtørrer, siger han.

Beredskabschefen fra DMI forklarer, at fordampning i disse dage ligger på seks millimeter om dagen. Det betyder, at der skal seks millimeter regn til at stabilisere jordoverfladen, så hverken den er for tør eller for fugtig.

Forklaringen beskriver derfor, hvorfor netop Tønder ligger i et højrisiko område på brandfareindekset.

- Fra mandag til søndag i uge 28 var tallet i Tønder på 32,9 millimeter fordampning, og der sker hele tiden mere fordampning, så længe nedbøren udebliver, siger Knud-Jacob Simonsen.

Ifølge ham skal der falde op mod 30 millimeter om ugen, før jordoverfladen ikke udtørrer. Nedbøren kan dog være på vej søndag, melder DMI om.