Brandfaren stiger: Cigaretskod, grill og ukrudtsbrænder er synderne

Jorden er knastør. Det betyder, at brandfaren stiger i den danske natur. Derfor er sund fornuft og forsigtighed vigtigt, mener Torben Groos fra Brand og Redning i Sønderjylland.

Opdatering: Denne artikel er første gang udgivet 21. juli 2021.

Der er tørt ude i naturen. Meget tørt.

Den seneste tids høje temperaturer har gjort jordlagene knastørre, og det har fået brandfareindekset til at stige i hele landet.

Derfor opfordrer den operative chef hos Brand og Redning i Sønderjylland, Torben Groos, syd- og sønderjyderne til at være opmærksomme, hvis man anvender åben ild i naturen.

- Man skal generelt bruge sin sunde fornuft og være forsigtig med brug af åben ild. Det vil sige, at man i øjeblikket ikke skal tænde grill og bål, hvis det blæser. Men heller ikke bruge ukrudtsbrændere, som hurtigt kan antænde en brand, og lad nu være med at smide cigaretskodder i naturen. Sluk dem helt og tag dem med jer, så de ikke ligger og kan starte en brand, siger han.

Brandfaren stiger

Brandfareindekset, der bliver udarbejdet af DMI, viser, at der er stor store dele af Syd- og Sønderjylland i uge 33 2022 har stor risiko for brandfare.


Brandfareindekset mandag den 15. august 2022.
Brandfareindekset mandag den 15. august 2022.
Foto: DMI

Det er særligt de vestjyske kommuner, der stiger i brandfarekategoriseringen.

Gode råd

  • Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille i naturen


  • Hold altid afstand til bevoksning


  • Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt


  • Brug kun åben ild i stille vejr


  • Hav altid vand i nærheden, når du bruger åben ild


  • Brug tobak, maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand


  • Lad ikke glas ligge fremme i solen i den tørre vegetation


  • Parker aldrig din bil i højt, tørt vegetation


Kilde: brandfare.dk

Fordampning giver udtørring

De høje temperaturer og den knastørre jordbund skyldes en fordampning af nedbøren, forklarer Knud-Jacob Simonsen, der er beredskabschef hos DMI.

- I øjeblikket ser vi en generel udtørring. Når der er høje temperaturer, betyder det, at der hele tiden sker en fordampning, hvilket vil sige, at nedbøren i jordmagasinerne udtørrer, siger han.

Beredskabschefen fra DMI forklarer, at fordampning i disse dage ligger på seks millimeter om dagen. Det betyder, at der skal seks millimeter regn til at stabilisere jordoverfladen, så hverken den er for tør eller for fugtig.