Oversigt

Nyt samarbejde skal sende børn over grænsen

Harald Blåtand, Jellingstenene og gravhøjene er på skoleskemaet i de fleste skoler, men hvor meget kender de danske skolebørn egentlig til Danevirke og Hedeby?

Et nyt dansk-tysk vikingesamarbejde bestående af museerne Kongernes Jelling, Danevirke Museum og Wikinger Museum Haithabu (Hedeby) skal nu skabe en fælles formidling af vikingetiden til både danske og tyske skoleelever. 

Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Planen er, at elever fra Slesvig-Holsten skal besøge Jelling, mens danske elever skal besøge Danevirke og Hedeby i Tyskland.

Som en del af samarbejdet skal der blandt andet laves et undervisningsforløb. Her får partnerne hjælp af Europa Universitet Flensburg (EUF) og UCL Jellings HistorieLab.

: I det nye dansk-tyske undervisningsmateriale vil pigen Gudrun fra animationsfilmen  ”Gudruns Rejse” føre skoleeleverne gennem vikingetidens verden i Hedeby, Danevirke og Jelling. Illustrationerne leveres af den danske tegner Bjørk M. Friis.
I det nye dansk-tyske undervisningsmateriale vil pigen Gudrun fra animationsfilmen ”Gudruns Rejse” føre skoleeleverne gennem vikingetidens verden i Hedeby, Danevirke og Jelling. Illustrationerne leveres af den danske tegner Bjørk M. Friis.
Foto: Tegning: Bjørk M. Friis

Udover nyt undervisningsmateriale bliver der også lavet nye besøgsforløb for skoleeleverne ved de tre forskellige fortidsminder fra vikingetiden.

- Vores fælles ambition er at udvikle en dansk-tysk undervisning, som giver et spændende bud på, hvordan livet virkelig så ud dengang, uden at falde i de gængse vikingeklicheer, udtaler Matthias Toplak, der er leder af Hedebymuseet.

Det nye samarbejde kommer til at henvende sig til skoleelever i alderen 9 til 12 år.