Britisk journalist om Tour-start i provinsby: - Ingen stillede spørgsmål ved succesen

I 2014 var den britiske by Harrogate vært for Tour de France. Værtsskabet skulle indbringe regionen 870 millioner kroner, men dét tal endte på 167 millioner kroner. Så var det en succes?

Et tilbagevendende spørgsmål, når snakken falder på Tour de France, er, om det kan betale sig.

En ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut viser, at kommunernes økonomiske fordele ved Tour-værtsskabet enten er marginale eller i værste fald en dårlig forretning.  

Men kigger man mod regionen Yorkshire i England, som var vært for de første to etaper af Tour de France i 2014, så var det en kæmpe succes.

quote

Alle elskede det

Graham Chalmers, redaktør, lokalmediet Harrogate Advertiser

Forud for løbet havde turistorganisationen Welcome to Yorkshire forudset et overskud på hele 100 millioner pund (870 millioner kroner i kurs pr. 17/6 2022).

De officielle tal viste efterfølgende, at værtsskabet endte med at have indbragt Harrogate en indtægt på 19,2 millioner pund (167 millioner kroner) fra blandt andet overnatninger og restaurantbesøg.

Alligevel var det utvivlsomt en succes, lyder det fra Graham Chalmers. 

I 30 år har han været journalist i Yorkshire-byen Harrogate, der var målby på første etape af touren for otte år siden.

- Hvis du den dag i dag går ind i en butik i Harrogate, så er der stadig plakater op fra 2014. Der kom 100.000 mennesker til Harrogate den dag. Alle elskede det, så det var svært at være skeptisk, siger Graham Chandlers, redaktør ved lokalmediet Harrogate Advertiser, til TV SYD.

Så mange penge bruger kommunerne på 3. etape

Ingen spørgsmålstegn

Faktisk var det så stor en succes for Harrogate og Yorkshire, at ingen har turdet stille spørgsmål ved tallene efterfølgende.

- Ingen lokale eller nationale britiske medier dykkede for alvor ned i tallene efter Tour’en i Harrogate. Simpelt hen fordi folk elskede det så meget, siger Graham Chalmers.

Én ting er, hvor mange penge værtsskabet indbragte regionen i dagene omkring Tour-starten i Yorkshire, der har omkring 5,2 millioner indbyggere. 

En anden er, hvor mange penge den har indbragt på den lange bane.

En analyse fra Welcome to Yorkshire forud for værtsskabet forudsagde, at der i de to år efter løbet ville komme yderligere 24 millioner pund (209 millioner kroner) i Yorkshires kasse som et resultat af flere turister.

quote

Det er åbenlyst, hvor stor en positiv effekt værtsskabet har haft for området

Graham Chalmers, redaktør, lokalmediet Harrogate Advertiser

Men turismen steg endnu mere.

I første kvartal af 2015 lagde turisterne 380 millioner pund (3,3 milliarder kroner) i Yorkshire - en stigning på 45 procent sammenlignet med første kvartal i 2014, hvor turisterne lagde 262 millioner pund (2,3 milliarder kroner).

- Der er heller aldrig blevet stillet spørgsmål ved de afledte effekter, fordi det er åbenlyst, hvor stor en positiv effekt værtsskabet har haft for området, siger Graham Chalmers.

Og kigger man rundt i Yorkshire, så har den stigende turisme været tydelig.

- Så Tour de France kan på ingen måde have skadet regionen, siger Graham Chalmers.

Tour de France bliver kørt i Danmark 1. til 3. juli. 3. etape går fra Vejle til Sønderborg. Løbet koster skatteyderne mindst 180 millioner kroner.